Ruskotunturi lahjoittaa ekaluokkalaisille kausikortit 10-vuotisjuhlansa kunniaksi
Ruskotunturi on Oulussa Ruskon kaupunginosassa sijaitseva laskettelukeskus, jossa on kolme hissiä ja viisi rinnettä, lastenmaa ja 2 parkkia, korkeuseroa on 49 metriä. Keskuksessa toimii välinevuokraamo, hiihtokoulu ja kahvila. Kuva: Pasi Rytinki
Vuoden 2018 lähikeskukseksi valittu oululainen Ruskotunturi viettää tulevana laskettelukautena 10-vuotisjuhliaan. Juhlan kunniaksi Ruskotunturi tarjoaa kaikille Oulun ykkösluokkalaisille kausikortit laskettelukeskukseen talvikaudelle 2023–2024.
Oululaisille tuttu laskettelukeskus Ruskotunturi on muodostunut 10-vuotisen taipaleensa aikana usean oululaisperheen vakiokohteeksi niin arkisin kuin viikonloppuisinkin.
Ruskon jätekeskuksen entinen kaatopaikka muuttui maisemoinnin jälkeen laskettelukeskukseksi vuonna 2013, kun Ukkohallasta tutut yrittäjät näkivät lähikeskuksen mahdollisuudet vain 15 minuutin ajomatkan päässä Oulun ydinkeskustasta. Viimeaikainen uutisointi lasten vähentyneestä arkiliikunnasta sai Ruskotunturin yrittäjät tarttumaan toimeen ja tarjoamaan poikkeuksellisen edun peruskoulunsa aloittaneille.
Laskettelu kuuluu kaikille
Ruskotunturin toimitusjohtaja ja yrittäjä Kalle Kyhälä on arkiliikunnan puolestapuhuja myös työn ulkopuolella. Liikunnallisessa perheessä on puhuttu pitkään lasten liikkumisesta ja terveydestä, joten Kyhälä on miettinyt tapoja lisätä oululaisten lasten liikkumista jo pidemmän aikaa.
“Mediassa on toistuvasti kirjoitettu lasten heikentyneestä peruskunnosta ja etenkin kaupunkilaislasten arkiliikunnan vähentymisestä. Koska itse nautimme liikunnasta ja ulkoilusta, tiedämme miten paljon ne lisäävät henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Laskettelua ei aina mielletä hikiliikunnaksi, mutta todellisuudessa se lisää motorisia taitoja, lihasvoimaa ja aerobista peruskestävyyttä kaikenikäisillä”, toimitusjohtaja Kyhälä valistaa.
Laskettelu on yhteisöllinen laji, jolla on myös sosiaalisia hyötyjä, sillä nuoret harrastajat kokoontuvat usein harjoittelemaan temppujaan Ruskotunturin parkkiin yhdessä ja kannustavat toisiaan.
Vaikka arkena rinteeseen
Ruskotunturin sijainti mahdollistaa lasketteluharrastuksen myös arkisin, mikä vaatii Kyhälän mukaan tietynlaista asennemuutosta lajia kohtaan.
“Usein ajatellaan, että laskettelu kuuluu hiihtolomaan ja pääsiäislomaan Lapin laskettelukeskuksissa pari kertaa vuodessa. Lähes kaikissa kaupungeissa on kuitenkin oma laskettelukeskuksensa kohtuullisen matkan päässä keskustasta. Oulussa keskus on harvinaisen lähellä, mihin paikalliset perheet ovat heränneet vuosi vuodelta paremmin.”
Kalle Kyhälän mukaan laskettelun ylivoimainen etu moneen muuhun harrastukseen nähden on raittiissa ulkoilmassa tapahtuva koko perheen liikuntamuoto. Ruskotunturilla perheet on huomioitu keskuksen suunnittelussa, sillä hoidettujen rinteiden lisäksi keskuksesta löytyy kaksi parkkia, jotka ovat erityisesti teini-ikäisten suosiossa, mutta myös lastenmaa naruhisseineen lasketteluharrastusta aloitteleville sekä pulkkamäki laavuineen perheen pienimmille.
Toimitusjohtaja Kyhälä on tehnyt havaintoja perheiden tarpeista vuosien varrella.
“Paljon näkee perheitä, joissa teinit viihtyvät parkissa samalla kun vanhemmat opettavat pienimpiä lastenmaassa, tai joiden vanhemmat tekevät töitä läppäreillään kahviossamme lasten hiihtokoulutuntien ajan. Toivomme, että ekaluokkalaisten vanhemmat hyödyntävät edun ja tulisimme näkemään paljon uusia laskettelijoita rinteillä tulevana kautena.”
Arkiliikunnan hintalappu on alhainen
Ruskotunturin laskettelukausi on viime vuosina kestänyt yli 130 päivää, joten kausikortin ennakkoon ostaneille harrastuksen päivähinnaksi tulee alle 1,50 euroa. Myös välinevuokraamon hinnasto on pyritty pitämään riittävän alhaisena, jotta välineurheilu ei muodostuisi liian suureksi esteeksi.
Kyhälä tiedostaa välineurheilun kustannukset myös itse.
“Kahden pienen lapsen vanhempana ei tulisi mieleenkään hankkia molemmille uusia välineitä joka kausi, sillä kasvunvaraa niissä ei voi liiaksi olla. Vuokravälineiden käyttäminen on huomattavasti edullisempaa ja myös ympäristöystävällisempää.”
Koska laskettelu on kiistatta välineurheilua, vuokraamoon on haluttu hankkia mahdollisimman laadukkaat sukset, monot ja lumilaudat, jotta harrastaminen olisi mielekästä.
Ruskotunturilla toivotaan, että laskettelusta tulisi arkisempi liikuntamuoto. Iltaan asti avoinna oleva keskus mahdollistaa muutaman tunnin liikuntatuokion ilman aikatauluja, joihin moni perhe on muissa harrastuksissa jo tottunut.
“Vaaditaan alle puoli tuntia siihen, että kotiovelta ollaan päästy jo ensimmäiseen hissinousuun. Vertaisin laskettelua vaikkapa uimahallissa käymiseen niin kustannusten kuin ajankäytön osalta”, Kyhälä toteaa.
Tulevalle kaudelle toimitusjohtaja toivoo hissinousujen ennätystä ja erityisesti 1.-luokkalaisten näkemistä rinteessä mahdollisimman usein.
“Viime vuonna rinteissämme oli hissinousuja noin 360 000. Jos tänä vuonna saataisiin ekaluokkalaisten avustuksella 400 000 nousua rikki, voitaisiin pitää arkiliikuntatempaustamme onnistuneena”, Kyhälä lisää toiveikkaana.
Arkiliikuntakampanjassa on Ruskotunturin lisäksi mukana Levi, LähiTapiola sekä Harrastamisen Aarrearkku -hanke, jonka tavoitteena on lisätä oululaislasten arkiliikuntaa koulupäivän aikana.