Punkkihavaintoja Oulussa enemmän kuin Turussa – varhain aktivoituva taigapunkki valtalajina Oulussa
Punkkikausi on alkanut Oulun seudulla, missä havaintoja on tehty enemmän kuin Turun seudulla. Kuva: Mostphotos
Kevään alkaminen ja lämpötilan nousu on merkinnyt sitä, että myös punkkikausi on alkanut Suomessa. Punkki on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Punkkilive-sovellus kertoo, että Oulun seudulla on tehty useita punkkihavaintoja toukokuun aikana. Havaintoja on ollut 24. toukokuuta mennessä 1 476.
Punkkihavaintoja on ollut Oulun seudulla enemmän kuin esimerkiksi Turussa, vaikka lumet ovat sulaneet Oulun seudulla myöhemmin kuin Turun seudulla. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijatohtori Jani Sormusen mukaan tämä selittyy sillä, että taigapunkki on valtalajina Oulussa.
”Ne lähtevät keväällä aikaisemmin liikkeelle kuin puutiaiset, joita etelässä tavataan”, hän toteaa.
Sormunen tarkentaa, että käytännössä kaikki ihmisiin ja lemmikkeihin tarttuvat taigapunkit ovat aikuisia yksilöitä, kun taas puutiaisten osalta pienemmän nymfit tarttuvat useammin. Taigapunkit ovat lähteneet liikkeelle aikaisemmin ja samalla myös kylmemmällä säällä. Ne ovat myös helpommin havaittavissa kuin Etelä-Suomessa olevat puutiaiset.
Puutiaiset kuuluvat hämähäkkieläimiin. Puutiaiset ovat kooltaan hyvin pieniä, sillä ne ovat täysikasvuisina enintään neljän millimetrin kokoisia. Verta imeneinä ne voivat kuitenkin olla huomattavasti kookkaampia. Suomesta on löydetty noin 1 500 punkkilajia, joihin puutiainen ja taigapunkki kuuluvat.
Punkkitilanne helpottuu Oulussa loppukesällä
Oulun seudun punkkikausi painottuu kevääseen ja alkukesään. Tutkijatohtori Jani Sormusen mukaan Oulun seudulla valtalajina olevan taigapunkin aktiivisuus vähenee huomattavasti juhannuksen jälkeen, minkä jälkeen havaintoja tulee harvakseltaan.
”Sen sijaan etelässä elo-syyskuu on usein pahinta puutiaisaikaa. Eli lähes koko vuoden havainnot Oulusta kertyvät huhti-kesäkuun aikana, kun taas puutiaisten havaintoja tulee syys-lokakuulle asti melko runsaasti ainakin etelässä”, hän kertoo.
Punkit viihtyvät kosteilla alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus. Punkkeja voi esiintyä metsissä, niityillä, heinikoissa ja pientareilla. Ne voivat tarttua ihmisten lisäksi ruohikossa liikkuviin lemmikkieläimiin.
Pohjois-Suomen Eläinsairaalan johtajan Johanna Hatusen mukaan punkkitilanne on Oulussa suhteellisen samanlainen kuin aikaisempina vuosina.
”Tänä keväänä on ollut päivystyksessämme havaittavissa, että punkit ovat liikkeellä hieman normaalia aikaisemmin”, hän kertoo.
Pohjois-Suomen Eläinsairaalan eläinlääkärin Karoliina Heikkisen mukaan punkkeja on ollut määrällisesti saman verran tänä keväänä kuin aikaisempina vuosina. Punkkeja on ollut yleensä keväällä ja alkukesällä enemmän kuin loppukesällä.
Punkit vaanivat ruohikossa
Punkki elää vain kahdesta neljään vuotta, jolloin se tarvitsee veriaterian jokaisessa kehitysvaiheessa. Punkin täytyy kiinnittyä sopivaan isäntäeläimeen sitä varten. Kasvillisuuden seassa odottava punkki kiinnittyy ohi kulkevaan eläimeen tai ihmiseen etujaloillaan. Ihoon tarttuneen punkin voi poistaa, mutta punkin purema voi olla huomaamaton. Punkin pureman voi ennalta ehkäistä käyttämällä pitkähihaisia ja pitkälahkeisia vaatteita.
Suomessa esiintyvistä punkeista taigapunkit ja puutiaiset levittävät ihmisiin pääasiassa kahta merkittävää tautia, jotka ovat borrelioosi eli Lymen tauti ja puutiaisaivotulehdus eli TBE. Ihmisten sairastamaa borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta, mutta sitä hoidetaan antibiooteilla. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa lääkehoitoa ja toipumisaika on pitkä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.
Punkkirokote hankittava itse
Oulussa asuvat eivät ole oikeutettuja maksuttomiin punkkirokotuksiin. Reseptin voi pyytää omasta hyvinvointikeskuksesta soittamalla tai viestillä Oulun Omahoidon kautta. Punkkirokote on hankittava apteekista ja rokotusta varten voi varata ajan Oulun Omahoidon kautta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotesuosituksen mukaan Hailuodon luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille suositellaan omakustanteista punkkirokotusta.
Koirat voivat saada punkeista borrelioosin, mutta koiria varten on olemassa punkkirokote, joka estää borrelia-bakteerin siirtymisen koiraan. Koiria varten on olemassa myös punkkien karkottamiseen kehitettyjä lääkkeitä, jotka ovat koiran iholle levitettävät liuokset, punkkipillerit ja lääkkeelliset punkkipannat. Koirat tarvitsevat myös päivittäisen punkkisyynin.
Punkkilive kartoittaa punkkitilanteen
Turun yliopisto ja Pfizer ovat kehittäneet Punkkilive-sovelluksen, joka tuli käyttöön viime vuoden toukokuussa. Punkkiliveen voi lisätä omia havaintoja punkeista. Sivuston havaintokartalta voi myös tarkastella punkkien levinneisyyttä Suomen alueella. Sivustossa on myös tietoa punkeista ja niiden aiheuttamista sairauksista.
Punkkeja ja niiden aiheuttamia sairauksia on esiintynyt aikaisemmin eniten Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa. Punkkien levinneisyysalue on kasvanut Suomessa viime vuosikymmeninä, jolloin se on ulottunut myös Pohjois-Suomeen. Ilmaston lämpenemisen on arveltu olevan syy punkkien levinneisyysalueen kasvamiseen.