Oulun yliopisto kehittää uudenlaista puettavaa laitetta terveyden seurantaan – hankkeelle miljoonan euron rahoitus

Oulun yliopistossa kehitettävällä puettavalla laitteella on tarkoitus seurata muun muassa liikunnan vaikutuksia elimistössä. Kuva: Lea Ansamaa

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopisto on mukana Euroopan komission rahoittamassa kansainvälisessä hankkeessa, jossa pyritään kehittämään uudenlainen puettava laite terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan. Taustalla on yleiseurooppalainen huoli ylipainon lisääntymisestä.

Euroopan komission rahoittamassa UltraSense-hankkeessa on tavoitteena kehittää uudenlainen puettava laite terveyden seurantaan. Eri teknologioita yhdistävä venyvä anturi mahdollistaa kehon koostumuksen tarkan analyysin ja yksilöllisen terveysseurannan. Kehitettävä laite on tarkoitus myös kaupallistaa kuluttajakäyttöön.

UltraSense-hankkeen taustalla on huoli ylipainon ja lihavuuden lisääntymisestä Euroopassa. Noin 50 prosenttia Euroopan väestöstä on ylipainoisia ja 16 prosenttia luokitellaan lihaviksi. Hanke on laaja kansainvälinen yhteistyö, jossa on mukana kymmenen julkista ja yksityistä organisaatiota ympäri Eurooppaa.

”Edullinen ja helppokäyttöinen laite tekee kehon koostumuksen seurannasta mahdollista myös muille kuin ammattilaisille. Laitteen hyödyntämät tekoälyratkaisut mahdollistavat yksilöllisen hoidon ja auttavat vähentämään lihavuutta ja siihen liittyviä sairauksia. Samalla voidaan pienentää terveydenhuollon kustannuksia”, sanoo hankkeen tutkija, dosentti Tuire Salonurmi Oulun yliopiston tiedotteessa.

Puettava laite yhdistää tekoälyn ja kehittyneet venyvät materiaalit tuottamaan tarkkaa ja luotettavaa terveysdataa. Se perustuu kolmeen toisiaan täydentävään anturiteknologiaan. Ultraäänianturi tarjoaa täsmällistä tietoa kehon koostumuksesta ja kudosten paksuudesta, bioimpedanssianturi mittaa kehon rasva-, vesi- ja lihasprosentin, ja G-FET-biosensori kerää tietoa biomarkkereista hien analyysin avulla.

Nelivuotisessa hankkeessa laitetta testataan kahdessa käyttökohteessa: liikunnan vaikutusten seurannassa ja metabolisen oireyhtymän varhaisessa tunnistamisessa ja seurannassa.

Oulun yliopiston rooli hankkeessa keskittyy erityisesti aineenvaihdunnan biomarkkereihin, kehon koostumuksen mittauksen kehittämiseen sekä terveysdatan käsittelyyn tekoälyalgoritmeilla. Hankkeessa mukana oleva Polar Oy vastaa tuotteen kaupallistamisesta, ja sensorien kehityksessä on mukana VTT.

Oulun yliopisto on saanut hankkeeseen noin miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen päätutkijat ovat professori Simo Saarakkala, dosentti Tuire Salonurmi, apulaisprofessori Aleksei Tiulpin ja professori Janne Hukkanen.