Oulun Pyrintö viettää tänä vuonna 120-vuotisjuhlia – toiminnassa näkyy lajien aaltoliike
Vuonna 1904 perustetulla Oulun Pyrinnöllä on tänä vuonna juhlavuosi. Kuvassa Pyrinnön yleisurheilujunioreita vuonna 2022. Kuva: Henna Saarenketo / arkisto
Urheiluseura Oulun Pyrinnön ydin on juurevassa ja pitkäjänteisessä tekemisessä, joka mukautuu aikansa haasteisiin ja kysyntään. Yksi Suomen valtakunnallisestikin vanhimmista urheilun yleisseuroista täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Monipuolisen liikkumisen mahdollistaminen ja rakkaus urheiluun ovat pysyneet läpi seuran historian.
Oulun Pyrintö näki päivänvalon alun perin lokakuussa 1904 Oulun Kauppa-apulaisyhdistyksen Urheiluseurana. Tarkoituksena oli ”pitää yllä voimistelun ja kaikenlaisen urheilun harrastusta kaikkina vuodenaikoina”. Omaksi urheiluseurakseen yhdistys eriytyi 1909. Alkuaikoina toiminnan pääpaino oli voimistelussa.
”Voimistelu-urheiluharjoituksen lisäksi suosittu liikuntamuoto oli retkeily. Omaksi huvikseen ja taloutensa tukemiseksi pyrintöläiset järjestivät juhlia ja iltamia, joissa oli voimisteluesityksiä”, Oulun Pyrinnön hallituksen puheenjohtaja Jukka Sihvonen selvittää.
Sihvonen nostaa esiin, että Pyrinnön taloudenpito on aina ollut hyvissä käsissä, olivathan seuran jäsenet pääasiassa liikemiespiireistä. Myös suhteet oululaisiin liikkeenharjoittajiin olivat hyvät, ja heiltä saatiin tukea toimintaan.
”Historiikeista ja kunniajäsenten puheista paistaa se, että Pyrinnössä ollaan aina oltu kekseliäitä ja suunniteltu toimintaan uutta. Ouluun on myös tuotu uusia asioita, kuten vuonna 1924 Kiistolassa kahvilatoiminnan yhteyteen hankittu radio”, lisää toiminnanjohtaja Hanna Uusitalo.
Uusitalon mukaan Pyrinnössä ollaankin aina katsottu myös, mitä kaikkea maailmalla tehdään. Kansainvälisyys, joka on seurassa nykyisin iso teema, on näkynyt monessa asiassa jo aiemmin, niin valmennuksellisesti kuin muun toiminnan kautta.
Vanhoja suosikkeja ja uusia lajeja
Alkuaikoina Pyrinnön suosittuja lajeja olivat voimistelun lisäksi hiihto, yleisurheilu ja paini. Monenlaisia lajikokeiluja on ehtinyt olla vuosien varrella luistelusta pyöräilyyn, Sihvonen toteaa.
Yleisurheilu ja paini muodostavat tärkeän osan seuran urheilutoiminnasta myös tänä päivänä, mutta uuttakin on tullut kysynnän mukaan. Sihvonen huomioi, että Pyrinnön toiminnassa näkyy lajien aaltoliike niin pitkällä kuin lyhyellä syklillä. Olennaista on pysyä ajan hermolla ja vastata sen haasteisiin ja kysyntään.
”Cheerleading on tästä hyvä esimerkki. Se on nyt ollut meillä mukana kaksi vuotta, ja harrastajia on melkein 300. Vahvojen perinteisten yksilölajien rinnalle katsotaan avoimin mielin lajeja, joille on tilausta ja innokkaita laji-ihmisiä toteuttamaan unelmiaan”, Uusitalo sanoo.
Vaikka ajat ovat toiset kuin yli sata vuotta sitten, Uusitalo ja Sihvonen näkevät seuran toiminnan kulmakivien pysyneen pitkälti samoina. Sekä harrastajia että huippu-urheilijoita on tuettu alusta asti, ja liikuntaa on haluttu mahdollistaa vauvasta vaariin monella tasolla.
”Perusidea on ollut aina, että mahdollistetaan yhdenvertaiset ja tasavertaiset liikuntamahdollisuudet kaikille. Tänä päivänä urheiluseura voi mahdollistaa urheilusta myös ammatin, mikä ei aikaisemmin ollut vaihtoehto samalla tavalla”, Uusitalo sanoo.
Oulun Pyrinnön kesä on tuttuun tapaan vauhdikas etenkin yleisurheilun myötä.
”Yritämme saada ihmiset yleisurheilemaan Raatin stadionille koko kesäksi. Luvassa on muun muassa heinäkuun alussa pidettävät Aikuisurheiluliiton SM-kilpailut”, Uusitalo kertoo.