Niko Mikkolan tie Kiimingin Juuvanjoelta Stanley Cup -voittajaksi ikuistettiin Jäälihalliin
"Heinäkuu meni ihan vilauksessa", sanoo jääkiekkoilija Niko Mikkola Stanley Cup -voiton jälkeisestä kesästä. Parhaillaan hän treenaa Oulun seudulla muiden NHL-kiekkoilijoiden ja Euroopassa pelaavien kanssa. Kuvat: Pasi Rytinki
Kiimingin Jäälihallissa paljastettiin tiistaina graffiti jääkiekon Stanley Cupin tänä kesänä voittaneen Niko Mikkolan kunniaksi. Teoksen toteutti pika-aikataululla paikallinen taiteilija Don Poro eli Oskari Tuohimaa, ja sen kustansi kokonaan Oulun kaupunki. Mikkola oli otettu huomionosoituksesta ja kiitteli Tuohimaan tarkkaa työn jälkeä.
Jääkiekkoilija Niko Mikkola, 28, rientää Jäälihalliin kesäharjoituksistaan. Kesäkuisen Stanley Cup -voiton jälkeen on riittänyt ohjelmaa, muun muassa suuri yleisöjuhla Rotuaarilla elokuun alussa, mutta vielä on yksi pieni mutta tärkeä juhlaseremonia ennen tulevan kauden alkua.
Jäälihalliin päätettiin toteuttaa nopealla aikataululla graffiti kiiminkiläislähtöisen kiekkosankarin kunniaksi. Projektin hoiti pitkälti Nikkolan kasvattajaseura Kiimingin Kiekko-Pojat, ja Oulun kaupunki vastasi kustannuksista, noin 3000 euroa.
”Onhan tämä siistiä, todella hienosti tehty työ”, Mikkola kiitteli otettuna huomionosoituksesta. Hän toi aiemmin kesällä Stanley Cup -pokaalin myös Kiiminkiin nähtäväksi yksityisiin juhliinsa.
Taiteilija Don Poron eli Oskari Tuohimaan noin seitsemän metriä leveässä ja kolme metriä korkeassa maalauksessa käydään tavallaan läpi Mikkolan kaari kiekkoilijana, aina Kiimingin luonnonjäiltä Stanley Cupin voittajaksi. Kaikkien Mikkolan urallaan edustamien seurojen logot ovat mukana, ja niistä kolme ehkä tärkeintä eli Kiimingin Kiekko-Pojat, KalPa ja Florida Panthers nousevat esiin.
Teoksen oikeassa laidassa Mikkola on pikkupoikana Kiimingin Juuvanjoen jäällä. Tuohimaa käytti apuna Mikkolan perhealbumista löytynyttä valokuvaa, jossa kiekkoilija arvelee olleensa 3- tai 4-vuotias.
”Meidän kotitalomme takapihalla oli Juuvanjoki, ja siihen aina kolattiin ja jäädytettiin talvella jää, jossa pelattiin. Tuossa kuvassa on mukana meidän koiramme, irlanninsetteri Kämi.”
Myöhemmin Mikkola treenasi ahkerasti myös Jäälihallin jäällä.
”Tässä paikassa aloitin luistelukoulun ja jääkiekkoilun, ja tässä hallissa olen kavereiden ja joukkueen kanssa ensimmäiset piirrot jäähän sisällä tehnyt. Isot on muistot”, Mikkola sanoi.
”Viimeksi taisin olla jäällä täällä sen jälkeen, kun korona keskeytti kauden ja täällä oli joku kaveriporukka pelaamassa.”
Mikkola on treenannut kesän aikana Oulun seudulla jo usean vuoden ajalta tutussa porukassa, johon kuuluu sekä NHL-pelaajia että eurooppalaisissa sarjoissa pelaavia. Loppukesästä hän kertoo treenaavansa kerran tai pari viikossa myös Kärppien mukana. Syyskuun alussa on edessä paluu Floridaan valmistautumaan uuteen NHL-kauteen.
Jäälihallin graffiti toteutettiin nopealla aikataululla, noin parissa viikossa ensimmäisestä ideasta valmiiksi maalaukseksi. Oskari Tuohimaa kertoo käyttäneensä maalaamiseen neljä päivää, ja työ on yksi suurimmista hänen tekemistään.
Hän kertoo pitäneensä työtilaisuutta loistavana, vaikka aihepiiri oli varsin vieras.
”Minä taidan olla Suomen ainoita ihmisiä, joita ei jääkiekko kauheasti kiinnosta”, Tuohimaa kertoo nauraen. Hän kuitenkin tunsi samaan ikäpolveen kuuluvan Mikkolan tuttuna kasvona nuoruudestaan, joten työ innosti.
”Kyllä minä sitten googlailin ja katselin netistä, kuinka Niko myllyttää jotain tyyppejä.”
Kiimingin Kiekko-Poikien toiminnanjohtaja Mika Halonen sanoo oman kylän kiekkosankarin olevan erinomainen esikuva lapsille ja nuorille. Mikkolan menestys antaa paljon virtaa ruohonjuuritason seuratoimintaan.
”Kyllähän kasvattajaseuralle merkitsee tosi paljon, kun juniorit näkevät, että ei tarvitse olla hirveän isosta seurasta päästäkseen ihan huipulle. On se iso buusti.”