”Miekkailu on kuin shakkia, jossa samalla urheillaan” – Oulussa voi harrastaa niin urheilumiekkailua kuin historiallista miekkailuakin

Florettimiekkailussa floretti on sirompi kuin historiallisessa miekkailussa käytettävät aseet. Kuvat: Mari Rytilahti

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Miekkailuseurasta löytyy monipuolinen valikoima eri miekkailulajeja nykyaikaisesta urheilumiekkailusta historialliseen miekkailuun. Miekkailu kehittää sekä fyysistä että psyykkistä kuntoa ja on hyvä stressin purkukeino.

Miekkailu on Suomessa verrattain pieni laji, mutta harrastajia riittää 5-vuotiaista alkaen. Osa aloittaa lapsena, mutta vuonna 2002 perustetussa Oulun Miekkailuseurassa on myös paljon aikuisiällä miekkailun aloittaneita. Seura tarjoaa florettimiekkailua, kalpamiekkailua, säilämiekkailua, paramiekkailua, nykyaikaista viisiottelua, historiallista miekkailua ja viikinkimiekkailua.

Anniina Honkanen toimii Oulun Miekkailuseurassa alle 9-vuotiaiden ohjaajana, häirintäyhdyshenkilönä ja yhtenä vapaaehtoisena juoksevissa tehtävissä. Hän on myös ollut seuran johtokunnassa. Miekkailun Honkanen aloitti 13-vuotiaana ja valitsi floretin.

”Olin joskus kuullut miekkailusta ja lähdin selvittämään, voiko sitä harrastaa Oulussa. Silloin kuten nykyäänkin kaikki lapset aloittavat meidän seurassamme miekkailun floretilla. Täällä on panostettu kyseiseen miekkailulajiin.”

Ei kovin kallis harrastus

Miekkailussa maksut koostuvat jäsenmaksusta ja harrastusmaksuista sekä omien varusteiden hankinnasta.

”Harrastusmaksut ovat melko huokeita varsinkin kun ottaa huomioon, että meidän päävalmentajamme (Javier Menéndez Fernández) on olympiatason ammattivalmentaja. Varusteet voi aluksi vuokrata seuralta. Niitä voi ostaa osissa, jottei lasku ole kerralla suuri.”

Miekkailun voi aloittaa millaisella kuntopohjalla vain. Seurassa on paljon eritasoisia harrastajia, ja harjoituksissa voi ottaa harjoitusotteluita omaan tahtiin. Miekkailu on yllättävän fyysinen laji, joten kunto kohenee huomaamatta.

Honkanen suosittelee miekkailua, koska se kehittää sekä fyysistä että psyykkistä kuntoa.

”Otteluiden aikana ei välttämättä edes muista urheilevansa, kun pitää keskittyä suunnittelemaan omia liikkeitä ja miettiä, mitä vastustaja aikoo tehdä. Miekkailu on kuin shakkia, jossa samalla urheillaan. Stressi varmasti unohtuu.”

Honkasen parhaita muistoja miekkailun parissa ovat leiri- ja kilpailureissut. Miekkailussa on helppo lähteä kilpailemaan myös ulkomaille. Oulun Miekkailuseuralla on ystävyysseura Pisassa, jossa käydään monesti leireillä.

”Miekkailussa tutustuu helposti erilaisiin ihmisiin. Useat ystäväni ovatkin löytyneet miekkailusalilta.”

Neljä miekkailijaa poseeraa yhteiskuvassa.

Anniina Honkasen (takana vas.), Sara Kurttilan, Anna Lapinlahden (edessä vas.) ja Ville Viitasalon mielestä miekkailu on nopeavauhtinen ja hauska laji. Oulun Miekkailuseurassa on hyvä yhteishenki. He järjestävät yhteistä tekemistä myös vapaa-ajalla.

Sara Kurttila harrastaa Honkasen tavoin florettimiekkailua. Kurttila toimii Oulun miekkailuseurassa aikuisten florettimiekkailuryhmän joukkueenjohtajana ja ohjaajana sekä erinäisissä vapaaehtoisrooleissa. Hänkin on aloittanut miekkailun teini-iässä.

”Olin yläasteikään mennessä kokeillut useita lajeja, mutten ollut löytänyt vielä omaa juttuani. Olin teini-ikäisenä kiinnostunut kamppailulajeista, joten miekkailun kokeileminen tuntui jännittävältä.”

Floretti osoittautui kiinnostavaksi, sillä se tarjoaa haastetta sekä fyysisesti että psyykkisen ongelmanratkaisun muodossa.

”Meillä jokainen saa harrastaa lajia kunto-, kilpa- tai huippu-urheiluna omien edellytystensä ja tarpeidensa mukaan. Itse käyn miekkailuharjoituksissa 2–3 kertaa viikossa. Ohjaan myös aikuisten harjoituksia.”

Miekkailu on nopeavauhtinen ja hauska laji, jossa on aina mahdollista haastaa itseään. Meidän seurassamme on hyvä yhteishenki ja kiva harrasteporukka, joka järjestää yhteistä tekemistä usein myös vapaa-ajalla.
Sara Kurttila

Kurttila suosittelee urheilumiekkailua harrastuksena, koska se on erinomaista vastapainoa opiskelu- ja työelämälle. Miekkailuottelun aikana ei oikeastaan ehdi eikä kykene huolehtimaan muista asioista, sillä on keskityttävä hetkeen. Miekkailun voi hyvin aloittaa myöhemmälläkin iällä. Se onkin hyödyllinen keino kehittämään ja ylläpitämään muistia sekä reaktio- ja ongelmanratkaisukykyjä.

”Miekkailu on nopeavauhtinen ja hauska laji, jossa on aina mahdollista haastaa itseään. Meidän seurassamme on hyvä yhteishenki ja kiva harrasteporukka, joka järjestää yhteistä tekemistä usein myös vapaa-ajalla.”

Historia ja fantasia kiinnostavat

Nykyaikaisen urheilumiekkailun lisäksi Oulun miekkailuseura tarjoaa historiallista miekkailua ja viikinkimiekkailua. Historiallinen miekkailu pohjautuu historiallisiin eurooppalaisiin miekkailu- ja kamppailuoppaisiin. Viikinkimiekkailussa yhdistellään historiallisia asetaitoja, historian elävöitystä ja teatteria.

Anna Lapinlahti aloitti historiallisen miekkailun syksyllä 2010, kun Oulun Miekkailuseura piti ensimmäisen omin voimin järjestetyn HEMA-alkeiskurssinsa eli Historical European Martial Arts -kurssin.

”Miekkailu näytti leffoissa, sarjoissa ja videopeleissä siistiltä. Lisäksi tarvitsin ratsastuksen rinnalle urheilulajin, joka treenaisi jumiutuneita hartioitani.”

Lapinlahdella oli välissä viiden ja puolen vuoden tauko, mutta hän palasi HEMAn pariin viime vuoden marraskuussa, kun bolognalainen sivumiekka tuli seuran lajivalikoimiin.

Kaksi miekkailijaa ottelee.

Historiallinen miekkailu on kamppailulaji, mutta siinä käytetään moderneja ja turvallisia varusteita. Aseet ovat historiallisia.

Miekkailussa historia on kiinnostanut Lapinlahtea enemmän kuin puhtaasti tekninen urheilusuoritus. Sekä urheilumiekkailussa että historiallisessa miekkailussa on historia- ja kilpailuorientoituneita tyylisuuntia, mutta Lapinlahti kokee, että voisi oppia miekkailusta historiallisessa kontekstissa enemmän historiallisen miekkailun puolella. Hän on käynyt molempien lajien alkeiskurssit yhtä aikaa, mutta HEMA vei mennessään.

”Jokunen satanen vuodessa ei ole minusta suuri rahallinen panostus urheilulajiin. Seuralle maksetut harrastusmaksut menevät lähinnä tilavuokriin. Varusteet ovat toki kalliihkoja, koska ne ovat juuri tätä lajia varten kehitettyjä erikoisvarusteita, mutta kun ne kerran hankkii, ne palvelevat käytössä vuosia tai vuosikymmeniä, ja jälleenmyyntiarvo on hyvä.”

Lajiin saa menemään halutessaan rahaa, jos ostaa paljon kalliita ja laadukkaita miekkoja sekä suojavarusteita ja tekee paljon kisareissuja.

Lapinlahden mukaan miekkailun harrastamista helpottaa, jos on valmiiksi hyväkuntoinen tai on harrastanut aikaisemmin jotain kehonhallintaa kehittävää lajia, kuten esimerkiksi muita kamppailulajeja.

Miekkailu kehittää fysiikkaa kokonaisvaltaisesti. Samalla oppii taktiikkaa ja tekniikkaa. Lajia voi harrastaa kuka vain, jolla on perusmotoriikka kunnossa.

”Meillä on mahtava ja lämminhenkinen porukka, jossa jokainen voi harrastaa omana itsenään, omalla tavallaan ja omalla tasollaan. Parasta on se, että löysin HEMA-treeneistä aviomieheni. Olemme olleet yhdessä jo 11 vuotta.”

Terävä miekka tuo adrenaliinia

Ville Viitasalo aloitti miekkailun kymmenen vuotta sitten. Keskiaikaiset miekat kiinnostivat, joten hän otti selvää, onko kyseistä harrastusta olemassa.

”Helsingissä oli jo pidemmän aikaa ollut miekkailusali. Aloitin pitkämiekalla, kuten käytännössä kaikki lajin aloittajat.”

Silloisella miekkailusalilla oli tarjolla samaan aikaan myös rapiiria, yhden käden miekkaa ja kupurakilpeä. Viitasalo kävi kaikissa treeneissä, mutta alkoi panostaa yhden käden miekkoihin ja ohjasi treenejä.

”Kaikista tietämistäni miekkailusaleista löytyy lainakamppeet aloittelijoille. Omat kamppeet maksavat joitakin satasia, mutta käyttöikä voi olla yli kymmenen vuotta, kuten itselläni on ollut.”

Kaikkea, mitä kirjallisuudesta löytää tai keksii, voi aina kokeilla.
Ville Viitasalo

Miekkailussa kuntoa kehitetään lajia harjoittamalla. Ville miekkailee kaksi kertaa viikossa ja harrastaa muuta urheilua saman verran.

”Historiallinen miekkailu on erittäin monipuolista. Oulussa se sisältää tällä hetkellä 4–5 aselajia painista kahden käden miekkoihin sekä erilaisia kokeiluja muilla aseilla. Kaikkea, mitä kirjallisuudesta löytää tai keksii, voi aina kokeilla.”

Viitasalon paras muisto lajista on se, kun hän treenasi ensimmäistä kertaa terävillä miekoilla. Niiden pelkkä käsissä pitäminen herättää pelon sekaista kunnioitusta ja saa adrenaliinin virtaamaan, puhumattakaan kaveria vastaan treenaamisesta.

”Treenasin erästä suhteellisen hankalaa tekniikkaa, ja se onnistui täydellisesti. Se, miten terävät miekat tarraavat toisiinsa eivätkä liu’u vastakkain, tuo oman ulottuvuutensa miekkailuun.”

Fakta

Kokeilukursseja tarjolla

  • Vuonna 2002 perustettu Oulun Miekkailuseura on Pohjois-Suomen suurin miekkailuseura. Seurassa voi harrastaa urheilumiekkailua, paramiekkailua, historiallista miekkailua, viikinkimiekkailua sekä nykyaikaista viisiottelua.
  • Tällä hetkellä jäseniä on noin 130. Seuralla on palkattu ammattivalmentaja.
  • Miekkailusta kiinnostuneet voivat ilmoittautua alkeiskurssille osoitteessa oulunmiekkailuseura.fi/alkeiskurssit. Tarjolla on neljän kerran kokeilukursseja eri-ikäisille.