Liikunta antaa uusia voimavaroja – Oulun liikuntaneuvonta auttaa alkuun

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Liikuntakoordinaattori Tiina Pekkala vertaa, että juoksuharrastukseen kirittämisen sijaan neuvonnalla pyritään löytämään asiakkaille lisää voimavaroja arkeen.

”Ei liikunnasta tarvitse hakea huippukuntoa, vaan moni asiakkaistamme sanoo olevansa nyt energisempi ja pirteämpi liikunnan aloitettuaan.”

Liikuntaneuvontaan varataan aika Oulun omahoito-nettipalvelun kautta. Nuorten liikuntaneuvontaan ja siellä liikuntakoordinaattori Tommi Laineen pakeille pääsee myös koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon opastuksella. Laine laskee, että hän ohjaa vuosittain noin 300:a nuorta.

”Ohjaan löytämään eri lajien pariin ja annan ravinto-ohjausta. Hyvin suuri osa neuvonnasta on motivointia”, Laine sanoo.

Kun herää halu ottaa selvää ja tutustua eri lajeihin, Laineella on kannustavaa kerrottavaa: Nuorten ilmaista Action-toimintaa järjestetään viikoittain 62 tuntia ja ilmaisia kokeiluita järjestetään 21 lajiin.

”Ohjaus on henkilökohtaista, joten neuvontakäyntejä ei tarvitse jännittää etukäteen eikä kukaan muu edes tiedä, että saat erillistä ohjausta liikunnan lisäämiseksi.

Liikuntakoordinaattori näkee missä olet hyvä

Myös Pekkala korostaa motivaation voimaa. Hän huomauttaa, että liikuntaneuvonnan asiakkailla on usein hyvinkin paljon tietoa liikunnasta, sen eduista ja eri lajeista. Tekeminen on vain jäänyt.

”Täällä haetaan ratkaisuja, jotka kestävät loppuelämän ajan. Voi olla, että aloittamisen kipinä vain puuttuu ja se löydetään täällä yhdessä.”

Liikkeelle lähdetään epäonnistumisen perkaamisen sijaan siitä, mitkä asiat arjessa ovat hyvin. Jo sillä päästään pitkälle, kun muistellaan, mikä on joskus aiemmin tuntunut hyvältä.

”Välillä innostusta pitää toppuutellakin, sillä muutokselle pitää antaa myös aikaa.”

Ikäihmisten ja erityisryhmien liikuntaa edistetään yhteistyössä kuntoutuspalveluiden ja kotihoitotiimien kanssa. Liikunnanohjaajat ohjaavat liikuntalaitosten ja Kiimingin senioritalon lisäksi ikääntyneiden liikuntaa myös etäältä.

Kaikenikäiset pitkäaikaissairauden kanssa liikkuvat kuuluvat eritysliikunnan piiriin. Erityisliikunnanohjaaja Miia Ranta-Korpela sanoo, että liikuntaneuvonnan maksuttomuus ja laajat palvelut tulevat monelle yllätyksenä. Erityisliikunnan palvelut eivät kuulu ainoastaan kuntoutukseen, ja ohjauksessa on huomioitu myös lasten, nuorten ja perheiden tarpeet.

”Toimintakyvyn muutos ei ole este monipuoliselle liikunnalle. Meillä on erilaisia ryhmiä, kuntosalitreeniä ja myös ulkokuntoilupaikat ovat käytettävissä erilaisista pitkäaikaissairauksista huolimatta.”

Liikuntaluuri on lähin apu

  • Liikuntapaikat, -keinot ja kannustus ovat Oulussa yhtä lähellä kuin puhelin.
  • Liikuntaluuri päivystää maanantaista torstaihin klo 9–10.
  • Numerossa 08 5584 1707 liikuntakoordinaattorit ohjaavat liikunnan aloittamista, kertovat mahdollisuuksista ja päivittävät koronatilanteen huomioimisen.
  • Puhelusta veloitetaan ainoastaan normaali puhelinmaksu.
  • Nuorten liikuntaneuvonnan tavoittaa myös sähköpostilla tommi.laine@ouka.fi.