Kotokero tuo hyvinvointitoimintaa hoivakotiin
Anne-Mari Siltavirta ja Jarkko Somero järjestivät hyvinvointipäivän Hiirosenkodissa maanantaina. Oikealla Raimo Karkama. Kuvat: Kari Arontie
Oulussa toimiva yritys nimeltä Kotokero toteuttaa luonto- ja kulttuuriavusteista hyvinvointitoimintaa. Tämän yrityksen omistavat luontohoivaohjaaja, sairaanhoitaja ja eräopasoppilas Anne-Mari Siltavirta ja musiikintuottaja ja sairaanhoitaja Jarkko Somero, joka on myös eräopasoppilas.
Kotokero järjesti Hiirosenkodissa luontoaiheisen ja tarinallisen toimintapäivän maanantaina 22. marraskuuta. Siltavirran mukaan sellaisessa toiminnassa on tärkeää, että asukkaat saavat yksilöllistä ohjausta.
”Tavoite on virkistää, kuntouttaa, tuottaa onnistumisen kokemuksia ja hyvän olon kokemuksia ihmisille, jotka täällä asuvat”, hän kertoo.
Tarinallisen osuus toteutettiin aamupäivällä keskusradion kautta. Somero oli tehnyt ikäihmisten tarinoista musiikkia. Ikäihmisten tarinoita on kerätty Hiirosenkodissa, muissa Oulun hoivakodeissa ja myös ulkomailla. Ikäihmisten tarinoita on kerätty sekä Ruotsissa että Australiassa.
Vanhoja taitoja palautetaan
Kotokeron Hiirosenkodissa järjestämän toimintapäivän teemoina olivat talvinen metsä ja perinteiset kädentaidot. Päivän aikana oli määrä rakentaa näyttely, joka esitti talvista metsää. Tässä metsässä oli myös pienoisporoja. Tämä tarkoitti sitä, että ikäihmiset pääsivät askartelemaan rakentaessaan talvisen metsän kolmiulotteista näyttelyä.
Siltavirran mukaan luontotoiminta pohjautuu kuntouttavaan otteeseen.
”Näissä luontoavusteisissa tapahtumissa pääsee turvallisesti ohjaajan avulla palauttamaan vanhoja toimintoja uudelleen”, hän kertoo.
Pyrkimyksenä on saada aikaan myös luontoyhteys toiminnan aikana. Siltavirran mukaan toiminnan aikana on tarkoitus saada keskustelun avulla selville, että mikä on ikäihmisten mielipaikka. Kotokeron tilaisuuksissa pyritään luomaan ilmapiiri, että ikäihmiset kertovat muistojaan. Käsitöiden tavoitteena ovat samalla myös onnistumisen kokemukset.
Siltavirta arvioi, että esimerkiksi monilla Hiirosenkodin asukkailla on ollut aikaisemmin suhde luontoon. Heillä on ollut omia pihoja ja kotien parvekkeilla on hoidettu esimerkiksi kukkia. Kotokero voi tuoda sen toiminnan takaisin heille, koska vanhat toimintamallit palautuvat mieleen.
”Kyllähän Suomessa on tosi paljon tutkittu sitä luonnon hyvinvointivaikutusta nimenomaan esimerkiksi laitosasukkaiden kuntoutuksessa. Onneksi koko ajan ollaan menossa siihen suuntaan, että sitä osataan hyödyntää paremmin”, Siltavirta kertoo.
Kotokeron Hiirosenkodissa järjestämä hyvinvointipäivä oli mahdollista Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden Kulttuuritarjottimen avulla. Kotokero oli jättänyt tarjouksen Kulttuuritarjottimelle.
Monipuolista osaamista
Aviopari Anne-Mari Siltavirta ja Jarkko Somero ovat perustaneet AJ-Anestesia Oy:n vuonna 2015. He työskentelevät anestesiasairaanhoitajina sekä yksityissektorilla että julkisella sektorilla. Sitten he perustivat luonto- ja kulttuuriavusteiseen toimintaan keskittyvän Kotokeron vuonna 2017. Heillä on myös yritys nimeltä Pajupelto Production, jonka toiminta keskittyy musiikin tekemiseen ja äänikirjojen lukemiseen.
Kotokero tarjoaa osallistuvaa toimintaa, luonto- ja artesaaniasiantuntemusta ja tarinoihin ja musiikkiin keskittyvää palvelua. Kotokero aloitti tavallisten ihmisten tarinoiden keräämisen Suomi 100 -hankkeen myötä.
Siltavirran mukaan Kotokero tulee järjestämään hyvinvointitapahtumia myös työyhteisöille sen jälkeen, kun eräopasopinnot on saatu päätökseen. Kotokeron työhyvinvointitoiminta jäi taka-alalle koronapandemian takia.