Ainutlaatuisella jäätornilla Oulussa kisataan jääkiipeilyn Euroopan mestaruudesta

Kilpailijoita tulee Ouluun 15 maasta. Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan kisaa. Kuva: Marko Kerola

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Projektipäällikkö ja Oulun Kiipeilyseuran hallituksen jäsen Pauliina Björk kertoo, että Oulua puoltaa kisapaikkakuntana sekä jäätorni että sen ympäristö. 

”Missään muualla Suomessa ei ole sellaista rakennelmaa eikä Pohjoismaissa tuollaista paikkaa”, vakuuttaa Björk.  

Yleisöllä on kisa-alueelle vapaa pääsy. Lisäksi kilpailun verkkosivuilta tulee sunnuntaina tv-tasoinen ajantasainen verkkolähetys. 

12 metriä pystysuoraa jääseinää

Euroopan mestaruuskisat käydään ensimmäistä kertaa Oulussa. Viime vuonna Oulussa oli Euroopan cup -tasoinen kilpailu. 

Finice 2022 -kilpailun järjestää Oulun Kiipeilyseura, jolla on kokemusta viidestä kansainvälisestä jääkiipeilykisasta Oulussa.

Björk kertoo yhdestä tärkeästä yksityiskohdasta, jään tekemisestä kisoihin.  

”Vesi johdetaan putkia pitkin tornin huipulle ja suuttimilla säädetään vesipisaroita tietynsuuruisina. Putket ovat monesti jäässä tai kovassa tuulessa pisarat lentävät väärään paikaan. Käsityötähän jään tekeminen on. Sumua, jota sinne alueelle kertyy, käydään säätämässä.” 

Viikonloppuna kisataan nopeuskiipeilystä (speed) ja vaikeuskiipeilystä (lead). Kilpailijat voivat valita jommankumman tai molemmat lajit. 

Finice2020 -kilpailussa kiipeilijä Wilma Törvi vaikeuskilpailun reitillä. Toista hakkua voi säilyttää suussa, jotta saa käden vapaaksi. Hakun pudottaminen tarkoittaisi kiipeilyn loppumista. Kuva: Marko Kerola

Nopeuskilpailussa edetään 12 metriä pystysuoraa jääseinää pienten hakkujen ja jalkoihin kiinnitettävien jäärautojen avulla. Björkin mukaan nopeimmat kipittävät jääseinän seitsemässä tai kahdeksassa sekunnissa. 

Vaikeuskiipeilyssä kiivetään vaneriseinää kiipeilyotteilla. 

”Siinä harva pääsee ylös asti, suurin osa tippuu matkalla. Reitintekijä suunnittelee reitin niin, että se vaikeutuu ylöspäin mentäessä. Tavoite on, että ylös pääsee vain voittaja”, sanoo Björk. 

Reitintekijät tulevat Tsekistä ja Espanjasta. He rakentavat reittejä viisi päivää ennen kisaa. 

”Reitintekijä pyrkii tarjoamaan kilpailijoille erityyppisiä virheen tekemisen mahdollisuuksia, jotta kisaajat tippuisivat tasaisesti pois. Reitintekijöiden pitääkin olla hyvin perillä kilpailijoiden tasosta, myöskään liian vaikeat reitit eivät ole hyviä”, Björk kertoo. 

Paljon kisaajia Keski-Euroopasta

Kilpailijoita on haastatteluhetken arvion mukaan noin 110 yhteensä 15 maasta. Euroopan ulkopuolelta kilpailijoita tulee Japanista ja USA:sta. 

”Venäläisillä on iso joukkue, espanjalaisia on paljon ja muuten kisailijat tulevat enimmäkseen Keski-Euroopasta. Norjalaisia ei ole, ruotsalaisia vain kaksi eivätkä hekään asu Ruotsissa”, Björk luettelee.

Hän iloitsee, että tällä kertaa kisat voidaan järjestää edellisvuotta vapaammin, kun tapahtumaa seuraamaan saa tulla yleisöäkin. 

Tämänvuotista kisaa seura on alkanut järjestää viime syksynä. Järjestelyissä on mukana noin sata oululaista talkoolaista. 

Jääkiipeilykilpailujen aikataulu 
Jääkiipeilykisojen esittelyvideo