Äimärautiolla pidetään lauantaina kesäolympialaiset keskellä talvea

Johanna Hartikka ja Arto Marttila uskovat, että Biitsiareenan kesäolympialaisista tulee hauska tapahtuma. Joukkueetkaan eivät etukäteen tiedä kaikkia lajeja. Kuvat: Pasi Rytinki

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisten beach volleyn eli rantalentiksen harrastajien paratiisi löytyy nykyään Äimärautiolta vanhasta tukkuvarastosta. Syksyllä avatulla Biitsiareenalla järjestetään lauantaina leikkimieliset kesäolympialaiset, joissa ottavat yhteen paikalliset urheiluseurat ja yritykset.

Miten käy AC Oulun, Oulun Lipon tai Kempeleen Kirin pelaajilta beach volley? Sitä voi todistaa lauantaina kello 14 alkaen Äimärautiolla kesäolympialaisissa, jotka järjestää Biitsiareenaa pyörittävä Oulu Beach Volley – OBV Oy. Urheiluseuroja vastassa on muutama niitä mukaan haastanut yritys.

Biitsiareenan areenapäällikkö Johanna Hartikka ja Oulu Beach Volleyn hallituksen puheenjohtaja Arto Marttila kertovat, että yleisölle pääsymaksuttomassa tapahtumassa on kaikkiaan neljä lajia.

”Beach volley on päälaji, ja sitten on vähän frisbeen heittoa ja nännin heittoa…”, Hartikka kertoo.

Ai minkä heittoa?

”Nännin heittoa. Se on yllätyslaji, josta osallistuvat joukkueetkaan eivät vielä tiedä.”

Kisailu huipentuu köydenvetoon.

Tilaa etsittiin pitkään

Oulun Beach Volleylla oli aikaisemmin käytössä vain yksi kenttä Kaakkurissa. Riittävän korkeaa tilaa etsittiin Oulusta pitkään, kunnes sopiva löytyi Äimärautiolta Kespron vanhasta tukkuvarastosta. Biitsiareena avattiin viime syksynä.

”Etsimme varmaan 6–7, ehkä kahdeksankin vuotta riittävän isoa tilaa”, Marttila sanoo. Biitsiareenan tiloihin hän on erittäin tyytyväinen: hallin korkeus riittää koviinkin peleihin ja varsinkin pääkentän ympärillä on hyvin tilaa.

Hallista löytyy kolme biitsikenttää, ravintola ja 150 neliön sisäterassi, kokoustilat sekä pukuhuonetilat ja sauna, jonka ikkunasta on hyvät näkymät kentille. Areenaa vuokrataan myös yritysten käyttöön, ja joulun alla siellä järjestettiin esimerkiksi 300 hengen pikkujoulut, joissa hiekkakentälle oli pystytetty esiintymislava ja tunnelmavalot. Biitsiareenalla voi järjestää erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi bändien konsertteja sekä festivaaleja.

”Tämä muuttuu äkkiä hyvin erilaiseksi tilaksi, kun ottaa verkot pois ja laittaa rantatuolit tilalle ja bändilavan pystyyn”, Hartikka vinkkaa ja kertoo, että esimerkiksi lasten syntymäpäiväjuhlat ovat olleet areenalla suosittuja. Kevättalven aikana areenalla järjestetään lastenjuhlat sekä Ibiza-bileet aikuisille.

Mies ja nainen poseeraavat rantalentopallokenttien edessä.

Arto Marttila ja Johanna Hartikka ovat tyytyväisiä pitkän etsinnän jälkeen Äimärautiolta löytyneisiin tiloihin.

Kenttien hiekka on luonnonhiekkaa Vaalasta. Marttila kertoo, että beach volleyta pelataan hyvin erilaisilla hiekkatyypeillä. Säännöissä vaaditaan, että hiekkaa on oltava vähintään 30 senttiä, mutta sen pehmeys vaihtelee. Biitsiareenan hiekan pehmeys on keskitasoa.

”Vanhassa hallissa Kaakkurissa meillä oli 6–7 eri hiekkalaatua, joita testattiin, että mikä on hyvä. Tämä on vanhaa järven pohjaa, joka on siiloutunut pehmeäksi. Siinä on erittäin mukava pelata, se on pehmeä jalan alla.”

Hiekkaa ei tarvitse vaihtaa periaatteessa koskaan, jos siitä puhdistaa kaatuneet juomat ynnä muut epäpuhtaudet.

Beach volley -halleja ei ole Suomessa kovin monta, ei varsinkaan yhtä isoja ja tapahtumakäyttöön sopivia kuin Oulussa. Helsingissä niitä on kolme.

Kuntoilumuotonahan tämä on erinomainen. Moni lentopalloilijakin yllättyy, kuinka raskasta tämä on, varsinkin kun sitä pelataan siten kuin sitä oikeasti pelataan, eli kaksi vastaan kaksi.
Arto Marttila

Areenalla voi harrastaa muitakin lajeja kuin beach volleyta: esimerkiksi frisbeegolfia, beachfutista, normaalia kevyemmällä pallolla pelattavaa beach tennistä tai Brasiliassa suosittua ja näyttävää footvolleyta, jaloilla pelattavaa lentopalloa.

Marttilan mukaan beach volleylla on Oulun alueella satoja aktiiviharrastajia, jotka pelaavat kesäisin muun muassa Tuiran rannalla, Nallikarissa, Kaakkurissa ja Vihiluodon Torpalla.

”Kuntoilumuotonahan tämä on erinomainen. Moni lentopalloilijakin yllättyy, kuinka raskasta tämä on, varsinkin kun sitä pelataan siten kuin sitä oikeasti pelataan, eli kaksi vastaan kaksi. Siinä joutuu – tai pääsee – aika paljon koskemaan palloon”, Marttila sanoo.

Kesäolympialaiset Biitsiareenalla (Äimäkuja 6, sisäänkäynti rakennuksen pohjoispuolelta lastauslaituri 33:n luota) lauantaina 18. tammikuuta kello 14. alkaen. Biitsiareenalla on lisäksi avoimien ovien tapahtuma torstaina 23. tammikuuta kello 15–18.