AC Oulu lupaa lisää vauhtia kentälle – Heinäpään stadion siintää jo silmissä

AC Oulun kapteeni Niklas Jokelainen (vas.) ja päävalmentaja Mikko Isokangas lupaavat, että joukkue on alkavalla kaudella entistä vauhdikkaampi ja pystyy prässäämään vastustajia tehokkaasti. Kuva: Pasi Rytinki

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lajikirjoaan laajentanut AC Oulu lähtee vahvassa myötätuulessa uuteen Veikkausliigan kauteen, sillä Heinäpään jalkapallostadionin lopullinen rakennuslupa myönnettäneen keskiviikkona. Seura lupailee, että halukkaille järjestetään juhlalliset lapiointitalkoot, kun stadionin maatyöt pian alkavat.

AC Oulun viime kausi jalkapallon Veikkausliigassa sisälsi muun muassa kaksi päävalmentajan vaihdosta kesken kauden. Tällä viikolla alkavaan uuteen kauteen joukkue lähtee vakaammilta vaikuttavista asetelmista viime vuoden lopulla ohjat ottaneen Mikko Isokankaan johdolla.

Haukiputaalaislähtöisen Isokankaan mukaan kotimaisuusastettaan nostanut joukkue on löytänyt hyvin oman, uuden identiteettinsä talven harjoituskaudella ja liigacupin otteluissa.

”Joukkueen rakentamisessakin on näkynyt, että olemme pyrkineet saamaan lisää vauhtia joukkueeseen. Pystymme puolustamaan ja hyökkäämään monipuolisemmin ja paineistamaan vastustajaa”, Isokangas sanoo.

AC Oulun kapteenina jatkava Niklas Jokelainen kertoo, että joukkueen sisällä on kauden alla erittäin hyvä henki, vaikka talvikaudesta ei selvitty ilman terveyshuolia.

”Varsinkin viimeisen viikon aikana, kun jätkiä on tullut takaisin pienten sairastumisten ja vammojen jälkeen, on ollut tosi iloista porukkaa treeneissä”, Jokelainen sanoo ja uskoo joukkueen olevan iskukykyinen sarjan alussa, vaikka edessä on heti vaikeita vieraspelejä.

On me ääneen sanottu, että sijoitustavoite on top 6, mutta määrittävä tekijä kauden onnistumiselle ei ehkä ole pelkästään sijoitus, vaan se, että saamme laadukkaan ja ehjän kauden, jolla voimme luoda pohjaa pitemmälle tulevaisuuteen.
Päävalmentaja Mikko Isokangas, AC Oulu

Joukkueen kokoonpano on muuttunut paljon viime kaudesta. Jokelaisen mukaan kapteenilta ja koko joukkueelta ottaa aikansa tutustua uusiin pelikavereihin ja heidän vahvuuksiinsa.

”On aina mielenkiintoista, miten henkilökemiat kohtaavat, ja on pakko sanoa, että tänä vuonna se on toiminut tosi hyvin. Ihan huipputyyppejä on tullut sisään”, Jokelainen kehuu. Saman havainnon kertoo tehneensä urheilutoimenjohtaja Markus Heikkinen.

Jalkapallo-ottelu hallissa.

AC Oulu pelasi talven liigacupissa muun muassa Ilvestä vastaan Heinäpään jalkapallohallissa. Kuva: Pasi Rytinki

Viime kauteen joukkue lähti kovin tavoittein, joista jäätiin kauas. Nyt tavoite on hieman maltillisempi, mutta edellyttää silti selvää parannusta edelliskaudesta.

”On me ääneen sanottu, että sijoitustavoite on top 6, mutta määrittävä tekijä kauden onnistumiselle ei ehkä ole pelkästään sijoitus, vaan se, että saamme laadukkaan ja ehjän kauden, jolla voimme luoda pohjaa pitemmälle tulevaisuuteen. Se on varmaan tärkein juttu”, päävalmentaja Isokangas sanoo.

Nurmesta hyöty kotiin

Tuleva kausi on sikäli historiallinen, että se on jäämässä AC Oulun viimeiseksi kokonaiseksi kaudeksi Raatin stadionilla. Samalla Veikkausliiga alkaa siirtyä pysyvästi ja kokonaan tekonurmiaikakauteen, sillä Oulun lisäksi vain Pietarsaaressa pelataan enää osa kaudesta luonnonnurmella.

”Siitä pitää saada kotietu, onhan se meille mahdollisuus. Vaikka viime kausi oli meille haastava, kaikki pelit jotka voitimme, voitimme nurmella – kotona ja Lahdessa vieraissa. Kyllä sillä varmasti joku vaikutus on, koska onhan se vaikea joukkueille, jotka treenaavat tekonurmella”, Jokelainen sanoo.

Silmämääräisesti nurmi on jo nyt ollut suunnilleen yhtä hyvässä kunnossa kuin viime vuonna kotiavauksessa.
Toimitusjohtaja Jani Kotikangas, AC Oulu

Nurmen huono puoli on se, että kotikentällä ei päästä pelaamaan kauden alussa. Tämä kevättalvi on kuitenkin ollut sään puolesta jalkapallolle suotuisa. AC Oulun toimitusjohtaja Jani Kotikangas kiittelee kaupungin liikuntapaikkojen hoitajia, jotka ovat hänen mukaansa olleet jopa ennätysaikaisin valmistelemassa Raatin nurmea pelikuntoon.

”Silmämääräisesti nurmi on jo nyt ollut suunnilleen yhtä hyvässä kunnossa kuin viime vuonna kotiavauksessa”, Kotikangas sanoo. Sitä ei kuitenkaan vielä voi ennakoida, milloin kenttä on pelattavassa kunnossa, vaikka Kotikangas vitsailee olleensa jatkuvasti yhteyksissä Pekka Poutaan ja Juha Föhriin.

Lapiot pian maahan

Kaikki AC Oulussa odottavat malttamattomina Heinäpään jalkapallostadionia, joka saanee rakennusluvan keskiviikkona kaupungin rakennuslautakunnassa.

”Pikkuhiljaa sen alkaa uskoa todeksi. Kun lupa on myönnetty, ei pitäisi olla enää minkäännäköistä estettä”, AC Oulun puheenjohtaja ja stadionin taustayhtiö OTC-Sijoituksen toimitusjohtaja Tomi Kaismo sanoo viitaten vuosia vieneeseen kaavoitusprosessiin valituskierroksineen.

Rakennustyöt Heinäpäässä on tarkoitus aloittaa toukokuussa tai viimeistään kesäkuun alussa tänä vuonna, jolloin AC Oulu siirtyisi uudelle stadionille kauden 2026 aikana. Enää odotetaan opetus- ja kulttuuriministeriön liikunta-avustuspäätöstä, joka pienentää osaltaan kaupungin rahoitusosuutta hankkeesta. Stadionin kustannusarvio on 17,2 miljoonaa euroa, josta noin 75 prosenttia on yksityistä rahoitusta ja loput julkista tukea.

Oulun kaupunki on jo vuokrannut liikuntavuoroja ja huoltotiloja uudelta stadionilta heinäkuusta 2026 alkaen. Stadionia hyödyntävät siis muutkin paikalliset urheiluseurat.

Havainnekuva jalkapallostadionista.

Heinäpään stadionin rakennustyöt alkanevat touko-kesäkuussa. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy

Jalkapallostadionin avulla myös varmistetaan, että Oulussa voidaan olosuhteiden puolesta pelata Veikkausliigaa tulevaisuudessakin – Raatti ei niitä vaatimuksia pian enää täytä. On oltava tekonurmi ja riittävä määrä katettuja katsomopaikkoja, mutta myös tarkasti määritellyt valaistus- ja tulostauluvaatimukset ja niin edelleen.

”Meille tietysti tärkeintä on, että emme ole enää kauden alussa vieraspeliputken armoilla, vaan voimme aloittaa kauden normaalisti kotona. Tulevaisuudessahan on muutenkin tavoitteena saada Veikkausliigan kausi käynnistymään aikaisemmin kuin nyt”, Kotikangas muistuttaa.

Urheilutoimenjohtaja Markus Heikkisen mukaan stadion auttaa myös saamaan Ouluun pelaajia, joita heidän agenttinsa eivät tähän asti välttämättä ole edes tarjonneet näiden leveysasteiden arktisiin olosuhteisiin.

Toimitusjohtaja Kotikangas lupailee, että Heinäpäässä järjestetään stadionin maatöiden alkaessa kaikille halukkaille lapiotalkoot, joissa voi päästä osaksi oululaista jalkapallohistoriaa.

AC Oulu aloittaa Veikkausliigakauden vieraissa VPS:aa vastaan lauantaina 5. huhtikuuta. Ensimmäinen kotiottelu on lauantaina 26. huhtikuuta FC Interiä vastaan, mikäli Raatin nurmi on pelikunnossa.

Kolmen lajin sinistä

Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Oululainen edustuskoripallo siirtyy ensi kaudella Ynnin punaisesta väristä AC Oulun laivastonsiniseen asuun. Kuva: Pasi Rytinki

AC Oulu laajenee ensi kaudella jalkapallon erikoisseurasta yleisseuraksi, kun seuraorganisaatioon ja laivastonsinisiin väreihin liittyvät Oulun NMKY:n koripallon ja Kiskon lentopallon edustusjoukkueet. Ynni säilytti värikkään kauden jälkeen sarjapaikkansa 1. divisioonassa ja Kisko taistelee edelleen noususta ylimmälle sarjatasolle.

”Pidemmän tähtäimen suunnitelma on, että kaikki kolme joukkuetta pelaavat kolmen vuoden sisällä lajiensa pääsarjoissa”, AC Oulun puheenjohtaja Tomi Kaismo sanoo.

Lajeille perustetaan osin lajiliittojen lisenssivaatimustenkin vuoksi erilliset yhtiöt AC Oulun sateenvarjon alle. Kaikkien kolmen toimitusjohtajana toimii Jani Kotikangas, ja lajien välillä pystytään tekemään paljon yhteistyötä.

”Paljon on tullut kyselyitä esimerkiksi superkausikorteista, joilla pääsee katsomaan kaikkia kolmea lajia. Tällainen tullaan kyllä lanseeraamaan”, Kaismo lupaa.

”Kiinnostusta on ollut valtavasti myös kumppanirintamalla ja ensimmäisiä yhteistyösopimuksia on jo solmittu”, Kotikangas kertoo ja lisää, että seura rekrytoi myös lisää henkilöstöä lajikirjon laajetessa.