Yli 2300 viidensien luokkien oppilasta juhlii itsenäisyyttä Oulu Sinfonian konsertissa
Jenna Suorsa, Eino Himanka ja Herkko Kontio käyvät Alakylän koulun 5. luokkaa, joka starttaa keskiviikkona kohti Madetojan salia ja itsenäisyysjuhlakonserttia. Kuva: Pia Kaitasuo
Alakylän koulun viidesluokkalaiset pääsevät kuulemaan, miten monet musiikinkirjasta tutut soittimet soivat Madetojan salissa. Peruskoulujen juhlavuoden tapahtumasta aiotaan tehdä perinne.
Keskiviikkoaamuna 4. joulukuuta onnikka kyydissään 45 Alakylän koulun ja sen Tirinkylän yksikön 5. luokkalaista opettajineen suuntaa Kiimingistä kohti Oulun Karjasiltaa ja Madetojan salia.
Itse asiassa Madetojan salin pääovien eteen kaartaa samana päivänä melkoinen onnikoiden letka: noin 2400 Oulun kaupungin koulujen 5. luokkalaista opettajineen saapuu Oulu Sinfonian konserttivieraaksi. Moiselle joukolle pitääkin järjestää peräti kolme eri konserttia.
Mutta mitenkä tällainen on mahdollista?
Paljastuu, että Oulun luokanopettajat ry:llä oli tälle vuodelle positiivinen ongelma: Oulun koulun kohinaa -lehden tuottoa oli jäljellä ja vailla sopivaa kohdetta. Näet nimenomaan 5. luokkalaiset ovat olleet nauttimassa yhteisen luovuuden tuloksista tutustumisretkien kautta.
”Retkiä on tehty viime vuosina tehty Kierikkikeskukseen, mutta nyt tuo kohde on otettu osaksi alakoululaisten kulttuuripolkua. Meidän piti miettiä, mitä keksisimme tilalle”, Oulun luokanopettajat ry:n puheenjohtaja ja Alakylän koulun opettaja Anu Porkola kertoo.
Hoksattiin, että Oulussa kehitetyllä Oppilaan kulttuuripolulla, jonka avulla pyritään vahvistamaan oppilaiden kulttuurista yleissivistystä, on orkesterimusiikin kokoinen aukko. Peruskoulujen 50-vuotisen toiminnan juhlavuosi antoi lisäsysäyksen.
Yhteydenotto Oulu Sinfoniaan toi nopeasti sujuvan yhteistyön. Sen tulokset ovat nyt siis käsillä.
Klassikoita ja modernin tuulahdus
Oppitunnin mittaisen juhlan ohjelma koostuu musiikista ja juhlapuheesta, ja kaikissa kolmessa juhlassa on eri puhuja.
Alakyläläisten juhlassa itsenäisyydestä puhuu kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.), ja kahdessa muussa kuullaan kaupunginjohtaja Ari Alatossavan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jarmo Husson (kok.) ajatuksia juhlan aiheesta.
Musiikkina on Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija, todennäköisesti monen kuulijan tunnistama, mutta konsertissa kuullaan myös modernin säveltaiteen teos: Outi Tarkiaisen minuutin mittainen Joye, puhaltimille ja lyömäsoittimille sävelletty orkesterifanfaari.
Konsertti päättyy tietenkin Jean Sibeliuksen Finlandiaan.
Oulu Sinfoniaa konsertissa johtaa kapellimestari Eero Lehtimäki ja solistina on Tami Pohjola, joka soittaa kussakin konsertissa yhden osan Sibeliuksen viulukonsertosta.
Bongataanko tuttuja soittimia?
Viidesluokkalaiset ovat sinfoniakonsertin yleisöksi jo jonkin sortin asiantuntijoita: tällä lukukaudella musiikkituntien ohjelmassa on tutustumista musiikin tyylikausiin, orkesterisoittimiin on tehty tuttavuutta jo neljännellä luokalla.
Mitähän soittimia sieltä Madetojan salin lavalta mahtaakaan löytyä?
”Viuluja varmaan. Ja olisko huilu?” Herkko Kontio arvelee.
”Pasuuna”, Eino Himanka ehdottaa ja osuu oikeaan.
Sinfoniakonsetti on ihan uusi kokemus poikien luokkakaverille Jenna Suorsalle kuin myös pojille itselleen. Madetojan salissakaan ei kukaan kolmikosta ole aiemmin käynyt.
”Se taitaa olla aika lähellä Joutsensiltaa”, Kontio tietää.
Opettaja Antti Untola ei ollut keskiviikkoiseen haastatteluhetkeen mennessä paljastanut luokalleen vielä tarkasti, mitä kaikkea konsertissa on luvassa.
Siitäkin, miten konserteissa käyttäydytään, puhutaan ennen h-hetkeä. Jotain Suorsa, Kontio ja Himanka jo tietävät: juhlavaatteisiin ei tarvitse pukeutua.
”Kyllä minä varmaan silti laitan jotain muuta päälle”, Kontio sanoo viitaten tavalliseen koulupäivään sopiviin collareihin.
Keskiviikkoiseen itsenäisyysjuhlaan lähdetään innolla.
”Kiinnostaa, minkälainen esitys se on”, Eino Himanka toteaa.
Perinne jo monissa kaupungeissa
Yksi konserteista striimataan koulujen kuudesluokkalaisille.
”Tämä siksi, että itsenäisyysjuhlakonsertista halutaan uusi perinne Oulun kouluihin ja tämän vuotiset kuudesluokkalaiset jäävät perinteestä paitsi”, Anu Porkola selittää.
Perinteen luomisessa Oulu Sinfonialla onkin hyvä ote. Orkesteri on jo vuosikymmeniä tehnyt pedagogista yhteistyötä kouluikäisten kulttuurikasvattajana. Tunnetuin muoto tästä lienee Tutti juttu -konsertit, jossa kuudensien musiikkiluokkien oppilaat kapuavat lavalle yhdessä Oulu Sinfonian muusikoiden kanssa.
Intendentti Maija Kuusisto on ideoinut myös hienon konserttikummitoiminnan.
” Olemme haastaneet siihen oululaisia yrityksiä. Yritykset maksavat koululaisille konserttikäynnin matkoineen. Toimintaan valikoituu vuosittain mukaan eri luokkia koko Oulun alueelta.”
Kuusisto muistuttaa, miten 5. luokkalaisten itsenäisyysjuhla on ollut monissa kaupungeissa osa vuotuista perinnettä jo pitkään.
” Kun minulta tiedusteltiin asiaa, Oulu Sinfonia oli tietenkin heti mukana”, hän toteaa.
”On tärkeää, että jokaiselle oululaiselle lapselle tarjotaan kouluaikana mahdollisuus tutustua taide- ja kulttuurielämään.”