Valveella edistetään monipuolisesti lastenkulttuuria

Minna Halonen toteaa, että Oulun lastenkulttuurikeskuksessa on syvällistä osaamista ja asiantuntemusta lastenkulttuurista. Pitkä kokemus antaa hyvät raamit lastenkulttuurin edistämiselle ja esiin nostamiselle. Kuva: Jaani Föhr

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa riittää monipuolista ja laadukasta lastenkulttuuria. Sitä tuo paikallisesti esille Valveella toimiva Oulun lastenkulttuurikeskus, jota johtaa vs. lastenkulttuuripäällikkö Minna Halonen. Hän aloitti virassa alkuvuodesta.

Lastenkulttuurin kehittämisellä on Oulussa pitkät perinteet, sillä lastenkulttuurikeskus on toiminut paikallisesti vuodesta 2003 lähtien. Toiminnan tavoitteena on, että lapset pääsevät itse tekemään ja kokemaan lastenkulttuuria ja saavat laadukasta taidekasvatusta.

Minna Halonen toteaa olevansa uudessa työssään lastenkulttuurin näköalapaikalla. Hän on parhaillaan virkavapaalla Iin kirjasto- ja kulttuurijohtajan virasta. Lastenkulttuuripäällikön työssä Halosta kiinnosti mahdollisuus keskittyä yhteen ja tiettyyn kulttuurin osa-alueeseen.

”Lastenkulttuuri myös kiinnostaa minua henkilökohtaisesti todella paljon. Näen lastenkulttuurin ja lastenkulttuurikasvatuksen erittäin tärkeänä”, Halonen kertoo.

Kulttuurioppia kulttuuripolulta

Oulun lastenkulttuurikeskus kehittää ja ylläpitää paikallista lastenkulttuuria hyvin laaja-alaisesti.

Halonen kertoo, että kaikille avointa matalan kynnyksen harrastustoimintaa järjestetään erilaisten sanataiteen ja elokuvien harrasteryhmien muodossa niin Valveella kuin eri kaupunginosissa. Lisäksi isossa roolissa ovat erilaiset tapahtumat, kuten parhaillaan käynnissä oleva Lumotut sanat -sanataidefestivaali.

Kulttuuriopetussuunnitelman ja kulttuuripolun myötä kaikki oululaiset lapset saavat taide- ja kulttuurikasvatusta ja pääsevät tutustumaan eri taiteenlajeihin matalalla kynnyksellä.
Oulun vs. lastenkulttuuripäällikkö Minna Halonen

Tärkeä osa-alue lastenkulttuurikeskuksen työssä on myös paikallisen kulttuuriopetuksen kehittäminen ja kulttuurikasvatuksen tuominen oululaisiin kouluihin. Tätä työtä tukee sitä varten suunniteltu kulttuuripolku.

”Kulttuuriopetussuunnitelman ja kulttuuripolun myötä kaikki oululaiset lapset saavat taide- ja kulttuurikasvatusta ja pääsevät tutustumaan eri taiteenlajeihin matalalla kynnyksellä. On tärkeää, että lapset pystyvät tutustumaan koulussa monipuolisesti kulttuuriin”, Halonen summaa.

Lasten tekijyys esiin

Minna Halonen toteaa, että Oulussa on hyvä harrastaa monenlaista kulttuuria, ja myös lapsille on tarjolla paljon laadukkaita sisältöjä. Tällaisista lähtökohdista lastenkulttuuria on hyvä nostaa esiin.

”Yksi iso osa-alue on lastenkulttuurin kehittäminen koko Oulun kaupungissa sekä yhteistyön kehittäminen kulttuurilaitosten välillä ja sitä kautta lastenkulttuurin esiintuominen.”

Lastenkulttuuri pääsee vahvasti esille myös vuonna 2026 avattavassa keskustakirjasto Saaressa, jonka neljänteen kerrokseen tulee oma lastenkulttuurikeskus. Halonen on mukana sen suunnittelussa.

”Siitä tehdään elämyksellinen oma paikkansa lastenkulttuurille. Kohderyhmänä ovat 0–12-vuotiaat. Sinne tulee galleria, jossa on sekä lasten että ammattitaiteilijoiden taidetta, sekä olohuonemainen tila lapsiperheiden ja lasten käyttöön”, Halonen kuvaa.

Lasten oma tekijyys on lastenkulttuurissa tärkeä lähtökohta, ja niin tulee olemaan myös uudessa lastenkulttuurikeskuksessa.

”Merkittävässä roolissa ovat ennen kaikkea monitaiteisuus ja lasten oma osallisuus.”

Fakta

Lumottuja sanoja ja sanataidetta

Lumotut sanat -sanataidefestivaalia vietetään tänä vuonna Oulussa jo 18. kertaa. Kulttuuritalo Valve tuo lapsille monenlaista sanataideiloa, kuten tarinoita, työpajoja, taiteilijatapaamisia, esityksiä ja konsertteja. Festivaalin teemana on tänä vuonna Kirsi Kunnas. Festivaaliohjelmaa riittää 2. kesäkuuta saakka.