Perustana perhe -ryhmissä harjoitellaan vanhemmuustaitoja ja vahvistetaan perheiden voimavaroja

Projektikoordinaattori Mervi Koskela ohjaa Perustana perhe -ryhmiä Oulussa. ”Perheillä on ollut mukavaa keskenään ja vanhemmat ovat saaneet kuulla lapsilta asioita, jotka eivät ehkä arjessa muuten tulisi puheeksi”, hän kertoo. Kuvat: Henna Saarenketo

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ehyt ry:n Perustana perhe -hanke on tuonut Suomeen matalan kynnyksen toimintamallin, jonka avulla voidaan ennaltaehkäisevästi tukea alakouluikäisten lasten perheitä arjen haasteissa. Ryhmämuotoisessa toiminnassa tuetaan vanhempien kasvatustaitoja, ammennetaan voimaa vertaistuesta sekä vietetään yhteistä perheaikaa ohjattujen leikkien ja tehtävien äärellä. Seuraavat ryhmät alkavat Oulussa 5. toukokuuta sekä 2. kesäkuuta.

Ehyt ry:n vuonna 2024 käynnistyneen Perustana perhe -hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen vanhemmuus- ja elämäntaitoja vahvistava, ryhmätapaamisista koostuva malli, jossa tuetaan perheiden voimavaroja sekä lisätään vertaistukea ja osallisuutta lähiyhteisöissä. Malli on tarkoitettu alakouluikäisten lasten perheille, ja sen avulla pyritään tukemaan vanhempien kasvatustaitoja konkreettisten ohjeiden ja toimintamallien avulla.

”Erilaisten perheiden parissa työskenteleviltä on jo pitkään tullut kentältä viestiä, että helposti saavutettavalle, matalan kynnyksen tuelle on perheissä tarvetta. Maailmanlaajuisesti on myös paljon tutkimusta siitä, kuinka perheiden tukeminen on hyvä ja turvallinen tapa ehkäistä esimerkiksi myöhempiä haitallisen päihteidenkäytön riskejä”, kertoo Perustana perhe -hankkeen projektipäällikkö Hanna Heikkilä.

Toimintamalli pohjautuu YK:n Families United -malliin, jota myös Heikkilä on ollut mukana kehittämässä.

”Perhetaitoryhmät ovat olleet yleisesti aika intensiivisiä ja pitkäkestoisia sekä vaatineet paljon resursseja. Niitä on usein myös suunnattu perheille, joilla on jo todettua tuen tarvetta. YK:ssa haluttiin kehittää matalan kynnyksen perhetukiohjelma, jota voidaan vetää myös pienemmillä resursseilla ja jonka pääpaino on ennaltaehkäisyssä ja perheiden yhteyden sekä voimavarojen vahvistamisessa”, Heikkilä lisää.

Käytännöllisiä ohjeita arkeen

Perustana perhe -ryhmät ovat avoimia ja maksuttomia kaikille alakouluikäisten lasten perheille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea vanhemmuuteen ja perheyhteyden vahvistamiseen, tai jotka kaipaavat mukavaa yhteistä tekemistä arki-iltoihin. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa, kaikkiaan neljä kertaa. Kokoontumisten aikana käsitellään erilaisia teemoja, kuten rajojen asettamista, stressin hallintaa, omien voimavarojen tunnistamista sekä hyvän huomaamista.

Jokin muutos voi olla käytännön tasolla pieni, mutta sillä voi olla iso vaikutus perheen arkeen ja vanhempien jaksamiseen.
Projektipäällikkö Hanna Heikkilä

Illat koostuvat eri osioista. Ensin lapset ja aikuiset työskentelevät omissa ryhmissään, ja sen jälkeen perheet tekevät yhteisiä harjoituksia ja tehtäviä. Jokaisella kerralla on tarjolla myös yhteinen ateria.

Tapaamisten aikana vanhemmat ja lapset saavat konkreettisia ohjeita ja neuvoja arjen eri tilanteisiin.

”Vanhemmat saavat tukea esimerkiksi siihen, kuinka antaa lapsille selkeämpiä ohjeita, kuinka asettaa rajoja ja kuinka kannustaa lasta noudattamaan ohjeita. Jokin muutos voi olla käytännön tasolla pieni, mutta sillä voi olla iso vaikutus perheen arkeen ja vanhempien jaksamiseen”, kertoo Heikkilä.

”Lapsille puolestaan yksi tärkeä teema on se, miten voi toimia ryhmäpaineen alla. Miten minä toimin, kun minua painostetaan mukaan johonkin, mihin en haluaisi mennä. Leikkien ja pelien kautta käsitellään myös oman perheen vahvuuksia, arvoja, kommunikaatiota, kuuntelemista ja ymmärtämistä”, Heikkilä lisää.

Yhteisiä oivalluksia

Hankkeen ensimmäiset ryhmät käynnistyivät syksyllä 2024 ja niitä on sen jälkeen järjestetty Oulussa, Mikkelissä, Kajaanissa ja pääkaupunkiseudulla. Oulussa seuraavat ryhmät alkavat 5. toukokuuta sekä 2. kesäkuuta ja niihin voi hakea mukaan Ehyt ry:n kautta.

Ryhmiin osallistuneet perheet ovat antaneet toiminnasta laajalti positiivista palautetta. Lähes kaikki perheet ovat jatkaneet ryhmässä loppuun saakka ja toivoneet toiminnalle jatkoa.

Tummahiuksinen, silmälasipäinen nainen puolilähikuvassa, taustalla toimistorakennuksen korkea aulatila.

Oulussa seuraavat Perusta perhe -ryhmät alkavat 5. toukokuuta ja sekä 2. kesäkuuta. Projektikoordinaattori Mervi Koskelan mukaan loppuvuodesta järjestetään myös ohjaajakoulutuksia.

”Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää juuri Suomen olosuhteisiin ja paikallisten järjestöjen käyttöön sopiva malli, ja yksi kehityskohde tulevaisuudessa voi hyvin olla se, että tapaamiskertoja lyhennetään samalla kun niiden määrää lisätään neljästä kuuteen kertaan”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Mervi Koskela, joka toimii myös ryhmäohjaajana Oulussa ja Kajaanissa.

”Perheillä on ollut mukavaa keskenään ja vanhemmat ovat saaneet kuulla lapsilta asioita, jotka eivät ehkä arjessa muuten tulisi puheeksi. Puhumme esimerkiksi vahvuuksista, perheiden arvoista, yhteisestä vapaa-ajan vietosta ja siitä, miten aikuiset ja lapset kokevat stressiä”, Koskela lisää.

Koskelan mukaan yhteisten keskustelujen ja toimintojen kautta perheet saavat arvokasta vertaistukea ja löytävät yhteisiä oivalluksia.

”Vanhemmilla on lähes aina se käsitys, etteivät lapset näe aikuisen stressiä. Ryhmätehtävien avulla olemme huomanneet, että lapset osaavat luetella monia asioita, jotka stressaavat aikuista. Aikuisen on myös hyvä oppia huomaamaan, mitkä asiat lasta kuormittavat kotona ja kodin ulkopuolella. Kaikkein tärkeintä on löytää yhteisiä stressinhallintakeinoja”, Koskela painottaa.

Ohjaajakoulutus laajentaa toimintaa

Perustana perhe -ryhmissä toimii jokaisessa neljä ohjaajaa, jotka ovat saaneet  koulutuksen toimintamallin vetämiseen. Loppuvuodesta 2025 Ehyt ry järjestää ohjaajakoulutuksia, joiden avulla eri organisaatiot ja yhdistykset voivat ottaa mallin käyttöön.

”Meillä on tällä hetkellä ohjaajia hyvin erilaisilla taustakoulutuksilla. Osa on sosiaalialan opiskelijoita, toiset kasvatusalan ammattilaisia ja osa sosiaali- ja terveysalan osaajia. Joidenkin osaaminen on karttunut vapaaehtoistehtävissä”, Mervi Koskela kertoo.

”Toivomme, että koulutukseen tulee ammattilaisia, jotka voisivat ottaa mallin käyttöön tai hyödyntää joitakin osia siitä omassa työssään”, hän lisää.

Ryhmätoiminta jatkuu Koskelan mukaan näillä näkymin kevääseen 2026 saakka.