Lapsiystävällinen Oulu kouluttaa kaupungin koko henkilöstön lapsen oikeuksiin
Myös liikkuminen kuuluu lasten oikeuksiin. Kuvassa lapsia luistelukoulussa Niittyaron kentällä helmikuussa 2022. Kuva: Sanna Krook
Viime keväänä Oulun kaupungin johtoryhmä päätti, että koko kaupungin henkilöstön tulee perehtyä verkkokoulutuksen avulla lapsen oikeuksiin kevääseen 2024 mennessä. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kannustaa myös luottamushenkilöitä perehtymään lapsen oikeuksiin.
Oulun kaupungin johtoryhmä päätti keväällä, että koko kaupungin henkilöstö perehtyy lapsen oikeuksiin kansallisen lapsistrategian tuottaman verkkokoulutuksen avulla. Tämän lisäksi toimialojen johtoryhmiin kuuluvat suorittavat lapsivaikutusten arviointiin ja lapsibudjetointiin liittyvän koulutuksen.
Kun kaupungin liki 7 000 työntekijää käyttää tunnin työajastaan kouluttautumiseen, puhutaan myös melkoisesta taloudellisesta satsauksesta. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän (kesk.) mukaan investointi on kannattava.
”Oulu on lasten ja nuorten kaupunki, ja meillä asuu paljon lapsiperheitä. Siksi on tärkeää, että kaupungin puolella on pensselit kunnossa ja osaamme kehittää palveluitamme lapset ja nuoret huomioiden, sillä he ovat tulevaisuuden tekijöitämme. Koulutuksella kaupungin henkilöstö saa uusia työvälineitä lapsiystävällisen kaupungin kehittämiseksi”, Vehkaperä toteaa.
Luottamushenkilötkin mukaan
Marraskuun loppuun mennessä ahkerimmin ovat kouluttautuneet rakennusvalvonnan ja kaupunkiympäristöpalveluiden työntekijät, joissa yli puolet henkilökunnasta on suorittanut koulutuksen. Suurimmalla toimialalla sivistys- ja kulttuuripalveluissa koulutuksen on suorittanut tähän mennessä viidesosa henkilöstöstä.
”Me kaikki voimme edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Jokaisen kaupungin työntekijän työssä on varmasti jotain rajapintaa lasten ja nuorten elämään, joka tulisi huomioida työssä – ja tietysti päätöksenteossa. Myös valtuusto on pitänyt seminaarin lapsiystävällisen kunnan teemasta ja saanut perehdytystä lapsivaikutusten arviointiin ja budjetointiin. Kannustan myös luottamushenkilöitä perehtymään lapsen oikeuksiin”, Vehkaperä sanoo.
Vehkaperä näkee, että koko henkilöstöä koskeva koulutus auttaa asenteiden muutoksessa.
”Lapsen oikeuksiin perehdyttäminen kehittää varmasti koko kaupungin henkilöstön lapsiystävällistä asennetta. Näen, että tällainen poikkihallinnollinen, koko henkilöstöä koskeva kouluttaminen on hyödyllistä sellaisissa teemoissa, jotka vaativat nimenomaan asennekulttuurin muutosta. Esimerkiksi rasisminvastainen työ tai kestävä kehitys ovat aiheita, joihin voisimme seuraavaksi keskittyä”, Vehkaperä pohtii.
Henkilöstöllä on kevääseen saakka aikaa suorittaa lapsen oikeuksien koulutus. Tällä hetkellä Oulu pitää kuntavertailussa toista sijaa vajaalla 1700 suorituksella. Kärkisijaa pitää Vantaa, joten Oulun kaupungin henkilöstöllä on vielä kirittävää. Oulu ja Vantaa ovat selkeästi eniten suorituksia tehneet kunnat.
Lapsen oikeuksien koulutukset tukevat Oulun kaupungin Lapsiystävällinen kunta -työtä. Oulu on saanut UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Kolmas tunnustus voidaan myöntää Oululle keväällä 2024.