Kaikki lapset haluavat, että heille luetaan

Kirjat ja lukeminen kuuluvat Oulun päiväkotien arkeen. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjojen lukeminen kuuluu päiväkotien arkeen siinä kuin liikkuminen, luonto ja leikkiminenkin. Kun lukemishetki koittaa, sohva täyttyy ääriään myöten.

Meeri Käkelä Kaakkurin Kaakonpojan päiväkodista kertoo, että heidän toimintasuunnitelmassaan on mainittu neljän ällän periaate: lue, liiku, leiki, laula.

”Eli sellaista vanhan ajan lastentarhatyötä. Lukuhetket ovat aina lapsille mieluisia ja luetusta myös paljon keskustellaan. Lukeminen auttaa lapsia keskittymään ja kehittää mielikuvitusta. Varsinkin jos lapsi ei ole suomenkielinen, lukemishetket ovat kullanarvoisia, sillä ne kehittävät myös käsitteiden ymmärrystä ja sanastoa”, miettii Käkelä.

Kirjojen lukeminen kuuluu Kaakonpojan päivärytmiin.

”Kirjat ovat myös esillä kauniisti ja saatavilla helposti, niitä käsitellään arvokkaasti ja tuodaan takaisin paikoilleen”, sanoo Käkelä.

Lukeminen auttaa lapsia keskittymään ja kehittää mielikuvitusta. Varsinkin jos lapsi ei ole suomenkielinen, lukemishetket ovat kullanarvoisia, sillä ne kehittävät myös käsitteiden ymmärrystä ja sanastoa.

Lisäksi luetaan yksittäisille lapsille ja myös silloin, kun lapsi erikseen pyytää lukemaan.

”Hauskat kirjat, kuten Risto Räppääjä ja Koiramäet, ovat mieleisiä. Usein luetut kirjat myös liittyvät arkeen, kuten lääkärissä käyntiin.”

Päiväkoti sijaitsee samassa rakennuksessa Kaakkurin koulun kanssa. Sieltä päiväkoti sai lukemaan innostamisprojektissa ykkös- ja kakkosluokilta lapsille lukukaverit.

Omat kirjanjulkaisujuhlat

Puolivälinkankaan päiväkodilla on kokemus, kuinka lapset saattavat pyytää lukemaan juuri tietyn kirjan.

”Suosituimmat kirjat valitaan lasten kiinnostuksen mukaan. Ne ovat yleensä eläinkirjoja tai liittyvät hahmoihin, kuten Pokemoniin ja Ryhmä Hauhun. Perinteiset sadut ovat suosittuja myös, ne koetaan jännittävinä”, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Terhi Meriläinen Puolivälinkankaan päiväkodista.

Myös vanhemmille on tiedotettu lukemisen tärkeydestä ja lasten kanssa on käyty kirjastoissa valitsemassa mieluisia kirjoja.

Virhusaaren seikkailuissa oli tunnetaidoista teemana erilaisuus. ’Surinoista’ tehtiin oma tarina, se valokuvattiin ja pidettiin kirjanjulkaisujuhlat, joissa kahvia juotiin posliinikupeista. Kirja kiersi myös lasten kodit.”

Varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Rautio muistuttaa, että lapsille leikkiminen on suuri asia ja leikkeihin sekä liikuntaankin voikin yhdistää lukemisen. Suunnistamisessa on kerätty kirjaimia.

Kirsi Kunnaksen teemavuonna viime vuonna Kunnaksen runot koristivat päiväkodin ikkunaa.

Perheet lukivat pihatapahtumassa

Hönttämäen päiväkodissa pienet tuovat usein luettavaksi saman kirjan.

”Toisto tuo lapselle turvaa”, tietää päiväkodin johtaja Ursula Kopola.

Päiväkoti on myös valmistellut iltasatukassit eri teemoilla ja niitä saa lainaksi yöksi tai viikonlopuksi.

Lukutoukkatempauksessa lukutoukka-pehmolelu kävi lapsiryhmissä aukaisemassa leikkimielisen lukukisan, josta jaettiin kirjadiplomit ja kirjapalkinnot.

Syksyllä Hönttämäen päiväkodilla järjestettiin Kaikki lukee Hönttämäellä -pihatapahtuma vanhempaintoimikunnan kanssa.

”Sitä varten rakennettiin majoja ja perheet ottivat mukaansa kirjat ja eväät, kirjamajoissa luettiin kirjoja ja syötiin iltapalaa. Illan päätteeksi arvottiin kirjapalkinto, se olikin sopivasti Mauri Kunnaksen Tassulan lasten iltasatukirja”, Kopola kertoo.

Tosi hienoa on sekin, että päiväkodilla käy säännöllisesti kirjastoauto. Sitä käytetään Kopolan mukaan aktiivisesti.

Päiväkodinjohtajana Kopola on huomannut, että kun hän vierailee ryhmissä, lapset asettuvat mielellään lukuhetkeen.

”Jos kysyn, luetaanko kirja, en saa koskaan kieltävää vastausta. Kahden hengen sohva täyttyy ääriään myöten.”

Päiväkodin työntekijät sen tietävät: kaikki lapset haluavat, että heille luetaan. Niinkin voi käydä, että yksi ja sama kirja luetaan tunnin aikana neljä ja puoli kertaa.