Alaköökistä hiihtoladuille – ”Kun leikki sujuu, kaikki sujuu”, sanoo pitkän työuran lasten parissa tehnyt Tarja Mankinen
Tarja Mankisella on takana pitkä ja monipuolinen ura Oulun päiväkoti-ikäisten parissa. Viimeisen työpaikkansa Alaköökin oven hän sulkee työasioissa 21. tammikuuta. Kuvat: Satu Fränti
Tarja Mankinen sulkee Alaköökin oven viimeisen kerran työasioissa tällä viikolla. Takana on 42 vuotta oululaisen päivähoidon ja varhaiskasvatuksen parissa, esiopetuksen opettajana ja moninaisissa kehittämistehtävissä.
Moni oululainen lapsi olisi kateellinen Tarja Mankisen työpaikasta. Onhan hänen työpaikkansa ollut kolme viime vuotta Ainolan puistossa. Kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettajana Mankisen työpaikka on kiikkujen vieressä sijaitseva varhaiskasvatuksen Alakööki.
Mankisen kotikonnuilla Sotkamossa ei ollut yhtään päiväkotia, mutta Kajaanin sukulaiset vinkkasivat päiväkotiharjoittelusta ylioppilas-Tarjalle. Tulevaisuuden ala oli löytynyt. Oulun kaupungin päivähoidossa – sittemmin varhaiskasvatuksessa – hän on työskennellyt vuodesta 1985, joista 29 vuotta Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa.
Mäntylässä Mankinen oli esiopetuksen opettajana, mutta oli samanaikaisesti mukana monenlaisessa kaupunkitason kehittämisessä. Hän oli kehittämässä ja toteuttamassa uraauurtavaa esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä ja toimi kymmenen vuotta esi- ja alkuopetuksen kehittäjäopettajana yhdessä luokanopettaja Pirjo Koivurannan kanssa.
Ympäristönäkökulma aina mukana
Monissa oululaisissa päiväkodeissa kiinnostuttiin vuosituhannen vaihteessa ympäristökasvatuksesta ja kestävästä kehityksestä. Oulussa on paljon Vihreä lippu -päiväkoteja. Kestävään tulevaisuuteen liittyvät teemat ovat aina olleet luonteva osa Mankisen työtä.
Luontokasvatus ja ympäristökasvatus ovat aina olleet hänen työssään mukana arvopohjana ja periaatteina. Ympäristökasvatuksen näkökulma oli myös esi- ja alkuopetuksen vihreänä lankana Mäntylässä.
”Luontokasvatuksessa merkityksellisiä ovat pienet teot. On tärkeää sanallistaa arjen kestäviä tekoja lapsille heille tutuilla sanoilla”, Mankinen kuvailee.
Alaköökin myötä kaikki päiväkodit ja perhepäivähoitajat saavat kestävän tulevaisuuden asioihin valmiita materiaaleja, toimintapolkuja ja tapahtumia.
Tärkeä leikki
Näin pitkän uran kalkkiviivoilla on hyvä hetki katsoa taaksepäin: Miten varhaiskasvatus on muuttunut vuosikymmenten aikana?
Tarja Mankisen mukaan toiminta oli aiemmin enemmän aikuisjohtoista. Suunnitelmat tehtiin koko kaudeksi ennakkoon ja niitä noudatettiin tarkasti. Tänä päivänä toiminta on lapsilähtöistä: lapset ovat mukana suunnittelussa, ja lapsen ja ryhmän mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon.
”On kuitenkin muistettava, ettei lapsi voi haluta sellaista, jota ei tunne. Opettajan tehtävänä on tarjota lapselle uusia tietoja ja taitoja, kokemuksia ja oivalluksia.”
Lapsi oppii koko ajan, aikuisesta riippumatta.
”Jollekin lapselle päivän tärkein asia voi olla, että hän oppii laittamaan vetoketjun kiinni. Sitä hän esittelee sitten ylpeänä myös vanhemmalleen.”
Entä ovatko lapset muuttuneet?
”Kun leikki sujuu, kaikki sujuu. Lapset ovat leikkiviä, uteliaita ja toiminnallisia, ovat olleet eri aikakausina ja edelleen. Kaverit ja ryhmässä toimiminen ovat lapselle tärkeitä. Yhteisissä leikeissä opitaan yhteiselämän pelisääntöjä”, Mankinen pohtii.
Jotain on Mankisen mielestä myös muuttunut. Informaatiotulva näkyy levottomuutena. Some on tuonut mukanaan sen, että läsnä oleva kuuntelu on vähentynyt.
”Perheiden yhteinen aika on hävinnyt jonnekin. Epävarmuutta ja turvattomuutta on paljon, se välittyy lapsillekin. Lasten kysymyksiin tulee vastata.”
Rajoja ja rakkautta
Millaisia terveisiä kasvatuksen ammattilainen haluaa lähettää vanhemmille? Yhteinen, tavallinen arki on Mankisen mielestä tärkeintä: jutelkaa, kuunnelkaa, halatkaa ja leikkikää. Perheen yhteisten juttujen ei tarvitse olla aikataulutettuja ja aikaa vieviä.
”Olkaa aikuisia, tukevia ja läsnä lapsillenne, antakaa aikaa. Pärjäämisen vaade on tänä päivänä hirveän voimakas, ja some luo turhiakin odotuksia. Olkaa vanhemmat armollisia itseänne kohtaan.”
Vintti ja kellari odottavat
Nyt kun vapaaherrattaren päivät ovat edessä, Tarja Mankinen odottaa erityisesti hitaita aamuja. Myös perheen Manu-koira on emäntänsä tavoin aamu-uninen. Jatkossa aikaa on kivasti myös keväthangille ja puutarhanhoitoon.
”Lisäksi vintti ja kellari”, tuleva eläkeläinen kertoo nauraen. Varhaiskasvatuksen asioita hän aikoo seurata vastakin, ja antaa tarvittaessa kollegoille apua. Mielipidekirjoituksia Mankinen ei kuitenkaan lupaa.
Alakööki
- Hupisaarilla sijaitseva Alakööki on varhaiskasvatuksen kestävän tulevaisuuden, kulttuurikasvatuksen ja liikuntakasvatuksen kehittämisyksikkö.
- Kun Oulun päivähoito täytti 100 vuotta vuonna 2001, Alakööki-rakennus siirtyi päivähoidon käyttöön.
- Alakööki järjestää oululaisille päiväkoti-ikäisille ympäristö- ja kulttuurikasvatusta lapsia kiinnostavassa muodossa sekä Ainolan puistossa että päiväkotien lähiympäristössä ja kulttuuritoimijoiden tiloissa.
- Alaköökiläiset myös kouluttavat ja ohjaavat päiväkotien ja perhepäivähoidon henkilöstöä.