Ympärillämme vaikuttavat monilahjakkaat mineraalit – näyttely meneillään Tietomaassa

Näyttely esittelee metallien roolin jokapäiväisessä elämässämme ja kertoo tarinan alkuräjähdyksestä nykypäivään. Kuva: Luuppi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Moderni maailma on täysin riippuvainen mineraaleista. Ihmisten määrän nopea kasvu, globaali kaupungistuminen ja maailman digitalisoituminen kasvattavat riippuvuutta mineraaleista entisestään ja helposti saavutettavat mineraalivarat alkavat ehtyä.

”Ruoan tuotanto romahtaisi ja jo rakentaminenkin kävisi vaikeaksi, koska työkaluja ei olisi. Esimerkiksi ruoantuotannossa käytettävät fosforilannoitteet valmistetaan fosfaattimineraaleista. Fosfaattimineraali onkin lisätty EU:n 20 kriittisen raaka-aineen listalle, koska se on tällä hetkellä raaka-aine, jolle ei löydy korvaajaa ja sen saatavuus tulee olemaan tulevaisuudessa entistä haastavampaa”, kertoo tutkijatohtori Ari Vuokila, Oulun yliopiston Ympäristö- ja kemiantekniikan -osastolta.

”Siilinjärvellä toimii tällä hetkellä Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos ja fosfaatin tuotanto on vahvasti keskittynyt kolmeen valtioon Kiinaan, Marokkoon ja Yhdysvaltoihin”, hän lisää.

Kännykässä kymmeniä alkuaineita

Osalla metalleista on erittäin monia tehtäviä ja niiden ominaisuudet tekevät niistä korvaamattomia joissain sovellutuksissa. Ne voivat esimerkiksi mahdollistaa kosketusnäyttöjen toimivuuden, parantaa akkujen kapasiteettia tai niillä on jokin muu elintärkeä tehtävä digitaalisten laitteiden toiminnassa.

”Yksi ihmisille tutuimmista laitteista on nykyään älypuhelin ja vaikka sen ominaisuuksien pohtimiseen saattaisi käyttää valtavasti aikaa sitä ostaessa, voi monelle olla yllätys, että puhelin sisältää keskimäärin 75 81:stä ei-radioaktiivisista alkuaineista, joista 62 alkuainetta on erilaisia metalleja”, valottaa Vuokila.

Korkean teknologian laitteet vaativat harvinaisia maametalleja toimiakseen ja 90 prosenttia niiden tuotannosta tapahtuu Kiinassa.

”Käytännössä Eurooppa on siis täysin riippuvainen Kiinasta tulevista raaka-aineista. Yhtenä ratkaisuna raaka-aineiden saatavuuden parantamiseen on kierrättää elektroniset laitteet tehokkaasti, jolloin neitseellistä raaka-ainetta tarvitaan vähemmän. Tällaista toimintaa kutsutaan kaupunkikaivokseksi tai urban mining -käsitteeksi”, jatkaa Vuokila.

Kolmiosainen näyttely

Tietomaan näyttely on jaettu kolmeen osaan: 1. meidän planeettamme historia, 2. ihmisten ja Maan suhde menneisyydessä ja nykyään, ja 3. miltä meidän maailmamme näyttää huomenna.

Lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan näyttelyssä maapallon edessä oleviin haasteisiin ja voivat tutustua ratkaisuihin, joita jo sovelletaan paremman tulevaisuuden tavoittelussa, kuten muun muassa kierrätys, reilu kauppa tai tehokkaammat tavat metallien erottamiseen.

Monilahjakkaat mineraalit! -kiertonäyttely Tiedekeskus Tietomaassa 30.9.2021 asti.

Näyttelyn taustalla kansainvälinen projekti:

– Mineraaleihin ja metalleihin liittyvän tietämyksen kasvattamista varten kehitettiin Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT RawMaterialsin rahoittamassa TravelEx-projektissa Monilahjakkaat mineraalit! Maan alta koteihin -kiertonäyttely (Minerals Got Talent).
– Näyttelyä on ollut luomassa kuusi eurooppalaista julkista organisaatiota viidestä eri maasta. Näyttely esittelee metallien roolin jokapäiväisessä elämässämme ja kertoo metallien tarinan alkuräjähdyksestä nykypäivään.
– Mineraaleihin ja metalleihin liittyy useita globaaleja monimutkaisia haasteita, joihin näyttely pyrkii tuomaan oman näkökulmansa. Esimerkiksi energiamurros ja ilmastonmuutos kasvattavat tarvetta mineraaliresursseihin liittyvän tiedon jakamiseen yhteiskunnissa, koska niiden rooli näiden haasteiden ratkaisemisessa on erittäin suuri.
– Näyttelyn yhteistyöpartnerit ovat Lorrainen yliopisto Ranskasta, Uusi Lissabonin yliopisto Portugalista, Tallinnan teknillinen yliopisto Virosta, Oulun yliopisto Suomesta, Tšekin geologinen tutkimuskeskus Tšekin tasavallasta ja Ranskan geologian tutkimuskeskus Ranskasta.