Ylistetty klovneriaesitys Aleksis Kivestä vierailee Oulun teatterissa syksyllä

Kansallisteatterissa yleisö- ja arvostelumenestykseksi osoittautunut Red Nose Companyn Aleksis Kivi kertoo kansalliskirjailijan elämästä klovnerian keinoin. Kuva: Cata Portin

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin syksyn vierailuohjelmiston merkkitapauksena voinee pitää 15. ja 16. marraskuuta suurella näyttämöllä esitettävää Aleksis Kiveä, Vuoden teatteri 2023 -palkinnon voittaneen Red Nose Companyn laajasti ylistettyä klovneriaesitystä, joka kertoo kansalliskirjailijasta koomisin keinoin.

Kansallisteatterissa viime vuonna kantaesitetty, suurta suosiota ja arvostelumenestystä saavuttanut esitys sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2022.

“Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä”, palkintoperusteluissa todettiin.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat esityksessä katsojat retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Teemana on ”mies, josta tuli monumentti”.

Esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren. Käsikirjoitus on tehty yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. Marzi Nymanin sovittamassa musiikissa yhdistellään klassista ja kevyttä musiikkia.

Komediapainotteinen vierailuohjelmisto

Syksyn vierailuohjelmistossa on muutenkin reilu annos komediaa.

Vierailuesitykset aloittaa 9. syyskuuta Pikisalissa Lari Halmeen komediallinen monologi (Melkein) kaikki minusta, joka kertoo parisuhteesta ja näyttelijän ammatista. Näytelmässä käsitellään kepeästi vakavia aiheita, kuten ammatillisia haaveita ja pettymyksiä, elämän mitan rajallisuutta ja kohtaamisen vaikeutta parisuhteessa. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Marika Vapaavuori.

Suurella näyttämöllä 14. syyskuuta esitettävä Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran Gravity on kahdeksan tanssijan 50-minuuttinen akrobaattinen esitys, jonka fyysisesti vaativan koreografian on tehnyt Jarkko Mandelin. Vierailun tuottavat yhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja Oulun teatteri.

Pikisalissa 15. ja 16. syyskuuta vierailevan Teemu Vesterisen stand up -illan aiheena on trauma. Vesterinen purkaa traumatisoitumisen teemaa huumorin keinoin, omiin kokemuksiinsa nojaten.

Suurella näyttämöllä 14. lokakuuta vitsailevan Ali Jahangirin koko illan stand up -show Uusi alku kertoo muun muassa siitä, miten koomikko selvisi pandemian ajan vastoinkäymisistä ja miten hänestä tuli K-kauppias.

Keväällä nopeasti loppuunmyyty Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Rakkauskirjeitä nähdään suurella näyttämöllä jälleen 19. lokakuuta. Näytelmässä lapsuudenystävät Andrew ja Melissa pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä.

19. marraskuuta suurella näyttämöllä vierailee Teatteri Aurore B:n Everstinna, joka on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Everstinna on yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Esitys palkittiin Oulun valtakunnallisessa monologikipailussa helmikuussa 2023 sekä yleisön suosikkina että raadin valitsemana voittajana.

Mika Nuojua (vas.) ja Martti Suosalo tulkitsevat Samuel Beckettin klassikkoa Huomenna hän tulee. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Suosikkinäyttelijät Martti Suosalo ja Mika Nuojua tulkitsevat Samuel Beckettin klassikkoa Huomenna hän tulee suurella näyttömällä kahdessa esityksessä 22. marraskuuta. Koomisen ja traagisen välisellä nuoralla tasapainoileva esitys pohjautuu Reita Lounatvuoran uuteen Beckett-käännökseen.

Syksyn vierailuohjelmiston päättää suurella näyttämöllä 30. marraskuuta Aku Hirviniemen ja Iiro Rantalan pikkujoulushow, jossa nähdään monia Hirviniemen Putous-ohjelmassa tunnetuksi tekemiä sketsihahmoja Rantalan uusiksi muovaamien joululaulujen tahdittamana.