Ylioppilasteatterin musiikkinäytelmässä Sopivanlaiset soivat Oulun murre ja Dimi Salon kappaleet
Lilli Honkala (vas.), Anna-Leena Salmijärvi ja Tuukka Suhonen näyttelevät päärooleja Sopivanlaiset-näytelmässä. Kuva: Henna Saarenketo
Tänä kesänä Hupisaarten kesäteatterissa puhkeaa täyteen kukkaan useampikin esikko, kun oululaisen Dimi Salon samannimiseen esikoisteokseen pohjautuvan Sopivanlaiset-musiikkinäytelmän vuorosanat kajahtavat ilmoille ensi-illassa keskiviikkona 5. kesäkuuta. Oululaisen perheen elämää seuraava näytelmä on myös ohjaaja-käsikirjoittaja Maria Antolan ja ohjaaja Julia Latvalan ensimmäinen kokoillan teos.
Oulun Ylioppilasteatteri hemmottelee tänä kesänä oululaisia kesäteatterinystäviä vahvasti paikallisuuteen ja ihmisyyden ytimeen ulottuvalla Sopivanlaiset-musiikkinäytelmällä. Teoksen käsikirjoitus pohjautuu taiteilija Dimi Salon 2023 ilmestyneeseen kirjaan ja levyyn, joissa tarina ja musiikki muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Tarina sijoittuu 2010-luvun Ouluun ja seuraa Juhani-isän, Hannele-äidin ja Aava-tyttären elämää.
Kirjan ilmestymisen jälkeen tehdyssä haastattelussa Salo kertoi Mun Oululle toivovansa teoksen päätyvän jonain päivänä teatterin lavalle. Hän ei kuitenkaan jättänyt asiaa pelkän toiveen varaan, vaan otti yhteyttä Oulun ylioppilasteatterin johtokuntaan. Ehdotus puhutteli ohjaaja-käsikirjoittaja Maria Antolaa, ja siitä alkoi tiivis työstövaihe, jossa teos sovitettiin lavalle.
”Näytelmä on alkuperäistekstille uskollinen, siinä on sama alku ja loppu, ja minun näkökulmastani kaikki keskeisimmät tapahtumat. Kirjassa oli myös valmiiksi paljon dialogeja, jotka hahmottuivat lavalle. Näytelmässä kaikki repliikit ovat myös Oulun murteella, aivan kuten kirjassakin”, Antola kertoo.
”Minua kiinnostivat eniten hahmojen kokemusmaailmat, kuten roolit perheen sisällä, ylisukupolvisuus, naisten ja miesten roolit ja yhteiskunnalliset teemat. Kaikki nämä näkyvät näytelmässä”, hän lisää.
Sopivanlaiset on Antolalle ensimmäinen kokoillan teos. Hän on kirjoittanut viime syksynä Oulun ylioppilasteatterille lyhyemmän Soma Onni -näytelmän.
”Tämä on ollut ihan erilainen projekti, kun teen tekstiä jonkun toisen teoksen pohjalta. Kaikkein hienointa tässä on, että voin omalla työlläni mahdollistaa muille sellaisia rooleja, mitä he haluavat tehdä, niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin”, Antola kertoo.
Elämänmakuinen tarina
Salo on nostanut alkuperäisteoksessa esiin monia yhteiskunnallisia ja ajankohtaisia aiheita, kuten työttömyyden, mielenterveyden ongelmat, yrittäjyyden haasteet sekä ylisukupolviset kokemukset ja niiden vaikutukset ihmisen käytökseen. Antola ei ole kaihtanut käsikirjoituksessa vaikeitakaan aihepiirejä.
”Näen, ettei haastavia aiheita tarvitse pelätä, mutta ne vaativat vastapainoksi huumoria ja musiikkia, ja niitä tästä näytelmästä löytyy paljon. Vaikka käsitellään vaikeita asioita, ei tämä mikään surullinen näytelmä ole”, Antola toteaa.
Samaa mieltä on ohjaaja Julia Latvala.
”Tykkään tästä näytelmästä ja käsikirjoituksesta niin paljon! Mielestäni tässä käsitellään tosi paljon tärkeitä asioita, kuten mielenterveyttä, naiskuvaa ja naisen asemaa, mutta tämä on ennen kaikkea kasvutarina. Tarina siitä, kuinka tullaan omaksi itseksi ja sopivanlaiseksi”, Latvala sanoo.
”Minua on myös alusta asti puhutellut Dimin säveltämä ja sanoittama musiikki, jota näytelmässä kuullaan. Se tuo roolihahmoille syvyyttä ja saavat heidät avautumaan pintaa syvemmälle. Koen voivani samaistua moniin lauluihin”, hän jatkaa.
Latvalalle Sopivanlaiset on esikoisohjaus ja hän toimii myös näytelmän tuottajana yhdessä Antolan kanssa. Latvala on ollut aikaisemmin mukana näyttelijänä useissa ylioppilasteatterin produktioissa ja improvisaatioryhmässä. Uusi toimenkuva on tuntunut luontevalta, ja Latvala on silminnähden tyytyväinen ja onnellinen lopputulokseen.
”Tietysti on ollut ihan todella paljon tekemistä, mutta meillä on aivan mahtava työryhmä, jonka kanssa on upeaa työskennellä. On älyttömän hienoa, että saa tuoda oman ohjauksen Hupisaarten lavalle. Enkä malta odottaa, että ensi-illassa saan vaan katsoa ja ihailla, kun kaikki on valmiina”, Latvala sanoo silmät loistaen.
Laulutunteja ja tuplakonsonantteja
Pääosien esittäjät Lilli Honkala (Aava), Anna-Leena Salmijärvi (Hannele) ja Tuukka Suhonen (Juhani) ovat harjoitusprosessin aikana päässeet hyvin hahmojen sisään. Salo on antanut näyttelijöille laulutunteja, ja koko työryhmä kiittelee Salon asiantuntemusta ja ohjausta.
Honkalalle ja Suhoselle näytelmässä käytettävä Oulun murre tulee palijasjalakasina luonnostaan, mutta kaksoiskonsonantit ovat uponneet myös alun perin lahtelaiseen Salmijärveen.
”Suomen kieli on onneksi siitä armollinen, että sanat lausutaan siten kuin ne on kirjoitettu, toisin kuin monessa muussa kielessä. Kun repliikit on kirjoitettu valmiiksi murteella, on opetteleminen sujunut hyvin. Saa sitten nähdä, lipsahtaako joskus väliin jotain lahtelaisittain”, Salmijärvi naurahtaa.
Salmijärvi kertoo Hannelen roolin puhutelleen häntä heti ensimmäisestä tekstinäytteestä lähtien.
”Hannele on ompelija, joka on joutunut hautaamaan unelmansa ompelimoateljeeyrittäjänä. Olen itsekin ollut aikoinani yrittäjä, ja me olemme Hannelen kanssa suurin piirtein saman ikäisiä. Meitä yhdistää semmoinen 80-luvun lapsille tyypillinen sisu, jolla vaan pusketaan kaikista haasteista läpi”, Salmijärvi kuvailee.
Suhonen puolestaan on ollut uusien asioiden äärellä Juhani-hahmon herkkyyden ja kokemusmaailman kanssa.
”En ole aikaisemmin näytellyt kesäteattereissa, ja minulla oli ajatus jostain kepeästä ja humoristisesta näytelmästä. Kun luin Juhanin roolin, tajusin, että tässä on nyt kyseessä paljon monipuolisempi näytelmä. Letkeyttä ja huumoria löytyy, mutta myös paljon syvyyttä”, Suhonen kertoo.
”Juhanin hahmo on viisissäkymmenissä, työtön perheenisä, joka kamppailee mielenterveyden haasteiden kanssa. Hän on hyvin herkkä ihminen. Siinä on ollut paljon sellaista, mikä ei ole minulle oman kokemusmaailman kautta tuttua, mutta mitä enemmän hahmoa on työstänyt, olen löytänyt myös meitä yhdistäviä pintoja”, Suhonen kuvailee.
Honkala kertoo ihailevansa roolihahmonsa asennetta.
”Aava on kolmekymppinen nainen, joka työskentelee karaokebaarissa. Hän on nykyään letkeä tyyppi, jota elämän kolhut on kasvattanut olemaan välittämättä turhista asioista. Aava osaa ottaa elämästä ilon irti eikä takerru huonoihin puoliin enää. Olen oppinut roolihahmolta sen, että vaikka olisi elämässä tapahtunut mitä, voi nousta ja ajatella että ihan sama”, Honkala kertoo.
Oulun ylioppilasteatterin Sopivanlaiset-musiikkinäytelmä Hupisaarten kesäteatterilla 5.–19. kesäkuuta 2024. Ikäsuositus +12v.