Vuoden 1822 Oulun suurpalon muistoviikko alkaa – tanssiteos kertoo aikakauden tunnelmista
Oulun vuoden 1822 suurpalon muistoviikolla Oulun tuomiokirkossa esitetään sunnuntaina tanssiteos, joka kertoo suurpalon tunnelmista. Kuva: Jo Jackson
Oulun suurpalosta tulee kuluneeksi tasan 200 vuotta maanantaina 23. toukokuuta. Siksi Oulussa järjestetään suurpalon 200-vuotismuistoviikko, jonka nimi on ”Walkia on irti!” Muistoviikon aloittaa esitelmä, joka kertoo 200 vuoden takaisesta tapahtumasta.
Arkeologi, yliopistontutkija Sanna Lipkin pitää Oulun tuomiokirkossa maanantaina 23. toukokuuta kello 18 alkaen esitelmän nimeltä ”Kun Walkia pääsi irti – Oulun kaupunki ja sen ympäristö kaupungin perustamisesta vuoden 1822 paloon.”
Esitelmän jälkeen on vuorossa kysymyksille ja keskustelulle varattu hetki, minkä lisäksi kello 19–19.30 on mahdollisuus historia-aiheiselle kävelylle Oulun tuomiokirkon kirkkotarhassa ja tuomiokirkon ympäristössä. Esitelmätilaisuuteen on vapaa pääsy.
”Tervetuloa kuulemaan, mitä arkeologisten tutkimusten perusteella tiedetään vanhoista kirkoista ja tapuleista sekä kirkkotarhan hautauksista. Oulun tuomiokirkon kirkkotarhan löytöjen joukossa tältä ajalta on kauniita nauhoja, pitsejä ja muita, jotka kertovat muun muassa kaupungin kauppayhteyksistä”, Sanna Lipkin kertoo.
Tanssitaideteos kuvaa suurpaloa
Oulun suurpalon muistoviikon toinen tapahtuma on vuorossa sunnuntaina 29. toukokuuta kello 18 alkaen. Oulun tuomiokirkossa esitetään silloin tanssitaideteos nimeltä Tomusta taivaanrantaan. Tämän tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin teoksen myötä Sampo Kaikkosen Taivaanranta-maalauksen nainen herää eloon.
Tanssitaideteoksen toinen osa on nimeltään Tuli, jossa Louhensalo-Lindström kuljettaa katsojan kokemaan Oulun suurpalon ja sen aiheuttamat pelon ja paniikin tunteet sekä myös tulen voiman. Palamiseen liittyvän symboliikan vastaparina esitetään sateen voima.
Tanssitaideteoksen Tomusta taivaanrantaan puvustuksesta vastaa Outi Räsänen, visuaalisesta ilmeestä vastaa taiteellinen tuottaja Anne-Maria Haapala ja valo- ja äänisuunnittelu on Matti Niemen käsialaa. Tähän esitykseen on vapaa pääsy, mutta halutessaan voi ostaa 15 euron käsiohjelman.
Oulun suurpalo oli tuhoisa
Oulun suurpalo alkoi värjärimestari Ernst Papen talosta Pokkitörmältä, mistä se levisi muualle kaupunkiin nopeasti sytyttäen puutalokortteleita. Oulun suurpalossa tuhoutuvat myös silloisen kirkon eli nykyisen Oulun tuomiokirkon puurakenteet.
”Tuomiokirkosta jäivät jäljelle vain paksut kiviseinät, joiden sisään nykyinen kirkko on rakennettu. On vaikea kuvitella tuon ajan oululaisten tuntoja. Kaupunkihan paloi noin 60 vuoden välein, ja 1822 palossakin tuhoutui suuri osa rakennuskannasta ja viisi ihmistä sai surmansa. Tuskin sen ajan ihmiset kuitenkaan koskaan tottuivat siihen, että tulen armoilla eletään”, pohtii tuomiorovasti Satu Saarinen.
Oulun suurpalossa tuhoutui täysin tai lähes täysin kaikkiaan 330 taloa 23. toukokuuta 1822. Arviolta vain 65 rakennusta säästyi. Tämä ei jäänyt viimeksi suurpaloksi Oulussa, sillä seuraava suurpalo koettiin vuonna 1882.