Virtuaalinen livekurkkaus Oulun taidemuseon Rento meininki -näyttelyyn – amanuenssit esittelevät helmiä

Amanuenssit Outi Dekker ja Elina Vieru esittelevät kuusi teosta Rento meininki -näyttelystä torstaina 25. maaliskuuta. Mukana myös tämä Martti Innasen Mouhijärven umpitollo. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koronarajoitusten tiukentuessa jälleen syksyllä, joutui myös Oulun taidemuseo sulkemaan ovensa joulukuun alussa. Siitä alkaen on syksyllä avattu värikäs ja veikeä Rento meininki -näyttely on ollut katsojien ulottumattomissa.

Amanuenssi Outi Dekkerin kuratoimassa laajassa näyttelyssä on kaiken kaikkiaan 126 teosta. Virtuaalikierroksella esiteltävien teosten joukosta on valittu töitä tunneituilta naivisteilta ja ITE-taiteen genreen meneviltä tekijöiltä. Mukana on myös ripaus paikallisuutta.

Monipuolinen kurkistus näyttelyyn

Virtuaaliesittely sopii hyvin myös kouluikäisille lapsille, vaikka on suunnattu aikuisille.

”Näyttelystä on pidetty, koska se on helposti lähestyttävä kaiken ikäisille vauvasta vaariin ja se herättää kotoisia tunnelmia”, kertoo Outi Dekker.

”Teoksista löytyy tuttuja aihepiirejä sekä tarinallisuutta selkeässä ja värikkäässä muodossa. Oman säväyksensä teosten kirjoon antaa näyttelysalien pirteä värimaailma.”

Virtuaalikierroksen aluksi näyttelyn kuratoinut Dekker kertoo näyttelyn taustoista ja sisällöstä. Yli puolet teoksista on Aira ja Kalevi Heinäsen lahjoituskokoelmasta. Elina Vieru puolestaan esittelee Heinästen työtä suomalaisen naivismin hyväksi. Suuresta kokonaisuudesta lähemmin tutustuttavaksi on valittu kuusi teosta. Paikallisuutta edustaa jo edesmennyt haukiputaalainen kansantaiteilija Kusti Rautiainen.

Virtuaalikierroksella esitellään monen tyyppisiä teoksia maalauksista veistoksiin ja mukana on jopa käyttöön sopivia huonekaluja. Naivismin tunnetuista nimistä Elina Vierua on inspiroinut erityisesti Kosti Ahosen teokset.

”On ihanaa, kun joku on tehnyt arkiesineistäkin uniikkeja ja kekseliäitä luomuksia. Ahosen kotitalo Lahdessa oli lattiasta kattoon kokonaistaideteos”, Vieru kertoo.

Sulkutoimet innostivat striimien tekoon

Taidemuseon amanuenssit ovat tottuneita esittelemään näyttelyitä ja teoksia yleisölle. Koronarajoitusten vuoksi yleisö ei ole päässyt näyttelyihin tänä vuonna vielä ollenkaan.

Edellisen kerran Vieru on esitellyt näyttelyä yleisölle marraskuussa. Museon suljettujen ovien takana intoa näyttelyiden esittelemiseen kuitenkin löytyi ja niitä päätettiin ryhtyä toteuttamaan digitaalisesti.

”Striimaus jännitti aluksi, sanat pitää asetella tarkemmin kuin tavallisesti. Kuulijoita voi olla yllättävän paljon ja ympäri Suomea”, Vieru pohtii.

”Normaalisti esittely on intiimi tilaisuus, jossa kuulijat ovat lähellä ja heihin saa katsekontaktin.”

Taidemuseon ensimmäinen näyttelystriimaus tavoitti yleisön hyvin ja kiitosta on satanut. Sen kannustamana striimejä päätettiin tehdä lisää.

”Rento meininki näyttely on kuin keväinen auringonpaiste. Haluamme tarjoilla positiivisen näyttelykierroksen elämän tummempia sävyjä unohtamatta”, Vieru tiivistää.

Virtuaalinen taidekurkkaus Facebookin livestriimissä torstaina 25. maaliskuuta kello 14. Kesto on noin 30–40 min ja se on maksuton. Voit osallistua Facebook-tapahtumassa: https://www.facebook.com/events/495103905233160

Striimin voit katsoa suorana ja se on nähtävissä jälkikäteen taidemuseon Facebook-sivuilla kahden viikon ajan.

Taidekurkkauksessa esiteltävät teokset:

Enni Id: Komea asetelma
Martti Innanen: Mouhijärven umpitollo
Kusti Rautiainen: Simpson ja leijona
Martti Lehto: Apilapellossa
Alice Kaira: Morsian ja aasi
Kosti Ahonen: Kalusteryhmä