Viisi luontoa – Oulun Taiteilijaseuran uusien jäsenten yhteisnäyttely Valvegalleriassa
Valvegalleriassa on esillä muun muassa Mervi Niemitalon Morphogenesis II Muodonantaja II -teos (2022, mehiläisvaha).
Valvegallerian uusi yhteisnäyttely avaa tietä jokaisen esittäytyvän taiteilijan tapaan katsoa maailmaa, työstää näkemäänsä, kokemaansa ja muistojaan valituin visuaalisin keinoin. Luodut ja synnytetyt teokset ilmentävät tekijöidensä luontoa konkretisoituen erilaisina aihevalintoina, materiaaleina, kädenjälkinä ja tulokulmina.
Sanna Kananoja (s.1979 Pirkkala) on Turun taideakatemiasta 2010 valmistunut kuvataiteilija, maalari, joka muutti Ouluun vajaa vuosi sitten. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuosittain vuodesta 2013. Julkinen teos Laitilaan päiväkotiin valmistui 2020 ja 2021 Tyksin Majakkasairaalaan. Turun taiteilijaseuran hallituksessa Kananoja toimi 2018-21 ja vuodesta 2022 Oulun taiteilijaseuran hallituksessa.
Näyttelyssä on nähtävillä teoksia hänen uudesta temperamaalaussarjasta Vesi joka virtaa toivottuun suuntaan. Teoksissaan hän tarkastelee maisemamaalauksen keinoin ihmisen ja luonnon voimasuhteita, ajan olemusta sekä luonnon kykyä sopeutua vallitseviin oloihin. Sarjan lähtökohtina ovat maanteitä varten kaivetut ojat kasvustoineen.
”Havainnoin maisemamaalauksissa arkista lähiluontoamme kiinnittäen teokset näin aikaamme. Minua kiehtoo, kuinka kaikki lähiluonto on enemmän tai vähemmän suunnittelun ja suunnittelemattomuuden kohtaamista. Oikeastaan tarkastelen tavallisuutta. Toivon teoksieni antavan katsojalle aikaa olemiseen”, Kananoja sanoo.
Arja Korolainen (s.1953) on kajaanilainen itseoppinut kuvataiteilija. Hän on opiskellut Taideteollisen korkeakoulun avoimen korkeakoulun opintoviikkoja, maalauskursseja ja kansalaisopiston kursseja. Korolainen toimii Kajaanin Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtajana. Hän työskentelee akryylillä, akvarellilla, musteella ja eri kynillä sekä sekatekniikalla. Hänen työnsä ovat realistisia tai abstrakteja. Aiheensa hän ammentaa luonnosta, eläimistä ja ihmisistä. Hän on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyjä.
Ajallinen muuntuminen
Heini Matveinen (s. 1980) on opiskellut Lahden AMK:n Taideinstituutissa kuvataiteilijaksi 1999-2003 ja valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2013 (KuM). Maalauksessa hänen tekniikkansa on akvarelli.
Soolouran lisäksi Matveinen vaikuttaa myös Art & Process -kollektiivissa, jonka työskentelyn lähtökohtana ovat yhteiskunnalliset aiheet ja julkinen tila.
”Teoksiani luonnehtii tilapäisyys, ajallinen muuntuminen sekä merkkien ja merkitysten kerrostuminen ja tiivistyminen tulkittavuuden äärirajoille. Työskentelyni vaikuttimia ovat satunnaiset löydökset sekä julkisen ja yksityisen rajankäynti. Teksti ja sanat ovat osa teosten visuaalisuutta”, hän sanoo.
Niemitalon keskiössä kasvit
Mervi Niemitalo (s.1960) on kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja, joka on valmistunut Oulun yliopistosta KM 1989 ja Lapin yliopistosta TaM 1996. Hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Hiukkavaaran Taiteilijatalon yhteisön mukana sekä yhteisnäyttelyihin taiteilijakollegojen kanssa.
”Tuon näyttelyyn teoksia, joissa pohdinnan kohteena on jännite ihmisen luoman rakennetun ympäristön ja kulttuurin sekä luonnon välillä. Nostan keskiöön erityisesti kasvien merkityksen kulttuurin ja samalla myös koko elämän olemassaolon mahdollistajana”, hän kuvailee.
”Länsimaisessa ajattelussa luonto ja kulttuuri on humanismin hengessä nähty toistensa vastakohtina ja luonto lähinnä kohteena, joka tulee kesyttää tai jota tulee hyödyntää. Kasvit ovat kuitenkin niitä, jotka mahdollistavat kaiken syntymisen ja tulemisen joksikin myös kulttuurin.
Kasvit hengittävät ja aikaansaavat kaiken energian, mitä muu eliökunta käyttää hyväkseen.
”Kasviveistosten kautta etsin orgaanisen muodon, tuoksun ja tuntoisuuden kokemusta ja samalla käännän katseen kohti viherympäristöjä ja niiden merkitystä kaikelle elämälle.”
Tornbergin spontaanisuus
Markus Tornberg (s.1979, Kuusamo) työskentelee pääasiassa erilaisilla piirustuksen ja maalauksen tekniikoilla. Hän tutkii teoksissaan ihmisen ja luonnon mysteereitä, mielen maisemia, hetken vaikutelmia elämästä, tunteita ja tunnelmia.
Esteettisten elementtien ja harmonioiden tutkiminen ja etsiminen ovat hyvin tärkeä osa taidetekemistä. Hänen työskentelynsä on spontaania, intuitiivista, toisaalta hyvin sattumanvaraista, toisaalta myös harkittua ja intentionaalista.
Hän etsii teoksiinsa sitä jotain, usein selittämätöntä, alitajuista elämän arvoitusta, jolle ei aina löydy sanoja. Hän on erityisesti kiinnostunut figuratiivisen ja abstraktin ilmaisun yhdistelemisestä omilla tavoillaan ja tyylillään.
Viisi luontoa – Oulun Taiteilijaseuran uusien jäsenten yhteisnäyttely 10.6.-3.7.2022 Valvegalleria, kulttuuritalo Valve.