Viestintäpäällikkö Eila Vähäkuopus kirjoitti ja kuvitti lastenkirjan elämän tarkoituksesta: ”On hyvä inspiroitua ja innostua”

Esikoiskirjailija Eila Vähäkuopus Zilan galleriassaan. Maalaukset ovat hänen tänään ilmestyvän lastenkirjansa kuvitusta, tyyliltään höpsismitaidetta. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Eila Vähäkuopus valmistui logoterapiaohjaajaksi viime marraskuussa ja hänellä on tarkoitus opiskella vielä logoterapeutiksi.

Viestinnän ammattilainen on myös kirjoittanut koko elämänsä. 

”Oli itsellenikin yllätys, että kirjoituksistani alkoi syntyä lastenkirja. Olen aina ollut myös kiinnostunut filosofiasta ja suorittanut psykologiasta cum laude -arvosanan. Korona toi pohjoissuomalaiselle mahdollisuuden opiskella logofilosofiaa etänä”, Vähäkuopus kertoo.

Omilla arvoilla järkeä työhön

Vähäkuopuksen logoterapiaohjaajan opinnäytetyö käsitteli sitä, miten monimutkaisen logofilosofian voi tehdä lapsille ja nuorille yksinkertaisesti ymmärrettäväksi. 

”Tein TikTok-videoita logofilosofiasta ja muotoilin ne myös iltasaduiksi. Näin alkoi syntyä tämä kirja.”

”Elämän tarkoitusta, innostumista, inspiraatiota, iloa ja vastoinkäymistä sekä kuolemaa voisi perheissä puida yhdessä.”

Logofilosofiassa mietitään elämän ja jokaisen hetken tarkoitusta ja merkitystä. Vähäkuopuksen esikoiskirja on tästä näkökulmasta tarkoitettu kaikille lapsille ja perheille.

”Elämän tarkoitusta, innostumista, inspiraatiota, iloa ja vastoinkäymistä sekä kuolemaa voisi perheissä puida yhdessä.”

Työelämään logofilosofiaa voi soveltaa niin, että omien arvojen kautta löytää järkeä päivittäiseen tekemiseen sekä osaa suhteuttaa työn merkitystä omaan tärkeysjärjestykseen.  

”Tämä on pieni tarina, jossa käsitellään isoja kysymyksiä.”

Koko elämä aikaa löytää tarkoitus

Vähäkuopuksen kirja on 50-sivuinen, joista joka toinen sivu on itsetehtyä kuvitusta. Maalaustyylinsä hän on nimennyt höpsismiksi. 

”Minähän en ole koulutettu kuvataiteilija ollenkaan, mutta olen maalannut kuusi vuotta. Se on minulla rentoutumisen tapa. Maalaukset eivät suoraan liity kirjaan, mutta ne ovat pieniä värikkäitä kurkistusikkunoita sen todellisuuteen.”

”Pitää vain keksiä oma tapa päästää luovuus valloilleen. Tekee hyvää innostua ja inspiroitua.” 

Vähäkuopus hoksauttaa, että kaikki voivat tehdä jotain luovaa ja että kaikki ovat luovia. 

”Pitää vain keksiä oma tapa päästää luovuus valloilleen. Tekee hyvää innostua ja inspiroitua.” 

Logofilosofisella matkallaan Vähäkuopus on oppinut, että elämän tarkoitus on jokaisella ihmisellä erilainen. 

”Meillä on koko elämä aikaa vastata siihen itse. Meillä on vapaus valita, mitä tehdään ja miten suhtaudutaan elämään, sekä ottaa vastuu paitsi itsestä myös läheisistä ja oman siivun verran maapallosta.”

Vähäkuopus siteeraa logofilosofian oppi-isää Viktor E. Franklia: ”Asia, jonka ihminen ottaa omakseen, tekee hänestä sen, mikä hänestä on mahdollista tulla.” 

Vähäkuopus on ollut Oulun kaupungilla viestintätöissä 20 vuotta. Hän kuuluu myös Suomen logoterapiayhdistyksen hallitukseen. Vähäkuopuksen esikoiskirjan on kustantanut Basam Books.