Valtakunnalliset Tiernapoikakilpailut lauletaan sunnuntaina Rotuaarilla – kaikki osallistujat suoraan finaaliin

Korona-aika katkaisi oululaisten tiernapoikien lauluperinnettä, mutta tänä vuonna kisat järjestetään jälleen. Kuva viime vuoden finaalista. Kuva: arkisto/Esa Eirola

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Korona toi tauon tiernapoikaesityksiin ja vaikutti myös nuorten harrastustoimintaan merkittävästi. Rotuaarilla kilpailut järjestettiiin yleisön edessä edellisen kerran vuonna 2019. Vuonna 2020 kilpailuja ei pandemian takia voinut pitää ollenkaan.

Vuoden 2021 kilpailun järjestämisen mahdollisuus oli viimeiseen asti hämärän peitossa. Lopulta ne saatiin järjestää ilman yleisöä tarkkojen terveys- ja turvallisuussäädösten mukaan sisätiloissa.

”Monelle ryhmälle tauko on ollut liian pitkä ja ryhmät ovat hajonneet. Epävarmuus, saako tänäkään vuonna esiintyä ja keikkailla, on vaikuttanut ryhmien harjoitteluun ja kokoamiseen sekä uusien ryhmien kasaamiseen. Esitys kuitenkin vaatii paljon, eikä lyhyellä harjoitteluajalla saada yhteen laulavaa ja näyttelevää ryhmää toimivaksi”, järjestäjät harmittelevat.

Pitkä, arvostettu perinne 

Tiernapojilla on pitkä perinne. Oululainen tiernaperinne täyttää ensi vuonna virallisesti 150 vuotta. Ensimmäinen maininta Oulun tiernapojista on Oulun Wiikko-Sanomissa 11.1.1873:

”Niinsanotut ’tierna-pojat’ owat tänäkin talwena, kuten tawallisesti ennekin joulujuhlina, ahkerasti pyörineet ihmisten owilla temppujansa näyttelemässä.”

Perinne on kuulunut laulunäytelmänä suomalaiseen joulukulttuuriin. Sillä on myös pitkä historia lasten, varhaisnuorten ja nuorten esiintymisissä ja kulttuurissa. Tiernasäätiö haluaa elävöittää nuorisokulttuuria ja mahdollistaa nuorille laulamisen, näyttelemisen ja esiintymisen ilon.

”Onneksi kilpailuun valmistautuneet ryhmät ovat kaivaneet miekat ja viitat esiin ja virittäytyneet suurella innolla esityksiin”, järjestäjät toteavat.

Kilpailusarjoja ovat perinne, yleinen ja mukaelma. Jokaisen sarjan voittaja saa 2000, toinen 1000 ja kolmas 500 euroa sekä parhaista Herodeksen, Murjaanien kuninkaan, Knihtin ja Mänkin osasuorituksista maksetaan 200 euroa.

Kyseessä arvostelulaji

Kisan ratkaisee tuomaristo, joka kiinnittää arvostelussaan huomion musikaalisuuteen, esiintymiseen ja visuaaliseen ilmeeseen. Laulujen puhtaus on keskeisin kriteeri, mutta myös kiinnitetään huomiota lavan käyttöön, puvustoon, tähteen ja joukkueen esityksen yleisilmeeseen.

Tänä vuonna tuomaristossa ovat laulupedagogi Matti Pelo, baritoni Raimo Laukka, musiikinopettaja Terhi Nissinen sekä rikosylitarkastaja Antti Luoto.

Tiernapoikakilpailu 2022 -finaali sunnuntaina 27.11.2022 alkaen kello 11.40.

 

Lue myös