Uusi metsäpolku, kyltit ja venekatokset odottavat tulijoita Turkansaaren kesässä
Turkansaaren ulkomuseossa voi käydä aistimassa tervan tuoksua. Yli kymmenenmetriset tervaveneet ovat saaneet uudet, saavutettavat katokset. Kuvat: Sanna Krook
Suurin muutos tänä kesänä on juuri viimeistelyssä oleva Siikasaaren metsäpolku kyltteineen ja penkkeineen sekä jo viime vuoden puolella valmistunut tervavenekatos.
Uutta sileää puupolkua on tehty valmiiksi 360 metriä. Vain penkit ja opastaulut puuttuvat.
”Tavallisesti tähän aikaan vuodesta Turkansaari on jo täynnä kävijöitä”, naurahtaa museolehtori Karoliina Autere.
Hän on myös uusi turkansaarelainen; työt alkoivat huhtikuun alussa tänä keväänä. Uutta työpaikkaansa Autere pitää hienona näyteikkunana paikallishistoriaan ja on selvästi ylpeä museoalueesta.
”Turkansaaressa tutustaan reilun sadan vuoden takaiseen maalaiselämään; elinkeinoihin, arkeen, juhlaan ja uskomuksiin. Siikasaaren puolella on lisäksi esillä sodanjälkeinen savottamiljöö, jossa voi melkein haistaa kämppäemännän keittämän kahvin tuoksun”, hän esittelee.
Turkansaaren uusi museolehtori Karoliina Autere hurauttaa saaren välimatkat kätevästi pyöräillen. ”Ulkomuseo toivottaa kaikki kävijät tervetulleeksi, olemme turvallinen vierailukohde kaikille”, hän sanoo.
Vanhaa ja uutta, mutta supistuksiakin
Tänä keväänä on Turkansaaressakin eletty poikkeusoloissa ja avaaminen on siirretty siis heinäkuun alkuun. Se on toisaalta antanut lisäaikaa piha- ja muiden kunnostustöiden loppuunsaattamiseen.
”Normaalisti saari olisi auki myös viikonloppuisin kesäkuusta elokuun loppuun, mutta nyt kausityöntekijöitä on tulossa töihin aiempaa vähemmän. Olemme poikkeuksellisesti auki heinäkuun alusta elokuun puoliväliin, keskiviikosta sunnuntaihin kello 10-18”, lisää Karoliina Autere.
Lisäksi kesäasukkaita eli eläimiä on tänä kesänä vähemmän, vain kanat pääsevät saareen.
”Lampaita ja possuja ei täällä nähdä, osin siksi, ettemme osaa ennalta tietää niiden vetovoimaa. Jos kävijöitä olisi liikaa, emme pystyisi takaamaan kaikkien turvallisuutta. Lisäksi lastenpihasta suljimme leikkimökin, jotta kosketeltavia tavaroita olisi vähemmän. Muun muassa näillä järjestelyillä Turkansaari on kaikille turvallinen kesäkohde”, hän lisää.
Leader vauhditti saavutettavuutta
Mutta kesäkahvila tulee olemaan auki museon avoinnaoloaikana ja uusi paranneltu parkkipaikkakin odottelee jo valmiina. Uudistettu metsäpolku ja kyltit tekevät Siikasaaren osasta entistä houkuttelevan. Uusi tervavenekatos on oma kokonaisuutensa.
”Tämä kaikki on saatu toteutettua Leader-rahoituksen avulla. Pääkysymys on ollut saavutettavuus, niin fyysisesti kuin sanallisestikin. Nyt esimerkiksi tervavenekatosten luo ja metsäpolulle pääsevät kaikki, niin pyörätuolilla kuin lastenrattaillakin. Lisäksi tekstit tulevat suomeksi ja englanniksi”, Autere kertoo.
Tervavenekatokset saatiin valmiiksi jo viime vuoden puolella. Saavutettavien katosten uumenissa ovat veneet hienosti nähtävillä tynnyreineen ja historiatietoineen. Vain uudet opaskyltit vielä odottavat sijoittamistaan.
Maikkulan Lions urakoi
Tällä hetkellä viisi metsäpolun opaskylttiä ovat Maikkulan Lions herrojen vankoissa käsissä.
”Kyllä näistä parhaat kyltit tähän mennessä tulee. Emme ole aiemmin tällaisia tehneetkään”, veistelee Pekka Tauriainen Lionsilta.
Naapurikylän eli Maikkulan leijonien aktiiveille Turkansaari on ollut mieluinen talkookohde jo vuosien ajan, jo perinteisen tervahaudan polton auttamisessakin. Myös Hintan Martat ovat olleet vuosien varrella antamassa työnäytöksiä keittiön puolella.
”Me autamme missä voimme, ja jos työllämme saamme yhdistykselle jotain rahaakin ansaittua, siirrämme ne koululaisten stipendeihin. Näin kaikki voittaa,” sanoo leijona-aktiivi Paavo Iljana.
Kohti Turkansaari100-suunnitelmaa
Turkansaari sai Oulun Seudun Leaderin myöntämää investointitukea noin 160 000 euroa nimenomaan saavutettavuuden parantamiseen vuosille 2018-2020.
”Turkansaaren ulkomuseo täyttää 100 vuotta viiden vuoden kuluttua. Eli nämä ovat ensiaskeleita siihen suuntaan ja suunnitteilla on myös Turkansaari100-hanke, jossa tavoitellaan vetovoimaista, saavutettavaa ja kansainvälisesti kiinnostavaa kokonaisuutta”, mainitsee Autere.
”Näiden fyysisten rakenteiden jälkeen voimme miettiä sitten saavutettavuutta myös muutoin, esimerkiksi esittelytekstien eri kieliversioiden uudistamisen avulla. Voisimmeko vaikkapa käyttää QR-koodeja tai audio-raitoja mobiilialustoihin?” Autere pohtii.
”Luulen, että tämä korona-aika työntää näitäkin juttuja eteenpäin. Useimmilla ihmisillä kun on jo käytössä älykännyköitä ja kuulokkeita, ja ovat tottuneet niitä käyttämään”, hän jatkaa.
Turkansaaren ulkomuseo avoinna 1.7.-16.8. ke-su 10-18.
Kahvila avoinna ke-su 11-18.
Turkansaaren ulkomuseo – ikkuna paikallishistoriaan
– Oulujoen saari Madekoskella, Oulusta itään noin 14 kilometriä
– kävijöitä kesäkaudella noin 24 000, heistä ulkomaisia noin 3000
– Turkansaaren koko on 2,5 hehtaaria, alueeseen kuuluva Siikasaari noin 5 hehtaaria
– käsittää yli 40 museorakennusta
– sai alkunsa 1922 kun Turkansaaren kirkko siirrettiin takaisin saareen
– Turkansaaren säätiö luovutti ulkomuseon kaupungille 1989
– osa Pohjois-Pohjanmaan museon toimintaa
–