Uusi Elojazzklubi tuo amerikkalaisia blueslaulajia Hiukkavaaraan
![](https://www.munoulu.fi/app/uploads/sites/20/2025/02/kariraimo-1600x900.jpg)
Kari Kuivamäki (vas.) ja Raimo Ahlroos tekevät kulttuurityötä Hiukkavaaran vanhalla kasarmialueella. Kuva: Pasi Rytinki
Kari Kuivamäki ja Raimo Ahlroos totesivat, että Oulussa on tilausta klubi-illoille, joissa kuullaan vähän harvinaisempaakin bluesia, jazzia tai muuta musiikkia. Niinpä Hiukkavaarassa starttaa uusi Elojazzklubi, jonka ensimmäinen tähtivieras perjantaina 14. helmikuuta on amerikkalainen blueslaulaja Sharon Lewis.
Kari Kuivamäki ja Raimo Ahlroos ovat monille oululaisille tuttuja muun muassa Kulttuurikasarmi Hiukkavaaran, Kokardiklubin ja Elojazzia järjestävän Jazz-20 ry:n puuhamiehinä. Nämä asiat yhdistyvät luontevasti, kun Kokardiklubin Virtuaaliteatterissa aloittaa perjantaina 14. helmikuuta uusi, ympärivuotiseksi suunniteltu Elojazzklubi-iltojen sarja, jonka Kokardiklubi ry ja Jazz-20 ry toteuttavat yhteistyössä.
Klubi-illat käynnistetään bluesin sävyillä. Avausiltana Hiukkavaarassa konsertoi pitkän linjan Chicago blues -laulaja Sharon Lewis, ja toisessa klubi-illassa 11. huhtikuuta esiintyy niin ikään amerikkalainen bluesartisti Jerron Paxton.
”Kun festivaalin nimi oli ennen Elojazz & Blues, niin meitä on kovasti soimattu, että mihin se blues jäi”, Kuivamäki myöntää. Ahlroos toteaa, että Oulussa on bluesin harrastajia ja ystäviä, mutta konserttitarjonta on viime vuosina jäänyt vähiin.
![Tummaihoinen nainen laulaa lavalla.](https://www.munoulu.fi/app/uploads/sites/20/2025/02/sharonlewis.jpg)
Sharon Lewis.
Perjantaina esiintyvä teksasilaislähtöinen Sharon Lewis on vaikuttanut Chicagon bluespiireissä jo 90-luvulta lähtien. Hän tarjoaakin aitoa, sähköistä Chicago bluesia, joka tuli Suomeen aikoinaan etupäässä brittiläisten blueskitaristien suodattamana, mutta Lewisin tulkinnat ovat lauluvetoisempia ja niissä on myös ripaus soulia ja gospelia.
”Sharon on rytmibluesin tai ’voimailubluesin’ uusi ääni”, Kuivamäki määrittelee.
Huhtikuussa Ouluun saapuva Jerron Paxton taas ammentaa alkuperäisestä delta bluesista noin sadan vuoden takaa. Multi-instrumentalisti soittaa muun muassa kitaraa, banjoa, pianoa ja viulua.
”Siinä mennään todella juurille, sinne puuvillapeltojen laidalle, ehkä vielä Robert Johnsonistakin kauemmaksi”, Kuivamäki sanoo.
![Tummaihoinen mies soittaa akustista kitaraa.](https://www.munoulu.fi/app/uploads/sites/20/2025/02/jerron-paxton-1024x683.jpg)
Jerron Paxton.
Amerikkalaisia bluesnimiä ei noin vain tuoda pistokeikalle Ouluun. Kuivamäki kertoo, että klubien järjestämisessä auttaa vuosien verkostoituminen. Elojazzklubien tärkeä yhteistyökumppani on kokkolalainen Kulttuurikorjaamo ja sen ohjelmavastaava, tunnettu bluesmies Robban Hagnäs, jolla on kontaktit ympäri maailmaa.
Elojazzklubit järjestetään noin sata henkeä vetävää varsinaista Kokardiklubia hieman isommassa tilassa eli viereisessä Virtuaaliteatterissa, jota on käytetty muun muassa elokuvatuotantoihin. Huolella akustoituun tilaan tulee iso lava, ja takana on pienempi lounge-alue. Tilaan mahtuu 150–200 ihmistä.
Kuivamäen mukaan konserttitoiminnassa ei ole vaikeaa artistien löytäminen ja Ouluun tuominen, vaan pikemminkin yleisön houkutteleminen paikalle, etenkin kilometrien päähän keskustasta. Hiukkavaaraan on kuitenkin rakennettu kaikin puolin toimivat tilat, ja vanhalla kasarmialueella on oma tunnelmansa. Keskikaupungilla vuokratasokin on eri, mikä näkyy nykyisin keikkapaikkojen määrässä niin Oulussa kuin muissakin kaupunkikeskustoissa.
”Kun katsoo Keski-Euroopankin kaupunkeja, kaikista mielenkiintoisimmat keikkapaikat ovat aina juna- tai bussimatkan päässä”, Ahlroos huomauttaa.
”Ajatuksena on myös se, että nämä voisivat olla pääosin ikärajattomia konsertteja”, Kuivamäki sanoo.
Kulttuurityötä Hiukkavaarassa
Kuivamäen ja Ahlroosiin suunnitelmissa on, että Elojazzklubeja voisi järjestää varsinaisen festivaalin ohessa 5–10 kertaa vuodessa. Elojazzeilla on vuosittain 14–15 konserttia, joiden järjestäminen vaatii oman aikansa.
Parhaassa tapauksessa Hiukkavaaraan voitaisiin tuoda kansainvälisiä nimiä noin kerran kuukaudessa. Ajatuksena on myös tarjota keikkatilaisuuksia harvinaisempia genrejä edustaville kotimaisille ja paikallisille esiintyjille.
”Voi olla vähän avantgardistisestikin vinksahtanut tulokulma”, Kuivamäki sanoo.
”Hyviä bändejä riittää. Täällä Hiukkavaarassakin on 1200 soittajaa, joista koostuu varmaan ainakin 250 bändiä.”
Yhtenä ideana on Ahlroosin mukaan ollut myös järjestää silloin tällöin ilmaiskonsertteja, joissa voisi esiintyä esimerkiksi pohjoissuomalaislähtöisiä, etelään tai ulkomaille musiikkia opiskelemaan lähteneitä nuoria muusikoita. Näin tuettaisiin sekä paikallisten nuorten musiikkiharrastusta että jo pidemmälle päässeiden ammatillista kasvua.
Elojazzklubi: Sharon Lewis Kokardiklubin Virtuaaliteatterissa (Hiukanpiha 9 H2, ovi J) perjantaina 14. helmikuuta kello 18.30 alkaen.