Turvapaikan monet kasvot – Myllytullin koulun kuvataidenäyttely Valvegalleriassa avaa ovia nuorten kokemusmaailmaan
Turvapaikka on monien nuorten kohdalla muutakin kuin fyysinen paikka – turvaa voidaan hakea myös luonnosta, ystäviltä ja perheenjäseniltä. Kuvassa yhdeksäsluokkalaiset Iida-Sofia Hurskainen (vas.) ja Elvi Kallunki. Kuva: Markus Raifi
Valvegalleriassa avautui keskiviikkona 13. maaliskuuta ajatuksia herättävä kuvataideluokkien taidenäyttely, jossa pohditaan turvapaikan merkitystä. Myllytullin koulun 70 oppilaan laatimat lopputyöt antavat taiteellisen ja monitulkintaisen katsauksen nuorten kokemuksiin turvallisesta ympäristöstä.
Kevään lähestyessä Myllytullin koulun kuvataideluokat ovat luovuttaneet lopputyönsä arvioitaviksi. Tämän vuoden lopputyön turvapaikka-aihe tuli ehdotuksena oppilailta itse. Oppilaiden tehtäväksi muodostui itsenäisesti ideoida, suunnitella ja toteuttaa omaa maailmankuvaa ja turvapaikkaa mallintava teos kolmessa kuukaudessa.
Teoksen ohella nuoret kirjoittivat portfoliokirjasta, jossa kuvaillaan työn eri vaiheita ja haasteita. Perinteisesti portfolioihin ovat myös näyttelyvieraat voineet jättää kommenttejaan.
”Kommentteja tulee tosi paljon joka vuosi. Ihmiset mielellään kertovat omista kokemuksistaan ja muistoistaan”, kertoo kuvataideopettaja Johanna Ollila.
Turvapaikka on aiheena laaja ja haastava. Sen monitulkinnallisuus oli aiheenvalinnan keskiössä.
”Kuvataide on ongelmanratkaisua – mitä pitempään sitä olen opettanut, sen selkeämmin olen sen ymmärtänyt. Jotkut oppilaista astuvat mukavuusalueensa ulkopuolelle ja valitsevat sellaisen tekniikan tai haasteen itselleen, joka on heille uusi. Toiset puolestaan suosivat vanhaa ja tuttua”, perustelee Ollila.
Aiheen henkilökohtainen painoarvo näkyy myös työn sisällössä. Työstämisvaiheessa monet oppilaat hakivat tukea, neuvoa ja kannustusta opettajiltaan.
”Olen nyt toista kertaa mukana näissä projekteissa. Minusta palkitsevinta oli ratkaista oppilaiden ongelmia yhdessä heidän kanssaan. Oli myös palkitsevaa kuulla oppilaita toisesta, henkilökohtaisemmasta näkökulmasta”, kertoo kuvataideluokanopettaja Sanna Ollakka.
Näyttelyn aiheen puolesta myös suomalaisen kulttuurin keskeiset arvot ovat positiivisella tavalla nähtävissä.
”Monet oppilaat ehdottivat luonto- ja metsäaiheita, jotka sitten nivoutuvat hyvin yhteen tässä teemassa. Monille suomalaisille metsä on turvapaikka”, kommentoi Ollakka.
Turvaa haetaan lapsuusajasta
Lopputöistään tulivat Valveelle kertomaan kuvataideluokkien kuudesluokkalaiset Stiina Kaunisto ja Mimmi Keskimaa, sekä yhdeksäsluokkalaiset Elvi Kallunki ja Iida-Sofia Hurskainen. Näillekin nuorille lapsuudenaika ja kasvatus ovat turvapaikan ytimessä.
”Aloin miettimään, mikä on minulle tärkeintä, joten päädyin miettimään lapsuusaikaani. Maalasin vanhat leluni, jotka sitten liimasin vanerilevylle”, kertoi Keskimaa.
Kauniston teoksessa lapsuuden muistot tulevat itse rakennetusta nukkekodista. Nukkekodin seinämät on maalattu kirkkain värein, huonekalu- ja sisustusosat oli puolestaan ostettu, rakennettu tai löydetty kotoa.
”Teoksen valmistuminen ja joidenkin pienten yksityiskohtien työstäminen oli mukavaa. Haastavinta oli tiettyjen osien löytäminen, suunnittelu ja suunnitelman toteuttaminen”, kuvailee Kaunisto.
Kallunki ja Hurskainen lähestyivät tehtävänantoa valokuvaamisen kautta. Valokuvat puhuttelevat katsojaa, kertovat tarinaa. Nuoret käyttivät teoksissaan järjestelmäkameraa. Hurskaisen teokseen kuuluu valokuvakollaasi ja video, jotka hän on itse editoinut.
”Kuvaamista ja editointia oli mukava oppia. Olen vähän ennenkin editoinut, mutta minun täytyi oppia paljon uuttakin. Lopputyössä mukavinta oli muistella menneitä hetkiä, ja halusin antaa katsojallekin saman tunnelman”, kuvailee Hurskainen.
Kallunkille turvapaikka on muutakin kuin pelkkä fyysinen paikka.
”Tosi moni kavereistani ajatteli jotain tiettyä paikkaa. Koin, että se itse paikka ei tuonut minulle turvaa, vaan ennemminkin sitä ympäröivät ihmiset”, kertoo Kallunki.
Taideteoksen keskelle on asetettu maalaus, jota ympäröi valokuvat hänen sisaristaan. Idyllin herättää työn valokuvien taitava sijoittelu ja väripalettien tehokas hyödyntäminen.
”Aihe oli laaja ja sitä pystyi viemään moneen suutaan. Taiteilija sai vapauden tehdä omannäköisen työn”, tarkentaa Kallunki.
Myllytullin koulu toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi Valvegalleriaan tutustumaan nuorten töihin.
Kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten kuvataideluokkien lopputyönäyttely on nähtävissä Valvegalleriassa 13.3. – 7.4.2024, joka päivä klo 10–20. Näyttelyihin on vapaa pääsy.