Tunnekartta sen todistaa: Oulu on rakkauden ja hyvien treffien kaupunki

Lasse Rimpilän toteuttamaan tunnekarttaan keräytyi rakkaudesta ja treffeistä viestiviä sydämiä ja kukkia. Kuva: Marcos Katz

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tunnekartan alue ulottui Oulun keskustasta Heinäpäähän ja Tuiraan, Ylikiiminkiin, Lumijoelle ja Haukiputaalle sekä jopa Oulun ulkopuolelle Hailuotoon. 

Kartan symboleja oli kuusi: sydän eli rakkaus, särkynyt sydän eli sydänsuru, pisara, joka tarkoitti surua, toivoa kuvaava vihreä lehti, kukkanen treffimuistojen tai kivan tapaamisen symbolina ja salama tarkoitti riitaa. 

Lapset kirjoittivat Ainolan puistosta

Minna Mikkonen kertoo, että kaksipuoliseen karttaan ilmestyi jopa satoja symboleja. 

”Eniten kertyi rakkaudesta viestiviä sydämiä ja treffikukkasia, jotka sijoittuivat Oulun kaupungin alueelle. Ravintolat ja kahvilat ilmeisesti vetävät tapaamisiin.”

Mutta myös Ylikiimingin kohdalle laitettiin tunnetarrat.  

”Onkohan oltu samalla marjassa tai metsästetty, kun on oltu treffeilläkin?”, Mikkonen miettii. 

Ainolan puistoon keräytyi paljon symboleita rakkaudesta ja treffimuistoista. Sama paikka korostui kirjeissä, joita sai jättää nimettömiä tunnemuistoja varten.

”Lapsilta tuli kirjeitäkin Ainolan puistoon liittyen, koska onhan siellä myös leikkipuisto, mutta saatiin Ainolan puistosta myös särkyneen sydämen ja surun symboleita. Se on monelle oululaiselle tärkeä paikka, siellä voi tuntea ikäviäkin tunteita ja käsitellä niitä purojen solinassa, mutta käytetään puistoa nähtävästi myös treffi- ja ulkoilupaikkana”, päättelee Mikkonen.

Toivoa Intiön hautausmaalla

Pikisaareen näyttelykävijät olivat liittäneet kaikkia symboleita: siellä on rakastettu, toivottu, riidelty, treffattu ja erottu. Mikkonen uskoo tämän johtuvan saaren kävelyreitistä, jonka varrella näitä kaikkia tunteita voi läpikäydä.  

”Muutenkin ulkoilualueet näyttävät olevan kaupunkilaisille tärkeät ja tutut, ne ovat kaikkien paikkoja. Tähän vaikuttavat varmasti koronavuodet, ihmiset ovat olleet ulkona paljon.”

Intiön hautausmaahan liitettiin surua, mutta Mikkosen mukaan myös monta toivon, rakkauden ja kivan tapaamisen symbolia. 

”Hiljaisuus, rauhallisuus, oma ihana tunnelma on siellä. Hautausmaalla itkemistä ei kukaan ihmettele.”

Kontinkankaalla on nähty lapsen ensikatse ja ihmisen viimeinen henkäys.

Hupisaaresta ja Linnasaaresta sekä Tähtitornin luota löytyy toivoa. 

”Johtuukohan se siitä tornista? Siitä avautuu näköala, toivon näköala”, Mikkonen pohtii. 

Samoin Raksila koettiin toivon paikaksi ja Karjasilta treffipaikaksi. Heinäpää ja Hollihaka olivat täynnä särkyneitä sydämiä, rakkautta ja treffejä. 

”Kokoavasti voisin tunnekartasta sanoa, että Oulu on erityisesti rakkauden ja hyvien treffien kaupunki”, päättelee Mikkonen.  

Rannat elävät muistoissa

Näyttelyvieraiden kirjeistä hahmottui, että oululaisilla liittyi todella paljon muistoja kaupungin rantoihin. 

”Kuivasjärven rannoilla on surtu, toivo ja voima ovat siellä rantapoluilla myös heränneet. Sellaisiakin muistoja löytyy, että yökylästä on karattu rannalle kuuntelemaan musiikkia. Hailuodossa on mietitty olenko jo liian vanha tuntemaan ja näyttämään iloa, se tuntui haikealta. Joku oli soutanut treffikumppanin veneen karille ja se oli naurattanut.”

Koitelinkoskella oli kosittu yllätyspiknikillä. 

Mikkoselle itselleen tuntemattomien intiimien muistojen lukeminen oli ihana kokemus. 

”Kontinkankaasta kaksi lääkäriä kertoi, että siellä on nähty lapsen ensikatse ja ihmisen viimeinen henkäys.”

Ensimmäisinä näyttelystä loppuivat sydänsymbolit. Mikkoselle tuli siitä toiveikas olo: kaupungissamme on näin paljon rakkautta. 

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu 8.2.2022. 
 

Lue myös