Toivoniemen Äänisaunassa äänitetään, soitetaan, sovitetaan ja tarvittaessa sävelletäänkin

Watti-Matti Niemi kertoo, että Pohjoinen kulttuurivirta -kanavan kautta tulee loppuvuoden aikana ulos kuusiosainen musaohjelma-sarja, jossa on kaksi bändiä sekä vierailevia oululaisia ja oululaislähtöisiä artisteja. Kuva: Juha Näppä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Toivoniemessä toimiva Watti-Matti Niemen äänistudio tottelee lempinimeä Äänisauna. Nimi juontuu rakennuksen historiasta yhtenä Oulun tunnetuimmista yleisistä saunoista.

Viimeisten parinkymmen vuoden ajan Äänisaunassa on paiskittu hommia kaikenlaisen musiikin sekä kaiken muunkin ääneen ja tallenteisiin liittyvän ympärillä. Hevimusa on oululaisittain edelleen läsnä, ja uuden lastenmusiikin kehtona Oulu on tietysti maan kärkeä.

Äänisauna toimii seitsemän kerrostalon entisessä huoltorakennuksessa ja yleisessä saunassa, jossa edelleen on yhden taloyhtiön sauna ja muita tiloja, jotka eivät liity studion toimintaan.

Toivoniemen yleinen sauna avautui vuonna 1956 ja pitkään ennen lopettamistaan 80-luvulla se oli eräs tunnetuimmista yleisistä saunoista Oulussa. Wikipedian mukaan sen seinät olivat noesta mustat, ja asiakasta odotti aina sanomalehteen kääritty oma vasta.

Formuloiden meteli ajoi Alppilasta Toivoniemeen

Matti Niemellä oli Äänisaunaa edeltänyt studio Oulun Alppilassa, vanhassa Rajavillen betonitehtaan rakennuksessa. Kun samaan taloon naapuriksi tuli Formula Center päristelemään, oli äänistudion laitteet pakattava matkalle kohti uusia tiloja.

”Keväällä 2000 rakennettiin tämä kaveriporukalla. Rakennushan oli monelle jo tuttu, koska tässä toimi aiemmin Pekka Niemelinin Backline-musiikkiliike”, kertoo Matti Niemi.

”Olin itse asunut Toivoniemessä tuolloin jo viisitoista vuotta, ja alue sekä sen oma talonmies olivat tuttuja. Tiesin, että paikka on rauhallinen ja paikallisten kanssa tulemme toimeen. Ja niin se on mennyt. Joskus bänditreenien aikana on talonmies joutunut huomauttamaan väärässä paikassa olleesta autosta, mutta mitään isompaa ongelmaa ei ole ollut. Siitä huolimatta, että meillä saattaa välillä käydä täällä vähän enemmänkin väkeä treenaamassa”, Niemi sanoo.

Äänisauna sijaitsee kauniissa, vanhassa kaupunkimiljöössä, Oulujoen Alakanavan vieressä. Kuva: Juha Näppä

Studiossa ei ole varaa istuskella

Musiikin ja äänen parissa tehtävä työ on muuttunut niin, että pelkästään studiossa istumalla ei yrittäjä enää mitenkään elä, vaan studion on tarjottava mahdollisimman laajasti kaikkea ääneen liittyvää palvelua.

”Korona ei ole niin paljon studioihin vaikuttanut. Ainakaan minulla, koska minulla äänitysstudio on vain pieni osa kaikenlaista tekemistä. Sillä ei yksistään elä, mutta se on hyvänä tukena muille äänitöille. Juuri nyt teen paljon liveääntä eli käyn miksaamassa keikoilla. Niitä töitä on heinäkuusta lähtien ollut, runsaastikin jo”, Niemi avaa Äänisaunan tämän hetkistä toimintaa.

”Uutuutena toimintaani on nyt tullut Kokardiklubin kanssa Hiukkavaaraan tekemämme kuvaustila, jossa on tällä ja edellisviikolla tehty musavideoita. Siellä on sellainen vuokrattava monikäyttötila. Nähtäväksi jää paljonko sille saadaan hankittua käyttäjiä.”

Äänisaunan anatomiasta

Toivoniemen Äänisaunan  alakerrassa on treenikämppä, ja myös yläkerrassa treenaa kaksi  bändiä. Yläkerrassa tehdään äänitteitä ja kaikenlaisia muita mahdollisia äänitöitä, kuten mainoksia ja tuotedemoja. Talossa on Niemen lisäksi kaksi muuta toimijaa, Jari Pietilä ja Mikko Pohjola.

”Kaupallisen äänistudion kulta-ajat ovat menneet jo. Rakennelma muuttunut niin voimakkaasti. Ääntä tehdään paljon kotona ja melkein missä vain, tekniikka on kaikkien saatavilla ja sillä pystyy tekemään hyvää jälkeä. Suomessa on muutamia sellaisia paikkoja, joihin voi vetäytyä vaikka viikoksi nauhoittamaan, asumaan siellä. Sellaisille paikoille ehkä on kysyntää vielä”, Niemi miettii.

Niemi kertoo, että ääneen liittyvän työskentelyn paikat alkavat muuttua työhuone-tyyppisiksi. Äänisaunassakin alakerrassa toimii paljon studiomuusikoita, ja siellä soitetaan paljon raitoja muualle lähetettäviksi.

”Alhaalla voi tehdä livetallenteita, siellä on isompi soittohuoneemme.  Alakertaa hallinnoi Oulu Folk Ry, joka vuokraa tiloja eteenpäin. Äänisaunan päävuokralainen olen minä yritykseni kautta”, Niemi kertoo.

Yläkertaan tulee myös analoginen studio, jossa tehdään analogista tallennusta kelanauhalle. Se on ollut jo jonkin aikaa tekeillä, mutta menneen kesän kiireet viivästyttivät rakentamista.

”Tämä minun tarkkaamoni on ihan digitaalinen, mutta on siinäkin myös analoginen äänipöytä,” Matti Niemi sanoo.

Studio-vauva Iita, Matin tytär, on tässä kuvassa vielä yksivuotias säätäjä, mutta oikeasti hän on jo kolme. Kuva: Anniina Niemi

Heviä, lastenmusaa ja akustista

Oulu tunnetaan maailmalla hevimusiikin mekkana ja Suomessa myös tuotteliaana lastenmusiikin kaupunkina.

”Lastenmusiikki on Oulussa vahvaa. Meillä on tehty muun muassa Soivaa Siiliä ja Risto Järvenpään juttuja. Koskelan Ismon kanssa on tehty jo vuosikymmeniä yhteistyötä ensin Musarit-kuoron ja sittemmin kymmenien oppikirjojen oheismateriaaliäänitteiden kanssa. Perinteisestihän Oulu on ollut myös hevimusiikin kaupunki, ja kyllä sekin on täällä studiolla näkynyt”, Niemi kertoo

”Itse olen nyt suuntautunut enemmän akustiseen musiikkiin, se hevikausi oli silloin nuoruudessa. Tietysti nyt näkyy se, että kun niissä akustisen musiikin ympyröissä liikun, niin tänne studiolle tulee enemmän sieltä myös porukkaa äänittämäänkin”, toteaa Niemi.

Loppuvuonna musiikkiohjelmien sarja

Niemi kertoo, että Äänisaunan uutuus on kuusiosainen musiikkiohjelmien sarja, joka juuri alkaa olla valmiina.

”Pohjoinen kulttuurivirta -kanavan kautta tulee loppuvuoden aikana ulos kuusiosainen musaohjelma-sarja. Meillä on siinä pari bändiä, joilla on vierailevia artisteja. Jaksot  on nyt videoitu ja teemme täällä niiden äänitöitä”, Matti Niemi kertoo.

Ohjelmasarjassa bändien kanssa vierailee musisoimassa oululaisia artisteja, myös sellaisia, jotka ovat Oulusta lähteneet ja vaikuttavat muualla.