Teosto-palkintoehdokas, muusikko-tuottaja Pekka Tuomi: Oulu on minulle henkinen koti
Luhangalle kotiutunut Pekka Tuomi keikkailee Litku Klemetti -yhtyeellä Oulun Nelivitosessa 9. huhtikuuta. Kuva: Sanna Klemetti
Muusikko-tuottaja Pekka Tuomi on syntynyt Oulussa.
”Asuin ensimmäiset kuusi vuotta Oulussa. Sen jälkeen monen mutkan kautta Liminkaan ja takas Ouluun ja sitte Tampereelle, ja niin edelleen.”
Tuomi asui ja opiskeli Torniossa vuosina 2003-2007. Hän valmistui musiikkiteknologiksi Pop & Jazz Konservatorio Lappiasta.
”Olin vuoden ensin mediapuolella ja siirryin sitte konsalle.”
Oulussa Tuomi on asunut yhteensä noin 12 vuotta. Hänellä on Oulusta hyviä ajatuksia.
”Pitäis ehtiä käymään muutenkin ku työasioissa. Oulussa asuu edelleen tosi paljon ystäviä ja sukulaisia joita näkee aivan liian harvoin. Kyllä Oulu mulle henkinen koti on jos joku, ei niitä muistoja ja tärkeitä kasvun vuosia saa minusta pois, eikä tietysti pidäkkään saada”, Tuomi kertoo.
Rauhaa ja tilaa
Aiemmin Jyväskylässä asuneet Tuomi ja muusikko, laulaja-lauluntekijä Sanna Klemetti muuttivat viime vuonna Luhangalle.
Piskuinen Luhanka on uniikki, saaristoinen Päijänteen rantakunta eteläisessä Keski-Suomessa.
”Ollaan kotiuduttu Luhangalle oikein hyvin. Kevättä ja kesää odotellaan ja on monta projektia joita pitäis alottaa, muun muassa kasvihuoneen rakennus ja veneily”, Tuomi iloitsee.
Muusikko-tuottajan kevääseen kuuluu koirien kanssa puuhastelua ja musiikin tekemistä.
”Meille tuli just puolivuotta vanha rescue-koira ja se on todella arka, eli tosi hidasta tutustumista ja totuttelua.”
Tuomella on työn alla niin omaa kuin muutaman muunkin projektin musiikkia.
Ehdokkuus on tunnustus
Teosto-palkinto on Teoston vuosittain jakama taidepalkinto. Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien aatteellinen ja voittoa tavoittelematon tekijänoikeusjärjestö.
Teosto-palkinnon tarkoituksena on antaa vuosittain tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille tai sävelteoskokonaisuuksille.
”Tottakai ehdokkuus tuntui mukavalta ja oltiin vähän yllättyneitäkin. Me ollaan itse pidetty Kukkia muovipussissa -levyä hieman sellaisena ”hassuttelu”-levynä”, Tuomi paljastaa.
Palkinnon avulla Teosto haluaa tukea musiikkilajien moninaisuutta ja nostaa musiikintekijöiden työn yhteiskunnallista arvostusta.
Teosto-palkintoa on jaettu vuodesta 2003 lähtien ja se on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.
Jaossa ennätyssumma
Koronapandemian vuoksi Teosto-palkintoa ei voitu jakaa vuonna 2021.
Tänä vuonna palkintoehdokkaat on valittu poikkeuksellisesti vuosina 2020 ja 2021 julkaistuista tai kantaesitetyistä suomalaisista sävelteoksista.
Kukkia muovipussissa -albumi julkaistiin maaliskuussa 2021.
Voittajien kesken jaettava summa on historian suurin, sillä jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Jos voittajia on tänä vuonna kaksi, yhdelle voittajalle on luvassa jopa 30 000 euroa.
Voittajat julkistetaan Helsingin Musiikkitalolla pidettävässä kutsuvierastilaisuudessa 19. toukokuuta.
Teini-diskoeepos
Litku Klemetin Kukkia muovipussissa -albumi on Sanna Klemetin ja Pekka Tuomen yhdessä säveltämä, Klemetin sanoittama ja Tuomen tuottama kokonaisuus.
”Levyä työstettiin koronan alkuaikana kotona tosi rennolla otteella. Toki se rentous ja leikkisyys varmaan osaltaan välittyy kuulijallekkin ja on iso osa levyn viehätystä”, tuottaja pohtii.
Kukkia muovipussissa -levyä kuvaillaan hillittömäksi, nopeatempoiseksi ja ilahduttavaksi diskoeepokseksi. Levyn ote on elektroninen ja syntetisaattorivetoinen.
Sanoituksissa käsitellään nuoren ihmisen kasvua lapsuuden ja aikuisuuden välillä.
Räiskien ja intensiivisesti
Tuomi kertoo, että Kukkia muovipussissa -levy tehtiin vauhdikkaasti, melkeinpä biisi per päivä.
”Sanna tekas tosi nopeaa jonku aihion pianolla. Se saatto olla hyvinki yksinkertainen. Sitte yleensä meikäläinen alko sotkemaan ja sohlaamaan mukaan”, muusikko kuvailee.
Levyllä soittavat vain Tuomi ja Klemetti.
”Mietittiin yhdessä rakennetta ja tekstiä ynnä muuta tilpehööriä ja sitte kaikki oikeestaan aina laitettiin valmiiksi yhdessä päivässä. Jotain pikku juttuja palattiin tekeen myöhemmin, mutta pääasiat tehtiin tosi nopeasti intensiivisellä otteella räiskien.”
Litku Klemetti -bändin rumpali Sami Keinänen ja kitaristi Aleksi Muhonen laulavat stemmoja parissa kappaleessa.
”Kaikki kitarat on mun soittamia ja kaikki pianot on Sannan soittamia, mutta muiden soittimien suhteen en voi enää mennä varmasti sanomaan. Molemmat soitettiin paljon syntikoita ja kaikkea muuta, rumpujakin soitetaan levyllä molemmat”, Tuomi avaa.
Tuottaja-muusikko myös äänitti ja miksasi levyn omalla studiollaan. Masteroinnin teki Jarno Alho.
Albumin julkaisija on jyväskyläläinen Luova Records.
Kantrahtavaa peräkammaripoppia
Pekka Tuomi on myös sooloartisti. Hän on julkaissut kaksi kiiteltyä soololevyä, joista ensimmäinen kantaa nimeä Pekka Tuomi. Albumi julkaistiin vuonna 2016.
Tuomen toinen sooloalbumi, LSD, ilmestyi vuonna 2019. Kummankin albumin julkaisija on Luova Records.
Musiikintekijä kertoo, että seuraava soololevy on jo hyvällä mallilla.
”Kolmas soololevy on tekeillä ja eka single julkaistaan toukokuun lopussa. Levy tulee olemaan aika rento ja jopa ehkä vähän countryvaikutteinen. Soitan siinä luultavasti lähestulkoon kaikki instrumentit itse, eli kunnon peräkammaripoppia”, kitaristi muotoilee.
Myös Litku Klemetin uusi levy on tekeillä ja aika hyvässäkin vaiheessa.
”Sekin on tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden puolella. Siitä tulee superhyvä ja rento bändilevy”, hän kehuu.
Nelikko numeron lavalle
Kvartetiksi tiivistynyt Litku Klemetti -bändi on tulossa keikalle Oulun Nelivitoseen 9. huhtikuuta.
Pandemian vuoksi keikkaa on jouduttu siirtämään useaan otteeseen, mutta nyt vaikuttaa siltä, että kokoonpano pääsee viimein esiintymään Tuomen synnyinkaupunkiin.
”Meillä on nyt kokoonpano tiivistynyt nelihenkiseksi ja tottakai sitä myöten kaikki on tiukempaa ja parempaa kuin ennen. Oulussa on aina mukava soittaa ja keikasta tulee tietysti ikimuistoinen, ilon ja onnen juhla, jossa vapautumiseen pyritään ja kehoitetaan”, Tuomi vakuuttaa.
Teosto-palkintoehdokas haaveilee tavallisista asioista.
”Että sais tehdä töitä ja elää omaa elämäänsä rauhassa, että maailman sekoilut rauhottuis ja ihmiset osais olla vähän armeliaampia toisilleen. Perusjuttuja.”