Tehtaan varjoista jäi jotain lämmintä ja hyvää – Lumipalloefekti 2021:n taiteilijoiden joukosta palkittiin valokuvaaja Sanna Krook

Järjestäjät saivat näyttelyyn yli 300 teosehdotusta. Valokuvaaja Sanna Krook oli yllättyneen iloinen tultuaan valituksi kahdeksan taiteilijan joukkoon, ja lisäksi palkituksi WihuriEfekti-tunnustuksella. Kuva: Mika Friman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valokuvaaja Sanna Krookilta on näyttelyssä mukana yli 20 kuvaa ja yksi video, joista suurin osa on syntynyt vuoden 2018 aikana.

”Sarjan nimi on Teräsmiehen tytär. Olen nimittäin myös itsekin teräsmiehen tytär, kuten aika moni muukin raahelainen tyttö”, Sanna Krook naurahtaa.

”Yksi lapsuuteni varhaisimmista muistoista on tuoksu isän tyynyssä. Nimittäin kun isä oli yötöissä, sain nukkua äidin vieressä, isän tyynyllä. Se tuoksui isälle eli Rautaruukille”, hän kertoo kuvasarjan lähtöajatuksista.

Kuvasarja kuvastaa menneitä, suomalaisia teollisuuspaikkakuntia, Raahe ja sen Rautaruukki ovat yksi muiden joukossa.

”Uskon, että tämä on universaali aihe. Samanlaisia pikkupaikkakuntia tehtaiden varjossa löytyy jokapaikasta maailmalla. Lisäksi tässä on jotain sellaista 1970-lukulaista henkeä ja elettyä elämää. Tavallista, mutta silti hyvää ja ainutkertaista elämää”, hän lisää.

Kuljetin 36 (2018), Sanna Krook. Teräsmiehen tytär, valokuva (filmille).
Masuuni (2018), Sanna Krook. Teräsmiehen tytär, valokuva (filmille).

Yhdessä eläminen ja paikka

Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn muita taiteilijoita ovat Markku Akseli Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha del Val (s. 1979, Kittilä).

Oulun taidemuseon alakerran saleihin jakautuvassa näyttelyssä nähdään muun muassa valokuvaa, maalaustaidetta ja paikkasidonnaisia veistoksia, sekä liikkuvaa kuvaa ja liikettä. Näyttelyn teoksia yhdistäviä teemoja ovat yhteen tuleminen ja yhdessä eläminen, materiaalisuus ja paikka, ajankulku sekä liike. 

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta. Valinnoista vastasi tällä kertaa taiteilija-kuraattori Pauliina Leikas, joka on toiminut muun muassa kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana.

WihuriEfekti-palkinto Krookille

Sanna Krook palkittiin näyttelyn yhteydessä Jenny ja Antti Wihurin rahaston jakamalla 7000 euron palkinnolla. Perusteluissa kerrotaan, että Sanna Krookin Teräsmiehen tytär on taitavasti koostettu kokonaisuus, jonka oivaltavat ja yllättävätkin rinnastukset rakentavat koskettavia tarinoita. Sarjassa yhteisöä tarkastellaan ihmisen arjen ja jokapäiväisyyden näkökulmasta. Teossarjalla on ilmeinen yhteiskunnallinen ulottuvuus, mutta omakohtaisuus on sen voima. Teräsmiehen tyttären konstailemattoman suora, mutta silti runnollinen, kokonaisuus on yksikertaisesti vaikuttava.

Vuodesta 2014 lähtien Jenny ja Antti Wihurin rahasto on palkinnut Lumipalloefekti-näyttelyn taiteilijoita WihuriEfekti-palkinnolla. Tänä vuonna pohjoisen taidepalkinnonsaajan valitsevat Wihurin rahaston taideasiantuntijat kuvataiteilija Marja Kanervo ja filosofian tohtori Patrik Nyberg.

Lisätietoja näyttelystä tästä linkistä.