Taideroskiksia ympäri kaupunkia – Oulussa roskiskin voi olla taidetta
Kuvassa yksi roskiksia taiteillut taiteilija eli kuvataiteilija Anni Arffman. Kuva: Sanna Autio
Oulun Taiteilijaseuran jäsen Jorma Styng ehdotti roskisten maalaamista Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestykseen viime keväänä. Projekti sai oululaiset äänestäjät puolelleen ja Oulun Taiteilijaseura on toteuttanut sen kaupungin rahoituksella. Oulussa roskiskin voi olla taidetta.
Taideroskisten ajatuksena on, että roskat päätyisivät yhä useammin kadunvarsien sijaan roskikseen. Projekti on saanut innoituksensa Roska päivässä -liikkeeltä. Liikkeen ajatusmaailman mukaisesti taideroskikset viestivät positiivisuutta ja kiittävät roskansa roskikseen laittanutta ohikulkijaa.
Taideroskiksia maalasivat paikalliset ammattikuvataiteilijat Oulun Taiteilijaseuran jäsenistöstä. Seuran puheenjohtaja Johanna Pöykkö valitsi jäsenten ehdotusten pohjalta toteutettavat aiheet.
”Ehdotuksissa toistui yleinen luontoteema. Päädyin valinnassani niihin ehdotuksiin, joissa aihetta oli työstetty hieman pidemmälle ja taiteellisesti kiinnostavammaksi. Toinen erottuva ryhmä olivat tekstiä sisältävät roskikset, joissa oli ilahduttavasti mietitty Kiitos-tekstin roolia ja sen ottamista voimakkaasti osaksi roskiksen visuaalista ilmettä tai sanomaa”, Johanna Pöykkö kertoo.
”Kolmas ryhmä ovat työstettyä pintaa ja abstraktia ilmaisua sisältävät roskikset. Niissäkin pinta on mietitympi ja kokeilevampi kuin summittainen vapaa värinkäyttö. Neljäs ryhmä ovat omaa taiteellista linjaa jatkavat pienet taideteokset. Roskikset sisältävät viitteitä taiteilijan aiempaan tuotantoon ja avaavat ikkunoita laajempiin tarinoihin”, hän lisää.
Taideroskisten sijainnit löytää Oulun kaupungin karttapalvelusta: https://kartta.ouka.fi/ims. Roskikset saa näkyviin kartalle, kun valitsee ruudun vasemman yläkulma valikosta ”Valitse kartalla näkyvät tiedot” -> ”Kadut ja puistot” -> ”Varusteet” -> ”Taideroska-astiat”.
Taideroskiksen toteuttavat taiteilijat ja taideroskisten sijainnit:
Anni Arffman, Myllyoja, Parkkisenkankaantie
Kaisu Heikkilä, Haukipudas, Revontie
Saara Heinonen, Kaijonharju, Yliopistonkatu
Pia Hentunen, Pateniemi, Koisopuisto
Hanna Holopainen, Korvensuora, Talvikankaantie
Jussi Hukkanen, Maikkula, Maikkulantori
Mari Jäälinoja, Oulunsuu, Värtön uimaranta
Maija Kantanen, Nuottasaari, Liminganpuisto
Ilona Kivijärvi, Hiukkavaara, Hiukkavaarankatu
Riikka Kontio, Tuira, Pikisaari
Raine Körkkö, Yli-Ii, Yli-Iin tori
Maria Maanvalo, Kaukovainio, Hiirihaukantie
Sanna Manninen, Kaakkuri, Kaakkurintori
Mervi Niemitalo, Koskela, Toppilansalmenpuisto
Anna Parkkonen, Höyhtyä, Karjasillanpuisto
Johanna Pétursdóttir, Kiiminki, Isoahontie
Aini Pihlajaniemi, Sanginsuu, Sanginsuun koulun piha
Taru-Carita Pullinen, Kello, Kylätie
Heidi Stålnacke, Ylikiiminki, Ylikiimingin tori
Reeta Suvanto, Keskusta, Otto Karhin Puisto
Jyrki Tammi, Jääli, Jäälintie
Tiina Vehkaperä, Puolivälinkangas, Paulaharjuntie
Sanna Vihanto, Oulunsalo, Kauppiaantie
Muita Oulun osallistuvan budjetoinnin toteutuksia:
•Nuotiopaikka Hiukkavaaran alueelle
Nuotiopaikka sijaitsee Hiukkavaarassa Aallikkokankaalta lähtevän kuntoreitin lähistöllä. Kuva tarkemmasta sijainnista löytyy Osallistu Oulu -sivustolta ehdotuksen toteutuksen sivulta. Nuotiopaikalla ei ole puuhuoltoa. Nuotiopaikka toteutettiin yhteistyössä Kestävän kehityksen keskuksen kanssa.
•Lainattavia pelejä ja ulkopelivälineitä kirjastoille
Summalla hankittiin kirjastoille eri pelejä ja ulkopelivälineitä useampia kappaleita. Peleinä esimerkiksi rantalentopallo, pesäpallo ja kroketti. Pelit jaetaan kirjastoihin eri puolille kaupunkia, mistä asukkaat voivat niitä lainata.
•Kaijon kamut -vertaiskahvila
Kaijon kamut -vertaiskahvilan toiminta erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille alkoi 1.11. Kahvila toteutettiin yhteistyössä Rauhankasvatusinstituutin kanssa. Ajatuksena on jatkaa kahvilan toimintaa nuorisopalveluiden omana toimintana ensi vuonna.
•Nuotiopaikka Metsokankaalle
Nuotiopaikka sijoittuu Oulun ja Kempeleen rajalle Iinatti-Linnakangas -kuntoreitin varteen Savikorven pellolle. Kuva tarkemmasta sijainnista löytyy Osallistu Oulu -sivustolta ehdotuksen toteutuksen sivulta. Nuotiopaikalla ei ole puuhuoltoa. Nuotiopaikka toteutettiin yhteistyössä Kestävän kehityksen keskuksen kanssa.
•Puistonpenkkejä yleisille alueille
Puistonpenkkejä sijoitettiin kaupungin yleisille paikoille tulleiden palautteiden ja osallistuvan budjetoinnin ideoiden perusteelle. Uusia penkkejä laitettiin Haukiputaalle, Metsokankaalle, Tuiraan ja Kaukovainiolle.
•Hiirosen jalkapallokentälle uusia maaleja
Uudet maalit vietiin syyskuussa paikoilleen Hiirosen jalkapallokentälle.
• Skeittaukseen ja scoottaukseen ramppeja, hyppyreitä, boxeja ja kurbeja Kaakkurin liikuntamaahan
Skeittaukseen ja scoottaukseen tilattiin kaksi elementtiä. Elementit ovat talven ajan käytössä Ouluhallilla Action-toiminnassa. Elementit asennetaan Kaakkurin liikuntamaahan heti keväällä, kun kelit sen sallivat. Jatkossa elementit ovat talvisin käytössä Ouluhallilla. Ehdotuksen toteutus ei mahtunut osallistuvan budjetoinnin 50 000 euroon kokonaisuudessaan: budjetti riitti toisen elementin hankintaan. Kaupungin liikuntapalvelut hankki toisen elementin.
Osallistuva budjetointi käynnistyy Oulussa jälleen ensi vuonna ideoiden haulla. Vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe alkaa maanantaina 31. tammikuuta ja kestää kaksi viikkoa 13. helmikuuta asti. Ensi vuodelle ideoiden toteuttamiseen varattu summa nousee 70 000 euroon.
–