Taide ookaa onnikassa kun taiteilijakollektiivi tutkii Oulun kaupunkikeskustan kehittämistä
Toiveikas matkustaja -tanssiesitys alkaa jo linja-autopysäkiltä. Kuva: Pia Kaitasuo
Oulun Liikekeskuksen Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanke lähtee liikkeelle liikennevälineessä. Turvallisuutta tutkivan tanssiteoksen Oulun seudun liikenteen busseihin 29.–30. elokuuta tuova koreografi Ella Holappa sanoo linja-automatkan olevan aina luottamista toisiin.
Miten kaupunkikeskustaa kehitettäisiin taiteen avulla, on yksi Oulun Liikekeskuksen Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen teemoista.
Puheista siirrytään nyt tekoihin, kun käsillä on ensimmäinen syksyn kolmesta julkisesta esityksestä.
Liikkeelle lähdetään konkreettisesti liikkeen avulla, tanssin, joka sekin tapahtuu osin liikkeessä. Esitystaiteen kollektiivin, Todellisuuden tutkimuskeskuksen tuottama Toiveikas matkustaja -produktio näet toteutetaan Oulun seudun liikenteen (OSL) busseissa ja bussipysäkeillä.
Oululaisittain taide toteutuu siis niin, että ookataan onnikalla.
Mutta miksi viedä esitys linja-auton kaltaiseen julkiseen tilaan?
Koreografi Ella Holappa kertoo hänen ja konseptin toisena kehittäjänä olleen skenografi Tua Holapan motiiviksi halun päästä tutkimaan sekä katsojiksi tarkoituksella hakeutuneiden että kyseisen liikennöintivuoron muutoin valinneiden reaktioita.
”Tuan kanssa tutustuimme tässä hankkeessa tutkija Silja Laineen näkemykseen siitä, että laajentaessaan katsettaan ympärilleen, voi poistaa epävarmuuttaan.”
Siten Toiveikkaan matkustajan ytimessä on kysymys turvallisuudesta.
”Linja-automatka on aina luottamista toisiin”, Ella Holappa toteaa. ”Matkan aikana kaikkien pitää tehdä yhteistyötä.”
Elämäni onnikkamatkat
Kiinnostavaa on myös se, miten linja-auto on toisaalta pieni ja tiivis tila, yksityinen, mutta samalla julkinen.
”Taidettahan arvostellaan usein hankalasti saavutettavaksi, joten siksikin haluamme tehdä asioita julkisiin tiloihin.”
Tua ja Ella Holappa sekä Toiveikkaan matkustajan tanssijana toimiva Alina Sakko olivat mukana Iissä ensitoteutuksensa saaneessa nykytanssiteoksessa Joku paikallinen. Sen näyttämö vaihtuu esityspaikkakunnan mukaan: Iissä se oli parkkipaikka.
Äänisuunnittelija-tuottaja Anna Haaraoja on tiimin ensikertalainen.
”Vaikka en ollut mukana Joku paikallinen -esityksessä, tähän hankkeeseen etsittiin jotakin paikallista, niin minä sitten olen se joku paikallinen”, hän selittää nauraen.
”Anna on varmistanut meille sellaista tietotaitoa, jota vain Oulua tuntevalla voi olla”, Ella Holappa kommentoi.
Teosta on valmisteltu keräämällä OSL:n asiakkaiden kokemuksia. Tekijät jalkautuivat oululaisten pariin, mutta heihin saattoi myös ottaa yhteyttä. Vastaustulvaa ei sentään saatu, mutta riittävästi tietoa ja jaettuja kokemuksia.
Haaraoja kehuu kysymysten olleen laadittuja juuri oikein: vailla tiukkoja raameja.
”Vastaaja saattoi lähteä kertomaan kokemaansa juuri kuten halusi. Hän saattoi myös itse valita reitin, jolle yhdessä lähdimme: arkikokemuksen tai seikkailun.”
Seikkailun, itselle vieraan reitin valinnutkin oli silti kyennyt tunnistamaan sen varrelta tuttuja tuntemuksia ja kertomaan heränneitä muistoja, Haaraoja mainitsee.
Koko esitys matkalipun hinnalla
Yhteistyö niin liikennöitsijän kuin linja-autonkuljettajienkin kanssa on sujunut erinomaisesti, Haaraoja ja Holappa kiittelevät.
Tekijät ovat kuulleet OSL:n toivetta: esitysten reitit eivät ole pelkästään ydinkeskustassa ja sen liepeillä, vaan he ovat huomioineet OSL:n liikennöintialuetta laajemminkin. Perjantaina liikahdetaan Oulua kohden niin Iistä kuin Haukiputaaltakin.
Kuhunkin kuuteen esitykseen on varattu tietty määrä paikkoja esitystä seuraamaan tuleville. Katsojan on ostettava matkalippu, mutta sen sijaan verkkopalvelusta hankittava pääsylippu on ilmainen.
Ella Holappa tähdentää, ettei kaikkien pidä ymmärtää kokemaansa samalla tavalla. Haaraoja huomauttaa, miten suurimmalla osalla tulevasta yleisöstä ei ole minkäänlaista ennakkokäsitystä, mitä pysäkillä ennen matkaa tai linja-autossa matkan aikana on tapahtumassa.
”Emme myöskään ole lähteneet tekemään provokatiivisesti – siten että jokaisen matkustajan olisi osallistuttava”, Holappa tähdentää.
Hän kertoo tämän muodostavan myös perustan esitykselle.
”Koreografia tehdään aina niin, että tanssijalla on mahdollisuus ymmärtää ympäristöä. Sitä ei hakata kiveen.”
Se mitä linja-autossa tapahtuu, vaikuttaa siis siihen, miten Alina Sakko työskentelee saamiensa koreografilta saamiensa ohjeiden perusteella.
Toiveikas matkustaja on siten joka reitillään, joka kokemuksessaan, ainutkertainen – kuten taide aina.
Toivotun tulevaisuuden taidetta
Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen yhteydessä toteutetaan syksyllä seuraavat julkiset taideteokset:
- Ella ja Tua Holappa, Alina Sokko ja Anna Haaraoja: Toiveikas matkustaja, 29.–30. elokuuta.
- Art Hub Pikisaari (Tuomo ja Minna Kangasmaa): Kuljeskelu, esitykset 15. syyskuuta ja 28. syyskuuta. Reitit kietoutuvat kaupunginojan historiallisen puistovyöhykkeen miljööseen.
- Rakkaudesta-työryhmä: Utopedia Oulu, 20.–22. syyskuuta.