Taianomainen ponisatu Haukiputaalla on koko perheen elämys
Idea ponisatuseikkailusta syntyi Tiia-Liisa Saarisen päässä ratsastusretkellä, kun hän huomasi lähimetsänsä satumaisuuden. Kuva: Kati Valjus
Pottonen rakastaa kolttosia. Sen omassa, pienessä talossa jutut ovat vähän vinksinvonksin: talon katolla on tuoli ylösalaisin ja sisälläkin vallitsee pieni kaaos. Lisäksi Pottonen rakastaa pierupusseja.
Pottonen on poni, tarkemmin sanottua Kipponi. Kipponit ovat yrittäjä Tiia-Liisa Saarisen ideoima ponisatu-seikkailu perheille. Kipponit asuvat Haukiputaalla Kipponit-kylässä, ja ponit ovat tietysti oikeita poneja. Kuulostaako satumaiselta?
Pitkän linjan valmentaja ja talliyrittäjä sai idean poniseikkailusta miettiessään, miten tallin ja hevosten ympärille voisi luoda toisenlaista liiketoimintaa kuin perinteisen ratsastuskoulun.
”Meillä ei ole maneesia, ja näillä leveysasteilla maneesi tarvitaan, jos haluaa pitää tietyn laadun toiminnassa yllä. Idea syntyi eräällä ratsastusretkellä metsässä. Huomasin kuvittelevani metsään vesiputouksia ja muita satujuttuja”, Saarinen hymyilee.
Ajatus kehittyi pian toiminnaksi ja idea kirkastui selvääkin selvemmäksi: Saarinen alkaisi toteuttaa koko perheelle suunnattuja seikkailuja, joissa yhdistyvät ponit, luonto ja satumaiset lavasteet. Käsistään taitava Saarinen nikkaroi ponikylän sekä lähimetsään monenlaisia yksityiskohtia, sen vesiputouksenkin.
Samalla Saarisen päässä alkoi punoutua tarina.
”Tarina vaihtelee vuodenajan mukaan ja sen mukaan kuljetaan myös hiukan eri puolilla metsää.”
Ponisatuja pojille ja tytöille
Koska kesä on ponisatujen kulta-aikaa, ponit ovat viettäneet keväällä muutaman viikon loman. Palataanpa siis Pottoseen. Kun Saarinen pukee sille sinisen satulahuovan, pikkuisen satulan ja suitset sinisine töyhtöineen, poni on selvästi lähdössä innolla töihin.
”Tilasin ponit Hollannista kesällä 2018 erään tuttavan kautta. Kriteerit olivat tarkat, sillä ponien pitää toimia hyvin tällaisessa ympäristössä. Vanhemmat taluttavat poneja metsässä, ja monille heistäkin ponin käsittely on täysin uutta. Onnekseni sain juuri sellaiset ponit kuin toivoin.”
Kipponit-retkien varsinaiset asiakkaat, lapset, ovat iältään enimmäkseen noin 4–8-vuotiaita, mutta tosiasiassa ikähaitari ulottuu noin kahdesta yhteentoista ikävuoteen.
”Nuorin on ollut vähän yli vuoden, ja isommatkin kyllä innostuvat ponisaduista. Olen myös tietoisesti pyrkinyt toteuttamaan seikkailut siten, ettei niistä syntyisi mielikuvaa, että poniseikkailut ovat vain tytöille. Tällä hetkellä jo melkein puolet asiakkaista alkaa olla poikia, ja siitä olen iloinen”, Saarinen sanoo.
Pottosen naapurissa asuva Letti omistaa kampaamon, kun taas Pottosen velipoika Höppönen virittelee banaaninkuoriansoja ja muita jekkuja toisten ponien päänmenoksi.
Valaistu metsä on vaikuttava
Ponisaturetken ostoprosessi on täysin digitaalinen ja tapahtuu VisitOulun Elämysten olohuoneen kautta.
”Halusimme lähteä tässäkin rohkeasti toteuttamaan uudenlaista toimintatapaa. Digitaalinen myynti on ollut meille toimiva kanava. Erityisesti Oulun seudulla vierailevat perheet löytävät sen kautta meille”, Saarinen on huomannut.
Satumetsäretket ovatkin nousseet valtakunnallisesti palvelun kysytyimmäksi kohteeksi.
”Jokainen retki on uniikki. Monet tulevat uudelleen, ja odottavat innolla, että vuodenaika ja satu vaihtuu. Myös samalla retkellä saatetaan käydä useita kertoja. Koronavuosikaan ei ole meidän toimintaamme pahasti vaikuttanut, sillä retket tapahtuvat turvallisesti ulkona.”
Ponisatujen toteuttamiseksi tallilla on tehty isoja investointeja.
”Viimeksi toteutimme valaistuksen metsään, jotta talvisatu ei olisi sidottu päivän valoisaan aikaan. Valaistu metsä on tunnelmallinen ja vaikuttava.”
Saarinen haluaa panostaa perheiden yhteiseen elämykseen.
”Satumetsässä on myös sellainen erikoisuus, että siellä eivät kännykät toimi”, Saarinen vinkkaa silmää.