Sellisti Heikki Takkula sai unelmatyöpaikan Oulusta – konservatorion opettajat konsertoivat perinteisellä Tulindberg-viikolla
Heikki Takkula opettaa Minea Niskalalle Lalon sellokonserttoa. Kuva: Sanna Smolander
Oulun konservatorion selloluokasta kuuluu ryöpsähteleviä Édouard Lalon sellokonserton säveliä. Heikki Takkula pitää soittotuntia Minea Niskalalle, joka opiskelee konservatorion toisella asteella muusikon koulutuksessa.
”Tosi hyvältä kuulostaa, vielä lisää crescendoa tähän taitteeseen! Kiinnitä erityistä huomiota jousen käyttöön”, Takkula neuvoo ja näyttää soitollaan mallia.
Takkula on innoissaan uudesta työstään ja elämänvaiheestaan. Oulun konservatoriossa työskentely on ollut hänen pitkäaikainen haaveensa ja tavoitteensa, ja nyt lukioaikainen unelma on toteutunut. Elokuussa alkoi uusi työ Oulun konservatorion sellonsoiton lehtorina. Myös vaimo ja kolme lasta ovat kotiutuneet Ouluun hienosti.
Takkula opiskeli Oulun konservatoriossa Kati Valkaman ja Lauri Laitisen oppilaana vuosina 1987–1998 ennen siirtymistään Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen ja sieltä edelleen ulkomaille jatko-opintoihin. Nyt hän jatkaa vankkaa pedagogista työtä toukokuussa eläkkeelle siirtyneen entisen opettajansa Lauri Laitisen jalanjäljissä.
Omia opintovuosiaan konservatoriossa Takkula muistelee kiitollisena.
”Konsavuodet olivat minulle tosi tärkeitä. Teinivuosina täällä hengailtiin porukalla päivät pitkät koulun jälkeen. Sellistien kesken vallitsi mahtava yhteishenki, järjestimme iltamia toistemme luona, kannustimme ja tsemppasimme toisiamme. Yhteisöllisyys yhdistettynä Katin ja Laurin innostavaan opetukseen sai ajattelemaan musiikkia ammattina.”
Myös nykyään yleisvire on positiivinen.
”Oppilaat ovat innokkaita ja lahjakkaita, ja heitä on tosi kiva opettaa.”
Oululainen kulttuurimyönteinen ilmapiiri saa Takkulalta kiitosta. Muualla Suomessa näkyvä klassisen musiikin harrastajamäärien väheneminen ei täällä juuri näy. Konservatorion hakijamäärä onkin pysytellyt samankaltaisella tasolla vuodesta toiseen, viime vuonna määrä jopa kasvoi hieman.
”Innostusta musiikin harrastamiseen riittää”, Takkula toteaa. Omassa opetuksessaan hän rohkaisee oppilaita järjestelmällisyyteen ja kurinalaisuuteen myönteisellä ja kannustavalla palautteella.
Opetustyönsä ohella Takkula myös esiintyy itse. Pian hänen sellonsoittoaan saadaan kuulla konservatorion opettajien omalla Tulindberg-viikolla. Lumoava sello -nimisessä konsertissa lauantaina 14. lokakuuta hän esiintyy yhdessä sellistivaimonsa Sofia Spanget Takkulan kanssa. Luvassa on monipuolinen kattaus selloduomusiikkia. Osa sävellyksistä on alun perin tälle kokoonpanolle kirjoitettu, osa duolle tilattuja sovituksia.
”Sofian kanssa on kiva soittaa yhdessä. Olemme samanhenkisiä soittajia, ja musisointi tuntuu luontevalta.”
Konsertin ohjelmisto on yhdistelmä perinteistä klassista ja kevyttä musiikkia, sisältäen muun muassa Nino Rotan elokuvasävelmiä, tangoja ja suomalaisia ja tanskalaisia kansanlaulusovituksia. Hittibiisikin on: Leonard Cohenin Hallelujah-kappale kuullaan heille varta vasten tehtynä tanskalaissovituksena.
Takkula kannustaa kaikkia oululaisia tutustumaan Tulindberg-viikon konsertteihin, myös ensikertalaisia. Konserttiviikon aikana 9.–15. lokakuuta kuullaan yhdeksän laadukasta ja monipuolista konserttia, joihin kaikkiin voi osallistua rennosti, matalalla kynnyksellä. Konsertit ovat musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa, ja niihin on vapaa pääsy.
”Nyt kannattaa nauttia!” Takkula kannustaa.
Lisätietoja Tulindberg-viikon ohjelmasta ja esiintyjistä Oulun konservatorion sivuilta.
Kirjoittaja Sanna Smolander on Oulun konservatorion kamaripianistilehtori.
Tulindberg-viikon ohjelma 2023
- Ma 9.10. klo 19 Kauneuden maljasta
- Ti 10.10. klo 19 Täysin palkein, suloisin kielin
- Ke 11.10. klo 19 Yhdessä, hetkessä
- To 12.10. klo 19 Bach Complete
- Pe 13.10. klo 18 Koko konsa soittaa
- La 14.10. klo 14 Kaipuun säveliä
- La 14.10. klo 18 Lumoava sello
- Su 15.10. klo 14 Barokkimestareiden liiga
- Su 15.10. klo 18 Barcelonasta Dardanelleille
Kaikki konsertit Tulindbergin salissa Oulun musiikkikeskuksessa (Leevi Madetojan katu 1–3). Vapaa pääsy.