Sanginkonnun taiderastit laajenevat veistoksilla, installaatioilla ja ääniteoksella
Sanginkonnun taiderasteille tulee muun muassa Macu Makkosen ja Jesse Kitinojan installaatio, johon tulee jo olemassa olevia käpyveistoksia sekä paikan päällä kyläläisten kanssa veistettäviä teoksia. Lähellä on aikoinaan ollut käpykaristamo, jonka toiminnassa monet paikkakunnan asukkaat ovat olleet mukana. Kuva: Jesse Kitinoja
Sanginsuun metsiin luodaan ympäristötaidetta osaksi Oulu2026-ohjelmistoa. Myös alueen asukkaat ovat mukana taidetalkoissa. Taiderasteja ja Sanginjoen historiaa juhlistetaan Valojuhlassa sunnuntaina 17. marraskuuta.
Sanginkonnun taiderasteille Ouluun on valittu toisessa vaiheessa tekijät kuuteen uuteen kohteeseen. Maaseudun Sivistysliiton järjestämässä projektissa luodaan paikkasidonnaista, alueen luontoa ja kulttuuriperintöä kunnioittavaa ympäristötaidetta osaksi Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa.
Ympäristötaideteosten toteuttajiksi valittiin Pia Hentunen, Felicia Honkasalo, Kai Ruohonen, Jussi Ruusulampi, työpari Macu Makkonen ja Jesse Kitinoja sekä François Blosseville avustajanaan Johanna Häiväoja. Hakukierrokselle osallistui kaikkiaan 47 taiteilijaa tai työryhmää.
”Saimme haussa hyvin erilaisia näkökulmia ja monenlaisten materiaalien käyttäjiä. Taiteilijat paneutuivat hienosti paikkasidonnaisuuteen ja vuodenaikojen vaihteluun. Pääosa teoksista tulee olemaan koettavissa läpi vuoden”, kertoo taidereittihanketta johtava kulttuurijohtaja Helka Ketonen Maaseudun Sivistysliiton tiedotteessa.
Asukkaat aktiivisesti mukana
Kiekonmajan kuntoradan metsiin Sanginsuuhun on luvassa veistosmaisia teoksia, installaatioita ja ääniteos. Pilpajärven laavulle Tervareitistön varrelle Lapinkankaalle tulee monumentaalinen Kuvakivi taiteilijan ja alueen asukkaiden yhteistyönä.
”Teokset katsovat niin historiaan kuin tulevaisuuteen ja ottavat huomioon luontoarvot ja kestävän kehityksen periaatteet. Teosten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuden myös kyläläisten ja talkooväen osallistumiseen”, Ketonen luonnehtii tehtyjä valintoja.
Edellisessä taiteilijahaussa viime keväänä on Sanginkonnun reitille valittiin taiteilijat Satu Suvanto ja Eero Markuksela sekä työpari Kati Leinonen ja Tuomas Mujunen. Sanginsuun kyläkoulun oppilaiden taideleirillä on valmistunut yhteisöllisesti toteutettu teos. Tilaustöinä on lisäksi tulossa Satu Pietilän dokumentaarinen ääniteos Sanginjoen Istuinkivestä sekä paikallisen työryhmän Satu Pietilä, Riitta Johanna Laitinen ja Karita Heikkinen toteuttama aikajana Sanginjoen kylän merkittävistä vaiheista. Dokumentaarisiin teoksiin ovat puuveistoksia toteuttaneet paikalliset veistäjät Aimo Laitinen ja Kari Viinikangas.
Sanginkonnun taiderastit sijoittuvat Sanginjoen, Sanginsuun ja Lapinkankaan kyliin. Teoksia tulee kaikkiaan kaksitoista. Teoksille on luvattu kymmenen vuoden elinkaari, ja niiden huollosta vastaa alueella toimiva Sanginjoki-Lapinkangas-Sanginsuu-kyläyhdistys.
Valojuhla 17. marraskuuta
Sanginjoella järjestetään sunnuntaina 17. marraskuuta Valojuhla, jossa muistellaan alueen historiaa sekä juhlistetaan Sanginjoen nuorisoseuraa, uutta luontoreitistöä sekä tulevaa taiderastien verkostoa. Valojuhla pidetään Loppulan luontotalolla ja Sanginjoen nuorisoseurantalolla 17. marraskuuta kello 12–18.
Juhlan nimi tulee siitä, että sähköt saapuivat Sanginjoelle reilut 70 vuotta sitten, maaliskuussa 1953.
Valojuhlaan on haettu toisintoa alkuperäisestä vuosikymmenten takaisesta kyläjuhlasta. Ohjelmassa on Sanginkonnun taiderastien ensimmäisten teosten avajaiset Loppulan ladolla, Istuinkivellä ja nuorisoseurantalolla. Samalla juhlitaan myös 120 vuotta täyttävää Sanginjoen Nuorisoseuraa ja alueen uusia luontoreittejä.
Ohjelma alkaa Loppulan luontokeskuksesta, jossa on muun muassa Metsänvartijan lyhtypolku -esitys valaistussa taikametsässä. Tapahtumassa tuodaan esille paikallista historiaa ja tarinoita.
Juhla jatkuu nuorisoseurantalolla, jossa on iltamatyyppistä ohjemaa, musiikkia ja runonäyttely. Esiintymässä ovat a cappella -kuoro Pyrstötähdet sekä Duo Veli Vaismaa ja Sari Partanen, joka esittää tunnelmallisia lauluja alkuperäisestä juhlasta 70 vuoden takaa. Illan juontaa tapahtuman käsikirjoittanut ja koordinoinut Sanna-Maija Karjalainen.