Ruotomieli on oululaisrokkari Janne Aslak Räsäsen vauva, mutta kohta hänet tunnetaan myös sooloartistina

Vuonna 2024 oululaismuusikko Janne Aslak Räsänen keskittyy Janne Aslak -sooloprojektiinsa julkaisemalla pitkään odotetun ensimmäisen sooloalbuminsa. Kuvat: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisella musiikintekijä-kitaristi Janne Aslak Räsäsellä on tällä hetkellä työn alla rockoopperatyylinen taidekokonaisuus, jonka bändinä toimii hänelle rakas Ruotomieli. Ensi vuonna on tarkoitus julkaista pitkään mielessä pyörinyt ensimmäinen sooloalbumi Janne Aslak -nimellä.

”Soololevystä tuli hyvä”, kertoo Räsänen.

”Siinä on mukana sellaista paikallista superlahjakkuutta, jonka kanssa on ollut älyttömän helppo työskennellä. Bändien kanssa monesti asiat ovat semmosen demokratiarumban ja yhenlaisen mentaalisen byrokratiasotkun tulosta. Sooloartistin despotia on ihan paikallaan ja tervettä, ja se on tekemisen kannalta hyvä juttu”, hän sanoo.

Räsänen sanoo olevansa bänditoiminnassa demokratiakriittinen.

”Yritän harrastaa joissakin kokoonpanoissa tämmöistä rivimiehuutta eli kaikkien ei tarvi päättää kaikesta. Joissaki tapauksissa bändit ovat jähmeitä aikataulullisten ja maantieteellisten haasteiden takia. Jokainen muusikko tietää, että joskus tulee se piste, kun Messenger- ja Whatsapp -ryhmiä on vaan liikaa”, Räsänen hymähtää.

Ennen vuotta 2024 Räsänen julkaisee albumit rockyhtyeillä Ruotomieli ja Liverbox.

24-vuotias bändivauva

Vuonna 1999 perustettu Ruotomieli on pitkäikäinen rock-kokoonpano, ja eittämättä Räsäsen sydämen bändi.

”Se on mun vauva!”

Ruotomieli sai alkunsa saman kylän junnujen touhusta. Yhtyeen kaksi neljästä jäsenestä ovat edelleen alkuperäisjäseniä. Vaikka vuodet eivät ole olleet helppoja, yhtye on edelleen voimissaan.

”Jokaisesta tuli aikuinen ja jokaisella bändillä on samat hommat. Ensin tulee todennäköisesti opiskelut tai duunijuttuja, sitten tulee asiaankuuluvasti ja luonnollisesti parisuhteet ja perheenlisäykset… Valitettavasti ei sitä samaa voida tehä, mitä tehtiin sillon 16-vuotiaana. Treenattiin kaikki aika mitä meillä oli.”

Musiikin tekeminen ja soittaminen, esiintyminen, ovat aina olleet Räsäsen elämän kiintopisteet.

”Iso haaste on ollu hyväksyä se, ettei tää enää oo sitä mitä ennen. Valitettavasti myöskään bändit ei oo ehkä ennään niin uniikkeja, eikä niillä oo selvää identiteettiä, ku kaikki soittaa kaikkien kanssa sekasin. Mikä on hyvä, se kertoo siitä, että ihmisillä on kova halu tehä! Se on mahtavaa, mutta sen hinta on se, että monista bändeistä on tullu joko tiukasti profiloituneita tai kasvottomampia”, Räsänen naurahtaa.

Muutos tietysti kuuluu elämään ja popkulttuuriinkin.

”Popkulttuurin historia on kuitenki tosi lyhyt, ja kuinka nopeasti muutosta ja kehitystä on tapahtunu alusta lähtien. Meilläki on joka vuosi tullu joku uus trendi, psykedeliasta punkkiin ja diskoon. Nyt aika on muuttanut muotoaan ja käyttäytymistä, eikä se ole enää lineaarista vaan sekamelskaa.”

Nykyisyydestä menneeseen ja tulevaan

Ruotomielen kahdeksas kokopitkä albumi Me olimme täällä julkaistaan syksyllä 2023. Levy kertoo löyhästi ajasta.

”Se ei oo teemalevy, eikä missään nimessä konseptialbumi, mutta siinä on sellaisia piirteitä. Levyllä katson aikaa lapsuuteen 1980-luvulle, lama-aikaan 1990-luvulle, tähän hetkeen ja vielä tulevaisuuteen. Siinä on puolitosissaan tehty sarjakuvamainen dystopiavisio”, sanoittaja kuvailee.

Joukkue, jossa on vaan keskushyökkääjiä – ei siitä tuu mittään!

Me olimme täällä -nimibiisissä katsotaan, mitä ihmiskunnalle ja maapallolle tapahtuu, kun ihmisiä ei enää ole.

”Siinä on idealistinen maailmanpelastus taustalla. Biisissä alienit tulevat ja löytävät ihmiskunnan jäämistöstä sähköistetyn balalaikan eli kitaran, josta löytyy pisara jonkun soittajan DNA:ta. Siitä he tekevät sitten uuden ihmiskunnan”, muusikko naurahtaa.

Syksyllä julkaistavaa albumia hiotaan paraikaa.

”Levy on miksausvaiheessa. Katsotaan, löytyykö julkaisija.”

Räsänen vaikuttaa myös esimerkiksi Liverbox-yhtyeessä. Bändin ensimmäinen single Calling On You ilmestyi perjantaina 26. toukokuuta.

”Me saatiin levylle saksalainen metallimusiikkiin keskittyvä Metalapolis Records julkaisijaksi. Liverboxissa pääsen harrastamaan kitarasankarin tonttia, koska se musiikki on enemmän hard rockia, katurokkia. Pääsen soittamaan soolokitaraa oikein kunnolla”, nauttii Räsänen.

Räsänen mainitsee myös The D.U.D.E.S. -kokoonpanon.

”Olen kuullut, että avaruudesta on haaksirikkoutunut Ruskoon omituisten otusten lauma. Ensimmäinen single julkaistiin joulukuussa 2022 ja seuraavaksi tuplasinkut. The D.U.D.E.S.in kaltaista bändiä olenkin odotellut. Kaikella kunnioituksella perinteisesti pukeutuvia rokkibändejä kohtaan – tämä maa ja maailma tarttee The D.U.D.E.S.in vetämään homman överiksi!”

Monta joukkuetta ja roolia

Räsänen on Ruotomielen primus motor, mutta tällaista roolia ei voi ottaa joka bändissä.

”Siksipä onki kiva, että myöskään Maya & The Dead Pandas -bändissä en oo se merenneito, joka ottaa vastaan kaikki tyrskyt ja joka vetää sitä laivaa”, laulaja heittää.

Räsänen tietää bändissä oman paikkansa ja merkityksensä, mutta myös sen, että on korvattavissa.

”Musta on silti ihanaa olla siinä ja se on yks syy miksi oon siinä bändissä – pystyn palvelemaan sitä juttua, eikä tarvitse kantaa henkistä vastuuta. Joukkue, jossa on vaan keskushyökkääjiä – ei siitä tuu mittään!”

Kokoonpanon solisti Maya Korvela ja Räsänen ovat läheisiä ystäviä.

”Jostain syystä meijän duokeikat ja yhdessä tekeminen toimii tosi hyvin. Se on ollut mahtavaa, ja Mayalla on ollut kysyntää, varsinkin prätkä- ja motoristipiireissä.”

Räsänen on myös tehnyt Mayalle omaa tuotantoa.

”Maya ansaitsee oman tuotannon, hänelle räätälöityä ja omaa. Oon tehny ne biisit hänen vinkkelistään, hänen saappaisiin astuen, mittatilaustyönä.”

Näkemysten yhteenvientiä

Räsäsen työ kuuluu myös vuonna 2022 julkaistulla Lauri Peisterän esikoisalbumilla.

”Ne on lähteny Laurilta, mutta jokaisessa biisissä on meikäläisen kädenjälki. Ne kappaleet kävi mun työpöydällä. Lauri tuo mulle raakileen ja idean ja sitä aletaan pyörittään. Eikä sen mun volyymin ja roolin tarvi yleisölle kuulua, mutta kyllä mää niihin laitoin aika paljon”, myöntää Räsänen.

Harva tietää, että suursuosioon nousseen Maustetytöt-yhtyeen sähkökitara-laulu-kosketinsoitin -konsepti perustuu Räsäsen ja Kaisa Karjalaisen taannoiseen Ehkä-duon raunioille. Puolet Maustetyttöjen Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumin biiseistä ovat Ehkän esittämiä biisejä.

Kyllä hyvässä biisissä pittää olla fiktiota, missään nimessä en kirjoita suoraan päiväkirjasta, ihan vaan jo suojellakseni syyttömiä ja syyllisiä.

Musiikintekijä onkin otettu ja kiitollinen siitä, että häntä pyydetään kokeneempana tekijänä avuksi ja yhteistyöhön.

”Lauluntekijöiden pitäisi olla rohkeampia sen suhteen, että pyydettäisiin apua, jos on jumissa asian kanssa, eikä saa vietyä hommaa loppuun asti. Maailmalla co-writing on ihan normihommaa”, tuumaa Räsänen.

Voisiko co-writingin vähyys ja ulkopuolisen avun vastaanottaminen liittyä myös suomalaiseen pärjäämiskulttuuriin?

”Helepostiki, helepostiki, jep!”

Oululaismuusikko Janne Aslak Räsänen on tehnyt biisejä myös esimerkiksi Maya & The Dead Pandas -yhtyeelle, jonka kitaristina hän toimii.

Henkilöitymistä, muttei päiväkirjaa

Pitkän linjan rokkari julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa vuoden 2024 aikana Janne Aslak -nimellä.  Räsäsen soololevyn kappaleet ovat jonkin verran kevyempiä esimerkiksi Ruotomielen tuotantoon verrattuna.

”Ne ei oo ihan niin sellaista mäiskintää ja räiskintää mitä Ruotiksella ja koin itse, että oli hauskempi tehdä vähemmällä puristuksella.”

Räsäsen mukaan Ruotomielen musiikki on kehittynyt sähkökitarapainotteisemmaksi.

”Mää tykkään siitä suunnasta, mihin se on menossa. Se riffihärskiys kasvaa koko ajan, mikä on tosi tosi siistiä.”

Myös tulevan soolotuotannon laulujen aiheet ja tarinat ovat enemmän suoraan kytköksissä Räsäseen ja henkilöityvät häneen.

”Mutta niissä valehellaan yhtä paljon mitä kaikissa muissakin mun biiseissä. Kyllä hyvässä biisissä pittää olla fiktiota, missään nimessä en kirjoita suoraan päiväkirjasta, ihan vaan jo suojellakseni syyttömiä ja syyllisiä”, hän naurahtaa.

Räsäsellä syntyy sivutuotteena biisejä, jotka eivät niin sanotusti sovi mihinkään meneillään olevaan projektiin.

”Toteutin ne sitten ite tässä soololevyllä. Täältä puuttuu semmoinen artisti, jota pystyisin edustamaan. Mää haluaisin nähä semmosen artistin, jonka mää kuvittelen voivani olla. Joku joka rokkaa, mutta pystyy tekemään jotakin muutakin kuin sitä. Ja joku joka ei välttämättä mene sinne iskelmäradioon, joku joka pystyis sen musan keveyden osalta olemaan iskelmäradiossa, mutta ei kuitenkaan. Semmonen rockuskottava singer-songwriter. Semmoista suomenkielistä ei hirveesti ole. Siellä leirien välissä on tilaa, ja koitan sinne sujahtaa.”

Kokenut ja kiireinen

Ahkeralle musiikintekijä-muusikolle on kertynyt vankkaa kokemusta myös jami-isäntänä hääräämisestä, jota ei onneksi tarvitse tehdä yksin. Lisäksi on oltava monessa mukana ja tehtävä useampia projekteja limittäin.

”Asiat ei ole sen suhteen menossa parempaan suuntaan, business on muuttunut paljon sitten 1990-luvun, jolloin jotakin tienasi näistä bänditouhuista.”

Kaiken lisäksi Räsänen opettaa kitaransoittoa, mutta jonkinlaista opetustyötä on myös musavisojen järjestäminen. Musavisoihin voi osallistua yksin tai ryhmässä.

”Se on hauskempaa ja helpompaa jos on joukkue mukana. Joka toinen viikko Snooker Timessa kello 20 käydään läpi ajankohtaisia ja ikiaikaisia musiikkiin liittyviä asioita. Jokainen visa on oma entiteettinsä, ei oo mitään ranking-listaa tai muuta.”

Se kuuluu mun luonteeseen, että pyrin aina vaikuttamaan missä ikinä olenkin.

Musavisan tekeminen vaatii aikaa ja vaivaa.

”Haluan, että Oulussa on kenties Suomen paras musavisa. Voisin helposti kuvitella näin, ku on käyny monessa muussaki paikassa.”

Räsäsellä on myös tekeillä eräs isompi konseptiteos, jonka hän toivoisi näkevän päivänvalon lähivuosina.

”Jotakin rockoopperan tyylistä. Ruotomielihän on vaan kvartetti, mutta kyllä siihen tulee ulkopuolisia soittajia. Tämmöselle konseptirockin ystävänä, joka on kasvanut Tommyjen, Pink Floydin Wallien ja muiden kanssa… Mää potkisin itteäni, jos jättäsin semmosen elämäni aikana tekemättä. Siitä tullee hyvä!”

Tykätty kulttuurityöläinen

Huhtikuussa Räsänen täytti 45 vuotta ja hänelle järjestettiin yllätyssyntymäpäiväjuhlat Tuiran Joku Paikallinen Pubissa.

”Oli ihanaa tulla yllätetyksi! Kaikki ystävät ja rakkaat, valitettavasti tuo onnistuu vaan kerran elämässä”, hän naureskelee.

Räsäsellä voi sanoa olevan Oulussa oma klaaninsa, joka koostuu rakkaiden ja läheisten ystävien ja perheen lisäksi jameissa ja musavisoissa kävijöistä sekä kitaraoppilaista. Räsänen on tunnettu ja tykätty tekijä ja hahmo – tunteeko hän sen myös itse?

”Kyllä, kyllä mää tunnen sen. Suomalaisten on vaikee kehua itteään, mutta… Olen mää tehnyt sen eteen töitä. Olen halunnut olla vaikuttamassa ja tekemässä töitä tämän kaupungin ja tämän alueen kulttuuritarjonnan ja musaskenen eteen. Se kuuluu mun luonteeseen, että pyrin aina vaikuttamaan missä ikinä olenkin.”

Räsästä pääsee kuulemaan tänä kesänä muun muassa: 17.6. Janne Aslak & Mike Alves – Oulu, Joku Paikallinen Pub, 6.7. Janne Aslak – Kempele, Museoklubi.