Raaka Hanu -yhtyeen sisällä sykkii rälläkällä veistetty sydän
Raaka Hanu keikalla Rovaniemellä. Yhtyeeseen kuuluvat Janne (vas.), Eki ja Viljo.
Oulussa on monta hyvällä nimellä siunattua bändiä, Velipuolikuun sketsistä nimensä napannut trio Raaka Hanu kärkipäässä. Yhtyeessä soittavat Eki (laulu, kitara), Janne (basso) ja Viljo (rummut).
Janne ja Viljo soittavat myös punkyhtye Deposit Manissa. Janne kertoo Raaka Hanu -yhtyeen syntyneen koronapandemian hiljennettyä bänditoiminnan. Hän ja Kuritus-yhtyeessäkin soittava Eki päättivät kokeilla biisien tekemistä yhdessä, ja niitä on siitä lähtien tullut aikamoista tahtia.
Joulun jälkeen Raaka Hanu julkaisi uuden kappaleen Aion uskaltaa, joka on ensimmäinen maistiainen helmikuussa ilmestyvältä yhtyeen toiselta albumilta Yrittää uudelleen. Tätä ennen yhtye on julkaissut nimeään kantavan albumin sekä neljä EP:tä.
Raaka Hanu ilmaisee asiansa suoraan niin musiikillisesti kuin kuin lyyrisestikin. Siksi se on saanut punkyhtyeen leiman, mutta yhtye ei itse siitä niin välitä.
”Nyt me ollaan keksitty semmoinen termi kuin säröpop”, Janne nauraa.
Sanotaan suoraan, ei maalailla
Yhtyeen kappaleissa luodataan suomalaisen miesoletetun sielunmaisemaa tyylillä, joka usein liikkuu traagisen ja koomisen veteen piirretyllä rajalla. Siinä mielessä siinä on kaikuja myös suomalaisesta iskelmäperinteestä, eikä yhtye pane määritelmää pahakseen, ainakaan jos puhutaan nimenomaan teksteistä.
”Ihan varmasti se varmasti kuuluu, on sitä niin paljon tullut kuunneltua. Itse ainakin rakastan vanhaa iskelmää”, Eki sanoo.
”Meidän biiseistä on sanottu, että ne on aika rehellisiä ja rajuja tarinoita, mutta jos kuuntelee iskelmää, niin siellähän ne kaikkein rajuimmat jutut on”, yhtyeen sanoituksista pääsääntöisesti vastaava Janne säestää.
”Jos kuuntelee iskelmää, niin siellähän ne kaikkein rajuimmat jutut on.”
”Ohjenuorana on ollut, että asiat sanotaan mahdollisimman suoraan eikä aleta maalailla. Samalla niissä on aika monesti piilossa viittauksia Studio Julmahuviin tai johonkin vastaavaan”, Janne sanoo.
Hakematta tulee mieleen klassikkosketsi Roudasta rospuuttoon, jossa Petteri Summasen esittämä mies menee ahdistuspäissään avantoon. Vaikka se naurattaa vuosikymmenestä toiseen, siinä on myös ulottuvuus, joka ei naurata ollenkaan.
”Mun mielestä se on hauska sen takia, kun se on niin totta. Yliampuvan rehellinen”, Janne pohtii.
Myötätunto edellä
Tragikoomisimmillaankaan yhtye ei tee pilkkaa kohteistaan, vaan ote on päinvastoin vahvasti myötätuntoinen.
”Missään nimessä emme naura kenellekään, vaan yritämme saada kuulijan ymmärtämään näitä erilaisia hahmoja”, Janne korostaa.
Hyvä esimerkki on bändille ripauksen valtakunnanjulkisuutta tuonut kappale Saulin laulu viimevuotiselta Rauli, Sauli, Kimmo ja mä -EP:ltä. Janne nappasi laulun aiheen Kodin Kuvalehdessä olleesta jutusta, jossa koko ikänsä yksin ollut keski-ikäinen vantaalaismies kertoi elämästään. Siihen ei ole kuulunut ensisuudelmaa.
Saulin kertomus kosketti Jannea, ja Kodin Kuvalehti teki puolestaan pienen jutun yhtyeen laulusta. Sitä kautta se päätyi myös laulun innoittaneen Saulin kuultavaksi. Hän oli lehden mukaan kehunut sitä.
Useimmiten bändin laulujen hahmot tarpovat aika tummissa vesissä, mutta uudella kappaleella Aion uskaltaa kertojahahmo on ihastunut ja pystyy tällä kertaa myös ”reippaana poikana” sanomaan ne oikeat sanat. Janne ja Eki kiirehtivät kiistämään, että Raaka Hanu olisi muuttanut suuntaa optimistisemmaksi.
”Uuden levyn biisejä tehdessä puhuttiin, että laitetaan sinne yksi semmoinen oikein toivorikas laulu, joka oikein huokuu… no, toivoa. Haluttiin, että kaikki biisit ei ole niin tuhannen synkkiä. Se nyt sattui menemään niin, että se julkaistiin ensimmäisenä näytteenä”, Janne sanoo.
”Haluttiin, että kaikki biisit ei ole niin tuhannen synkkiä.”
”Elämässä menee paremmin. Vaikka ne on keksittyjä lauluja, niin silti niissäkin menee vähän paremmin”, Eki nauraa.
Bensa loppuu Rautasillalla
Myös oululaisuus kuuluu kappeleissa. Esimerkistä käyköön Nuoruus on… -EP:n kappale Terhi, jossa kertoja on ihastunut Shellin kassalla työskentelevään tyttöön. Tunnelma sähköistyy, kun Terhin kerrotaan tulevan ”marketeille”. ”Tänään vien sen Oritkariin mun vahatulla Mazdalla”, kertoja haaveilee, mutta Rautasillalla unelma romahtaa: ”Bensa loppuu! Elämä loppuu! Bensa loppuu! Elämä loppuu!”
”Ei se nyt ehkä tarkoituksellista ole, mutta aina kun on mahdollisuus, pitää tuoda mukaan joku Oulun paikka tai muu viittaus”, Janne sanoo.
”Mutta ollaanhan siellä välillä Helsingissä tai Turengissa”, Eki huomauttaa.
”Toivottavasti Hiukkavaaran treenikset säilyvät aina ja ikuisesti.”
Eki ja Janne sanovat, että Oulussa on aika hyvä pyörittää rokkibändiä, mutta treenikämppiä ja keikkapaikkoja ei ole koskaan tarpeeksi.
”Toivottavasti Hiukkavaaran treenikset säilyvät aina ja ikuisesti”, Janne lähettää terveisiä Oulun kaupungin suuntaan.
Hän kehuu bändien yhteishenkeä ja Välivainion Tukikohtaa, jossa pystyy järjestämään varsin helposti keikkoja. Eki lisää, että tällaisia paikkoja saisi olla enemmänkin.
”Olisi hyvä, jos kaupunki voisi tarjota paikan, jossa esimerkiksi yhdistykset voisivat järjestää keikkoja. Mikseivät nuoretkin, vähän niin kuin Kannuksen monitoimitalolla. Siellä nuoret järjestävät itse tapahtumia”, Eki esittää.
Bändin paikallishavainnoinnista kertoo sekin, että kävellessämme Letkun puistossa Janne ja Eki miettivät, että Plaanaojaan heitetty pyörä olisi hyvä laulun lähtökohta. Haastattelun aikana on syntynyt myös idea juhlistaa ensi vuonna 40 vuotta täyttävää Velipuolikuun pääsiäishanukas-sketsiä musiikkivideolla, jossa kääriydytään taikinaan.
Janne sanoo, että Raaka Hanu nimenä kuvaa hyvin yhtyeen musiikkia. Alussa yhtyeen kaikissa kappaleissa oli teemana yksin oleminen.
”Se laulujen kaveri oli aika raisu, ja sillä oli aika raisuja kokemuksia yksinäisyydestä. Ehkä se siitä tuli”.
”Ja kyllähän meillä on tosi raaka meininki”, Eki lisää myhäillen.
”Lempeästi raaka. Raaka mutta herkkä”, Janne täydentää. Hänen mukaansa etenkin naiskuulijat ovat löytäneet herkän puolen, ja yhtye on pyydetty jopa useisiin häihin soittamaan.
”Kolmannen levyn nimi voisi olla Rälläkällä veistetty sydän. Sitten on superromanttisia biisejä.”
Nimeäkin kuvaavampi on yhtyeen logo, jossa nimi on hitsattu sydämen sisään. Rälläkällä veistetyn sydämen.
”Kolmannen levyn nimi voisi olla Rälläkällä veistetty sydän. Sitten on superromanttisia biisejä”, Eki kaavailee.
Raaka Hanun 2. albumi Yrittää uudelleen julkaistaan 10. helmikuuta. Levyjulkaisukeikka 11.2. Tuiran Joku paikallinen pubi -ravintolassa.
Raaka Hanu Spotifyssa, Facebookissa ja Instagramissa.