Rössypottu oikeutetusti perinneruokakirjassa – Isoäitien herkut -digiohjeet tutustuttavat paikallisiin resepteihin

Veripaltun ja rössypotun ohjeet löytyvät Isoäitien herkut -digikirjasta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Saitko jouluruoasta jo kylliksesi? Nyt on siis aika siirtyä muihin perinneruokiin.

Isoäitien herkut -digikirjasta löytyvät eteläpohjalainen naurisleipä, eteläsavolainen ohraryynirieska rotinarinkilät Etelä-Karjalasta, hämäläinen uunilahna ja pinaattimuhennos, mustikkamöllö Kymenlaaksosta, rakkauspuuro Pirkanmaalta, uusmaalainen piimäjuusto, kainuulainen teos, hirvi-kaalipata Pohjois-Karjalasta, yhden muikun kukko Pohjois-Savosta, keskipohjalainen krenikka, keskisuomalainen maitoperuna, satakuntalainen lapskoussi, varsinaissuomalainen rusinamakkara ja rössypotut Pohjois-Pohjanmaalta. Nämä kaikki ja monta muuta isoäidin aikaista herkkua esitellään uudenlaisessa keittokirjassa.

Kirjassa kierretään eri maakunnissa tutustumassa kunkin alueen ruokaperinteeseen, kerrotaan tarinoita paikallisista ruoista ja annetaan ohjeita niiden valmistamiseen. Perinnereseptit on muokattu helposti toteutettaviksi ja nykypäivään sopiviksi esimerkiksi kasviksia lisäämällä. Reseptien tarkoitus on innostaa varsinkin nuoria kokeilemaan perinteisiä herkkuja.

Mukana on myös videomateriaalia, joka avautuu suoraan kirjan sivuilta. Kokeillut, toimivat reseptit, tarinat ja videot ovat MKN piirikeskusten ruoka-asiantuntijoiden kokoamia ja tekemiä. Myös suurin osa ruokakuvista on heidän ottamiaan.

Rauhassa haudutellen

Nykyajan trendinä on tehdä ruokia, jotka valmistuvat mahdollisimman nopeasti ja helposti. Toisaalta muun muassa juureen leipominen on nostanut suosiotaan. Perinneruokien valmistus vie aikaa, mutta välillä ehtii touhuilla muuta.

”Vaikka useiden perinneruokien valmistamisessa saattaa mennä tunteja, ruokaa ei yleensä tarvitse koko ajan olla vahtimassa ja hämmentelemässä. Aikaa kuluu paljon nostatukseen ja haudutukseen. Valmistaminen vaatii enemmän ajankäytön suunnittelua”, kirjan toimittanut kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta kertoo.

”Suomalainen ruokakulttuuri on muovautunut idästä ja lännestä tulleista vaikutteista. Aikaisemmin hyvinkin vahvat alueelliset erot ruoissa ja valmistusmenetelmissä ovat aikojen saatossa tasoittuneet. Mutta vielä löytyy maakuntakohtaisia erikoisuuksia. Kannustan kokeilemaan, miltä maistuvat vanhasta suomalaisesta ruokaperinteestä nousevat paikalliset herkut.”

Isoäitien herkut -digikeittokirja on tehty opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Kirja on tarkoitus täydentää myöhemmin, ja toiveena on saada siitä myös painettu versio.

Tästä pääset lukemaan reseptejä