Pöytätapoja tutkiva nykysirkusesitys elokuussa Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämölle
Table with No Seating on Juho Sarnon, Francis Maskensin ja Timo Filip Salosen teos, joka kertoo neuroepätyypillisten ihmisten kokemuksista. Kuva: Emilia Kallioinen
Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön teos on tänä vuonna Juho Sarnon, Francis Maskensin ja Timo Filip Salosen Table with No Seating, jossa valotetaan neuroepätyypillisten ihmisten kokemuksia sosiaalisista tilanteista.
Moninaisuuden näyttämö on Oulun teatterin vuonna 2021 aloittama konsepti, joka avaa Oulun teatterin Vinttikamarin avoimen haun kautta vapaan kentän ammattimaisten ryhmien ja tekijöiden käyttöön kerran vuodessa.
Moninaisuuden näyttämöllä painottuvat sellaiset teatterikentän pienimuotoiset projektit ja produktiot, jotka pyrkivät uudistamaan esittävän taiteen kenttää. Se voi nostaa esiin muotoja, joissa yhdistyvät eri taiteenlajit.
”Rajasin tänä vuonna Moninaisuuden näyttämön hakua koskemaan vain sirkustaiteen esitysehdotuksia, koska haluan moninaisuuden näkyvän Oulun teatterissa myös eri esittävän taiteen lajeina. Tässä sirkuksen ja tanssin välimaastoon syntyvässä teoksessa otetaan ihanasti huomioon se, etteivät katsojat ole mikään keskenään samanlainen ryhmä, mutta yhteistä ihmisten välille on silti helppo löytää”, perustelee taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio Oulun teatterin tiedotteessa.
Neuroepätyypillisiä kokemuksia
Vinttikamarissa ensi-iltansa elokuussa saava Table with No Seating on poikkitaiteellinen koko perheen esitys, jossa käsitellään neuroepätyypillisten jokapäiväisiä kokemuksia ja haasteita selviytyä erilaisten sosiaalisten tilanteiden kirjoittamattomista säännöistä.
Francis Maskens on lontoolaislähtöinen tanssitaiteilija sekä tanssinopettaja, Juho Sarno esiintyvä taiteilija, jonka tausta löytyy sirkustaiteista, ja Timo Filip Salonen tanssitaiteilija ja tanssinopettaja. Maskens ja Salonen ovat itse neurodivergenttejä eli neuroepätyypillisiä ihmisiä.
”Aihe on meille lähellä sydäntä ja olemme otettuja ja kiitollisia että Oulun teatteri antaa meille tämän mahdollisuuden tuoda teos näyttämölle”, kolmikko kertoo teatterin tiedotteessa.
Kaksikielinen (suomi ja englanti) teos pureutuu aiheeseen humoristisesti ja lämminhenkisesti sirkuksen, tanssin ja teatterin keinoin avaten tematiikkaa illalliskattauksen miljöön kautta.
Taustalla tutkimustyötä
Taiteellisen työn pohjana toimii taustatutkimus, joka koostuu kirjallisten lähteiden keräämisestä ja neuroepätyypillisten ihmisten haastatteluista. Taustatutkimus on erityisen tärkeä osa produktiota, sillä se tarjoaa pohjan rakentaa teos, joka todella pyrkii tunnistamaan yleisön erilaiset tarpeet.
“Saavutettavuus on meille tärkeä arvo, ja nämä edellä mainitut tarpeet huomioidaan niin teoksen sisällössä, kuin muodossakin. Työryhmästä kaksi henkilöä ovat neuroepätyypillisiä, ja uskomme tämän kokemusasiantuntijuuden olevan merkittävä resurssi aiheen kanssa työskentelemisessä.”, kolmikko kuvailee.
Moninaisuuden näyttämön voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Alma Lehmuskallio, ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen sekä ulkopuolinen asiantuntijajäsen, Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottaja Aino Valovirta.
Table with No Seatingin ensi-ilta on Taiteiden yössä 15. elokuuta ja muut esitykset 16.–17. elokuuta.