Pohjois-Pohjanmaan museo viettää viimeistä syksyä Ainolassa — museon työntekijät valmistautuvat näyttelyiden purkuun ja uusien suunnitteluun
Pohjois-Pohjanmaan museon Ainolan rakennus viettää viimeistä syksyään museorakennuksena. Museon ovet sulkeutuvat tämän vuoden viimeisenä päivänä. Kuvat: Inka Lohvansuu
Oululaisille tuttu Ainolan rakennus suljetaan tämän vuoden viimeisenä päivänä. Museon työntekijät ovat haikealla mielellä siirtymässä historiallisesta rakennuksesta. Myllytulliin valmistuvaa uutta museorakennusta suunnitellaan jo kuitenkin täyttä häkää yhdessä yleisön kanssa.
Pohjois-Pohjanmaan museo elää museomaailmassa harvinaista aikaa: museo muuttaa. Ainolanpolku 1:ssä sijaitseva Ainolan rakennus sulkeutuu, näyttelyt puretaan ja uuteen rakennukseen valmistaudutaan.
Ainolan ovien sulkeuduttua museon työntekijöiden työ ei kuitenkaan lopu, vaan museotyö jatkuu ilman museorakennusta.
Museossa on töissä kuraattori, museolehtori, amanuensseja, konservaattoreita, arkeologeja, korjausrakentamisen asiantuntija ja -arkkitehti, rakennustutkijoita, arkistonhoitaja, intendentti ja museomestareita. Työntekijät alkavat valmistautua Ainolan ovien sulkeutumiseen, muuttoon ja uusien näyttelyiden suunnittelemiseen ja rakentamiseen.
Museon työntekijöillä riittää työtä
Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmakeskuksessa valmistaudutaan Ainolan viimeiseen syksyyn ja ovien sulkeutumiseen.
“Ainolan näyttelyt puretaan, esineet pakataan ja kuljetetaan säilytykseen”, kertoo konservaattori Marja Höyhtyä.
Näyttelyiden purkamiseen ja esineiden siirtämiseen säilytykseen on varattu aikaa puoli vuotta. Koko henkilökunta osallistuu muuttopuuhiin. Konservaattorit tarkistavat esineiden kunnon ja luetteloivat niistä puuttuvia tietoja.
“Digiaika on alkanut sen jälkeen, kun osa perusnäyttelystä on rakennettu. Järjestelmään ei ole siis saatu kirjattua vielä kaikkia tietoja”, selventää amanuenssi Maisa Lukkari.
“Museoalalla muutto tässä laajuudessaan on harvinainen”, kertoo amanuenssi Jonna Mölläri.
Yksi vanhimmista Suomessa
Pohjois-Pohjanmaan museo on Suomen mittakaavassa yksi vanhimmista kulttuurihistoriallisista museoista. Se on perustettu 1800-luvun lopulla, mutta se on palanut kaksi kertaa.
Museon kokoelmiin kuuluu lähemmäs 100 000 kappaletta esineitä ja tekstiilejä. Valokuvia on yli puoli miljoonaa kappaletta ja arkistoaineistoa noin 80 hyllymetriä.
“Olemme järkeistäneet ja järjestäneet säilytystiloja ennen muuttoa”, kertoo Maisa Lukkari.
Esineiden luettelointia varten kokoelmanhallintajärjestelmään kirjataan tiedot, kuvat, esineen historiaan liittyvät yritykset ja henkilöt sekä valmistukseen liittyvät tiedot. Museo haluaa tietää esineestä mahdollisimman tarkasti, kuka sen on omistanut, miten, missä ja milloin.
Viimeinen joulu Ainolassa
Pohjois-Pohjanmaan museo saa uudet tilat Myllytulliin vuonna 2026. Uusien näyttelyiden suunnittelutyö on jo aloitettu.
Uuden museon suunnittelua varten on perustettu hanke, ParasRakas museo. Oululaiset pääsevät antamaan oman kortensa museoon jo suunnitteluvaiheessa. Ainolassa järjestetään erilaisia työpajoja aiheen tiimoilta.
“Haluamme, että museokävijät voivat osallistua uusien näyttelyiden sisältöjen suunnitteluun”, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja museolehtori Karoliina Autere.
Uutta museota rakennetaan samalla kun uusia näyttelyitä suunnitellaan ja rakennetaan.
“Vaikka uuteen museoon tulee kaikenlaista hienoa tekniikkaa, esineet ovat silti museon eräänlainen kivijalka. Kirjastotkin ovat laajentaneet palveluitaan, mutta kirjat ovat silti tärkeitä”, toteaa Jonna Mölläri.
“Haastavaahan se on, kun seinät rakentuvat samaa tahtia kuin näyttelyt”, toteaa Maisa Lukkari.
Vuonna 1931 käyttöön otettu Ainolan rakennus sulkeutuu museotoiminnan osalta tämän vuoden viimeisenä päivänä eli 31. joulukuuta. Viimeisen joulun kunniaksi Ainola pukeutuu jouluun suurin menoin marraskuun lopusta alkaen.
“Uudesta museorakennuksesta tulee aivan erilainen. Mitään vastaavaa, kuin Ainola ei tulla näkemään”, kertoo konservaattori Marja Halttunen.
Pohjois-Pohjanmaan museoon on vapaa pääsy ja se on avoinna syyslomalla joka päivä klo 10—17.