Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhdistys 125 vuotta – nykyisin toiminta keskittyy monipuoliseen matkatarjontaan jäsenilleen
Matkailuyhdistyksen reissuilla tutustutaan monipuolisesti paikallisiin kohteisiin kuten Kierikki-keskukseen. Kuva: Arja Laiho.
Suomen Matkailijayhdistys perustettiin vuonna 1887. Tuolloin ei olosuhteet matkailulle olleet kovin hyvät. Matkailureittejä oli varsinaisesti vain yksi ja Oulu oli reitin pohjoisin päätepysäkki. Maaseudun majoitusolot olivat alkeelliset, matkaopaskirjallisuutta ei ollut lainkaan ja länsimaista tuleva ulkomainen matkailijaliikenne oli aivan mitätön.
Matkailuharrastus oli kuitenkin virinnyt Euroopassa ja Suomen Matkailijayhdistyksen kansallismieliset perustajat halusivat edistää matkailua kotimaassa.
Ouluun perustettiin 1895 Suomen Matkailijayhdistyksen haaraosasto, jonka tehtävänä oli edistää Oulujoella liikkumista. Vuonna 1898 Oulun paikallisosasto aloitti koskiveneliikennekokeilun, joka vakiintui vuonna 1906 aikataulunmukaiseksi Suomen Matkailijayhdistyksen toiminnaksi.
Koskiveneliikenne jatkui aina 1940-luvun puoliväliin, Oulujoen koskien patoamiseen asti. Koskiveneliikenteeseen liittyi myös vuodesta 1926 sen lähtöpaikassa Vaalassa hoidettavaksi otettu hotelli sekä linja-autoliikennettä reiteillä Oulu-Vaala ja Muhos-Oulu.
Suomen Matkailijayhdistyksen toiminta muuttui sotien jälkeen, kun kansallinen yhdistys muutti järjestystään siten, että jäseninä saattoi olla ainoastaan muita yhdistyksiä. Vuonna 1942 jäseneksi liittyi mukaan Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhdistys, jonka pohjalta nykyinen, itsenäisesti toimiva yhdistys toimii vielä tänä päivänäkin.
Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhdistys perustettiin Oulun kaupungin valtuustosalissa silloisen kaupunginjohtaja Eino Leinon toimesta. Yhdistyksen ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana toimi talousvaikuttaja ja kaupungin valtuutettu Otto Karhi.
Jäsenmatkoista keskeinen osa toimintaa
Paikallisten matkailuyhdistysten toiminta muutti muotoaan merkittävästi 70-luvun lopulla. Tuolloin kunnat ja maakunnat ottivat näkyvämpää roolia alueiden matkailun kehittämiseksi ja matkailuyhdistys keskittyi aktiivisemmin jäsenmatkojen järjestämiseen. Ohjelmiin on kuulunut keskeisesti teatterivierailut ja tutustuminen muihin kulttuurikohteisiin.
“Toiminta on muuttanut muotoaan vuosien saatossa. 80-luvun taitteessa matkailua alettiin kehittämään systemaattisesti elinkeinotoimintana, jolloin yhdistyksen rooli painottui enemmän jäsenmatkoihin. Toki yhdistyksellä edelleen oli matkailun edistäminen tavoitteena ja yhdistys oli mukana toiminnassa erilaisin aloittein ja matkailumarkkinoinnissa”, kertaa yhdistyksen toimintaa puheenjohtajana vetänyt Matti Rossi.
Rossi on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 32 vuotta, vuodesta 1976 vuoteen 2008 jonka jälkeen vielä hallituksessa 12 vuotta.
Teatterin vakituinen yleisö
Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhdistys järjestää keskimäärin kymmenen tapahtumaa vuodessa, matkoja lähiseudulle ja vähän kauemmaskin. Teatteri, musiikki, kuvataiteet ja alueen historia ovat olleet mukana matkoilla monipuolisesti yhdistyksen toiminnassa.
“Mielestäni reissut ovat olleet upeita ja ne ovat myös todella suosittuja. Saamme myös teattereihin lippuja hyvin, Oulun kaupungin teatterin Billy Eliotiin meillä on 40 lippua ja menemme katsomaan myös Siltatanssit. Viimeksi olin mukana kokemassa Oulujoen pyhiinvaellusreittiä, se oli todella mielenkiintoinen, en ollut käynyt kaikissa reitin kirkoissa. Vierailullamme Utajärven kirkkoon kirkkoherra tuli tapaamaan meitä – usein retkillämme tuleekin nähtyä tai koettua jotain sellaista, mitä ei ehkä normaalisti yksin matkustaessa kokisi ja reissut ovat todella hyvin järjestettyjä”, kiittelee yhdistyksen jäsen Arja Pullinen.
Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhdistyksessä on jäseniä vajaa 150. Monet jäsenistä ovat eläkeläisiä, joten yhdistyksen reissut ovatkin oivallinen tapa vierailla kiinnostavissa kulttuuri- ja matkailukohteissa, joihin ikäihmisillä voi olla haasteta lähteä omatoimisesti.
Matkailuyhdistyksen 125 vuotista taivalta juhlittiin lauantaina 2. lokakuuta hotelli Lasaretissa. Reilun 60 jäsenen juhliessa yhdistyksen merkkivuotta, pöytäkeskusteluissa aiheena oli varmasti jo seuraava matka.