PikiTalkissa vieraileva Janne Ukonmaanaho: ”Urheilijalla koko toiminta lähtee valtavasta innostuksesta tehdä sitä, mitä tykkää”

Hammaslääkäri ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho on yksi perjantain PikiTalkin vieraista. Keskustelun teemana on arki.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hammaslääkäri ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanahon arki on tarkasti kalenteroitu palapeli, joka edellyttää sukkulointia kahden työroolin, perhe-elämän ja usean paikkakunnan välillä. Hän on yksi keskustelijoista Oulun teatterin ensi perjantain PikiTalkissa, jossa pohditaan sitä, mistä hyvä arki muodostuu.

Oululainen entinen arvokisajuoksija Janne Ukonmaanaho, 40, elää elämää, jonka kuulostaa ulkopuolisesta lähes hengästyttävältä.

Leipätyökseen hän tekee nykyään hammaslääkärin töitä, ja se vie hänet säännöllisesti Oulun lisäksi useille paikkakunnille eri puolille Suomea, pääkaupunkiseudulta Kemiin.

Toisena työnään Ukonmaanaho valmentaa huippujuoksijoita, estejuoksun Euroopan mestaria Topi Raitasta sekä tulevaisuuden lupauksia Eemil Helanderia ja Mustafe Muusea. Ukonmaanaho on tullut tutuksi myös Ylen yleisurheilukommentaattorina ja -asiantuntijana.

Siviilielämäkään ei ole aivan staattista vaan matkoja kertyy, sillä Ukonmaanaho ja hänen lapsensa asuvat Oulussa, kun taas puoliso, toimittaja Petra Manner asuu Helsingissä.

Kuinka ihmeessä arjenhallinta toimii tällaisessa tilanteessa?

”Arjenhallinta toimii täysin kalenterin varassa. Yritän vain pysyä siinä mukana”, Ukonmaanaho vastaa naurahtaen.

”Toisaalta se kuulostaa monesti haastavammalta kuin onkaan, mutta välillä on tiukempia viikkoja, ja silloin pitää vain hoitaa asiat yksi kerrallaan.”

Pakolla opittua suunnitelmallisuutta

Ukonmaanaho kertoo, että hänellä on joskus jopa puoleksi vuodeksi eteenpäin päivittäinen ohjelma suunniteltuna. Hän kuitenkin torjuu ajatuksen, että suunnitelmallisuus olisi perua urheilu- ja valmennuselämästä, jossa harjoitusohjelmat suunnitellaan äärimmäisen tarkasti.

”Urheilijana eläminen on tietysti aika selkeän rytmin pyörittämistä, mutta lähtökohtaisesti en ole mikään kalenteri-ihminen. Olen enemmän semmoinen vapaudesta kiinnostunut ja spontaani luonne, ja olen siis joutunut toimimaan oman luonteeni vastaisesti aikataulutuksessa ja ihan opettelemaan tätä”, Ukonmaanaho myöntää.

Urheilijana eläminen on tietysti aika selkeän rytmin pyörittämistä, mutta lähtökohtaisesti en ole mikään kalenteri-ihminen.

Olennaista arjenhallinnassa ja jaksamisessa on se, että Ukonmaanaho tykkää kaikesta siitä, mitä tekee.

”Totta kai liika on liikaa, ja välillä kaipaa omaa rauhaa, perheen kanssa olemista ja sitä, että ehtii itsekin liikkua, mutta kun elämässä on kivoja asioita, joista on innostunut, se auttaa jaksamista. Tämä on arkipäivää, ennen kuin eläkehetki koittaa ja oikeat kiireet alkavat”, Ukonmaanaho kuittaa.

Ruuhkaisen kalenterin sovittelu yhteen läheisten ja ystävien tarpeiden kanssa vaatii toki neuvottelua ja suunnittelua hyvissä ajoin.

”Itselleni on tärkeää kuunnella varsinkin puolisoa ja lapsia, että mitä mieltä he ovat, ja sen mukaan rakennetaan kokonaisuus.”

Valmentaja ei lomaile

Ukonmaanaho tekee 6–8-tuntisia päiviä hammaslääkärinä. Valmennustöiden hän arvioi vievän nelisen tuntia päivästään. Päivät ovat usein pitkiä, mutta välissä on myös palauttavia päiviä.

”Minulla on päivittäisessä ohjelmassa varattu tietyt hetket valmennukselle, kuten treeneille ja puheluille, ja urheilijat tietävät viikko-ohjelmastani, olenko aamu- vai iltatöissä hammaslääkärinä. Kaikilla harjoitusleireillä en tietenkään ole mukana heidän kanssaan. Suunnittelua ja seurantaa voi tehdä myös puhelimen ja tietokoneen välityksellä.”

Kaksi miestä seisoo Suomen lipuista muodostetun kunniakujan keskellä,

Estejuoksija Topi Raitanen (vas.) ja valmentaja Janne Ukonmaanaho saivat juhlia Euroopan mestaruutta Münchenissa vuonna 2022.

Lomista Ukonmaanaho on toistaiseksi joutunut tinkimään. Viime kesään mahtui viikon lomareissu, mutta täydellinen irtaantuminen arjesta se ei ollut, sillä valmennettaviin oli pidettävä yhteyttä päivittäin.

”Valmentamisessa tilanteet voivat muuttua nopeasti ja suunnitelmia joutuu välillä muuttamaan. Kyllä siinä on oltava aina tavoitettavissa, mikä tekee valmentamisesta ympärivuotisesti vähän raskasta, vaikka se muuten kivaa onkin.”

Liikunta pitää virkeänä

Yhtenä keskusteluteemana perjantain PikiTalkissa on se, koostuuko hyvä arki nautinnoista vai kurinalaisesta elämästä, jota esimerkiksi huippu-urheilijalta vaaditaan. Ukonmaanaho huomauttaa, että urheilija itse ei välttämättä edes mieti sitä, miten kurinalaista hänen elämänsä on.

”Urheilijalla koko toiminta lähtee valtavasta innostuksesta tehdä sitä, mitä tykkää. Sivutuotteena tulee se kurinalaisuus, koska urheilija haluaa tehdä oman juttunsa mahdollisimman hyvin ja rakentaa myös arkensa tähtäämään mahdollisimman hyvään urheilulliseen suoritukseen.”

”Mielestäni urheilijat eivät hirveästi edes ajattele niin, että tässä jää nyt jotain tekemättä urheilun takia. On vaikea sanoa, onko se kurinalaisuutta vai sitä, että on niin fokusoitunut siihen toimintaan, että se ylittää kaiken muun”, Ukonmaanaho pohtii.

Mielestäni urheilijat eivät hirveästi edes ajattele niin, että tässä jää nyt jotain tekemättä urheilun takia.

Entisenä huippu-urheilijana Ukonmaanaholle on tärkeää pitää huolta myös omasta kunnostaan arjen kiireiden keskellä. Kunnon säilymisestä kertoo sekin, että hän juoksi elokuun lopussa Tampereen GP-kisoissa vauhtia pitävänä jäniksenä estekisassa.

”Yritän joka päivä löytää aikaa liikunnalle, vaikka toki aina ei ehdi tai jaksa. Itselläni on niin, että jos tulee kaksi päivää putkeen, etten pääse liikkumaan, alkaa ahdistaa korvien välissä. Minulla monesti päivän rakentaminen lähteekin siitä, että tiettyyn kohtaa päivää sijoitan oman liikuntahetken tai suunnittelen, että käyn lasten kanssa jossain, jossa saa samalla liikkua itse  – olipa se hiihtoa, luistelua, jalkapalloa tai mitä tahansa.”

”Se on myös palautusta kaikesta muusta, ja siitä tulee aina itselle hyvä fiilis, kun on sanonut tehtyä jonkinasteisen treenin. Harjoitteluksi sitä ei voi kutsua, mutta kuntoiluksi kyllä.”

Fakta

PikiTalk perjantaina 4. lokakuuta: Arki best! Onko juurileipä 2020-luvun arjen ruskeakastike?

  • Lokakuun PikiTalkin teemoina ovat vaatimattoman elämän kauneus, arkikauneus ja se mistä hyvä arki on rakennettu. Illassa nähdään otteita Oulun teatterin Varjoja paratiisissa -produktiosta.
  • Keskustelemassa Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka, Oulun Anarkistimarttojen puheenjohtaja Tiina Routavaara ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho sekä pop-up-keskustelussa Ylen toimittaja Markus Liimatainen. Juontajina Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintä-, tapahtuma ja markkinointijohtaja Mikko Salmi.
  • Lokakuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu -festivaalia. Tilaisuus striimataan tuttuun tyyliin Mun Oulussa, mutta tällä kertaa myös Yle Areenassa.
  • Paikan päällä Oulun teatterin Pikisalissa tilaisuus alkaa kello 16 dj Antti K:n musiikilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17, minkä jälkeen ilta jatkuu klo 19 saakka dj-musiikilla. Tilaisuus on maksuton, ikäraja 18.