PikiTalkissa käsittelyssä sisu, synti ja päihteet – Juontajapomot vievät suurten kysymysten äärelle

Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja viestintäjohtaja Mikko Salmi avaavat PikiTalkin teemoja – sisu, synti, päihteet ja elämänmuutos

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

PikiTalkin keskusteluissa nostetaan syksyn mittaan esille yhteiskunnallisesti ja paikallisesti merkittäviä aiheita. Teatterin tavoitteena on tulla lähemmäs yleisöä ja päästä dialogiin katsojien kanssa.

”Haluamme osallistua vahvemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska sitähän teatteri on”, kertoo Anu-Maarit Moilanen.

Perjantaisten afterwork-iltojen kulku rakentuu viihtymiselle ja rohkealle keskustelulle.

”Ovet avautuvat kello 16. Vaihtuva dj soittaa teemaan sopivaa musiikkia, ja halutessaan voi ostaa lasillisen skumppaa tai jotain itselleen sopivaa ruokaa. Se meidän Pikisalihan on vähän bistron tai klubin tyyppinen”, kertoo Moilanen.

Keskustelu käynnistyy viideltä, jolloin luvassa on tunnin verran puhetta haastavistakin aiheista.

”Luulen, että tulossa on aika rohkeaa ja reipastakin puhetta. Mutta kuitenkin sillä tavalla, että kunnioitamme kaikkia keskustelijoita”, Moilanen hahmottelee.

Syksyn avaa Synninkantajat

Syyskuun 10. päivän Pikitalkin pohjana toimii Pauliina Rauhalan romaaniin perustuva näytelmä Synninkantajat. Myös itse kirjailija on mukana keskustelussa.

”Pikitalkissa tutkitaan sitä, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline, kun se taas voi jollekin toiselle näyttäytyä väkivaltana”, avaa Anu-Maarit Moilanen.

Lestadiolaisuudesta käytyä keskustelua onkin perinteisesti leimannut voimakas vastakkainasettelu.

”Pikitalkissa lähtökohtana on, että halutaan ymmärtää ja löytää uusia näkökulmia. On tärkeää, että ymmärtäisimme ilmiötä, jotta siitä käytävä keskustelu ei olisi niin älyttömän latautunutta”, Moilanen pohtii.

Päihderiippuvuus riipii koko perhettä

Lokakuun Pikitalkin aiheena ovat päihderiippuvuudet. Keskustelu pohjautuu syyskuussa pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saavaan näytelmään Poikani joka katosi.

”Se on aivan hurja tarina. Ja todellakin ajankohtainen, kun ajatellaan nuorten päihteidenkäyttöä ja syrjäytymistä. Tämä on meidän alueen selkeä ilmiö, johon korona on varmasti antanut ihan uudet jengat”, kuvailee Moilanen.

Näytelmä käsittelee häpeää, huolta, pelkoa ja tuskaa, jota vanhemmat kokevat, kun tajuavat että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.

Pikitalkissa ei siis väistellä vaikeitakaan aiheita. Konseptia tehdään yhteistyössä Oulun teatterin ja Oulun kaupungin kanssa.

”Yksi syy, miksi tähän on lähdetty kaupungin näkökulmasta, on se, että halutaan vahvistaa osallisuutta ja vuorovaikutteisuutta ja keskustelukulttuuria. Harjoitellaan vaikeistakin asioista keskustelua”, pohtii Mikko Salmi.

Havuja perkele! Suomalainen sisu elää myös Oulussa

Marraskuussa Pikitalkissa puhutaan suomalaisesta sisusta. Ensi-illassa on tuolloin Aino-Kaisa Saarisen hiihtourasta kertova näytelmä Tahto.  

”Uskon, että siinä on myös paljon elementtejä, joihin tämän alueen ihmiset samaistuvat”, tuumaa Moilanen.

Pikitalkissa asetetaan tuolloin myös rinnakkain kaksi teemaa, jotka ovat taide ja urheilu.

”Koen että ne ovat hyvin samanlaisia. Tahto- ja taitolajeja, sekä tunnelajeja. Molempiin liittyy sekä suorittajalta että yleisöltä valtava tunnelataus. Joudutaan tekemään suuria henkilökohtaisia ratkaisuja, jos halutaan olla lajin huipulla”, mietiskelee Moilanen.

Paikalla keskustelemassa ovat sekä Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen kapteeni Lasse Kukkonen että maailmanluokan kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto.

”Minua kiinnostaa illassa myös se, mitä eroa on tahdossa ja sisussa, kun puhutaan joukkuelajista, tai sitten yksilölajista”, jatkaa Mikko Salmi.

Koronavuosi on ollut monelle myös jäniksen vuosi

Vuoden päättää joulukuun Pikitalk, jossa keskustelun teemana on Jäniksen vuosi. Arto Paasilinnan romaaniin perustuva näytelmä kertoo oravanpyörästä irtautumisesta, kriisistä, ihmisen luontosuhteesta sekä elämänmuutoksesta.

Keskustelijoiden joukossa nähdään muun muassa valtakunnallisesti tunnettu resilienssin asiantuntija Soile Poijula sekä Oulun kaupungin oma terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

”Tämä on juuri tässä ajassa tärkeimpiä teemoja, kun koitetaan nähdä tietä ulos koronasta”, toteaa Moilanen.

”Toivon ennen muuta, että Pikitalkeissa tapahtuvista kohtaamisista syntyisi ihmisille kokemuksia ja oivalluksia”, hän summaa.

”Jos jokaisesta keskustelusta voisi viedä mukaansa edes yhden oivalluksen ja ajatuksen arkeen, niin se olisi jo paljon. Se olisi hienoa”, vahvistaa Mikko Salmi.