Pikisaaressa avautuva Keltainen Talo -installaatio antaa hylätyille tavaroille merkityksen

Osateos Mika Kiviniemen Keltainen talo -installaatiosta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Keltainen talo -installaatio koostuu tilaan sijoitelluista äänilähteistä, apparaateista, näytöistä, projisoinneista ja esineasetelmista. Äänimateriaalina käytetään talon sekä sen sisällä olevien esineiden tuottamia ja sen ympäristöstä kuuluvia ääniä, joita on osin muokattu ja efektoitu.

”Visuaalinen materiaali koostuu talossa olevista esineistä ja talon yksityiskohdista. Installaatio on rakennettu siten, että kokija voi liikkua sen sisällä vapaasti kuunnellen ja tarkastellen. Äänet, asetelmat ja projisoinnit lomittuvat luoden ja nostaen esiin yksityiskohtia”, sanoo Mika Kiviniemi.

Hän on oululainen 37-vuotias esitys- ja mediataitelija. Kiviniemi opiskelee tällä hetkellä Aalto Yliopistossa Visual Culture Curating and Contemporary Art -maisterilinjalla.

”Aiemmalta koulutukseltani olen teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK. Taustani on esittävässä- ja yhteisötaiteessa, mutta viime vuosien aikana olen suuntautunut enenevissä määrin kohti monitaiteellista ilmaisua ja erityisesti installaatiotaidetta”, hän kertoo.

”Kulttuurissamme asiat jäävät helposti ylimääräisiksi ja ne sysätään syrjään, mikäli ne eivät tuota välitöntä hyötyä tai taloudellista lisäarvoa”, sanoo Kiviniemi.

Mennyt, materiaalinen muisto

Keltainen talo -teos tarkastelee vanhaa rakennusta yksilönä, joka kokee yksinäisyyttä keskellä vilkastuvaa ympäristöä. Talo toimii tällä hetkellä lähinnä varastona erinäisille tavaroille, joita ei tarvita mihinkään. Seinien sisällä lojuu tuoleja, pöytiä, hyllyjä, kaappeja, jotka on dumpattu talon sisään ikään kuin pois tieltä. Vailla varsinaista käyttöä talo ei tunnu olevan yhteydessä tähän päivään, vaan lepää paikallaan jonkinlaisena menneen säiliönä, materiaalisena muistona.

”Minua kiinnostaa tutkia mitä talo kertoo olemuksellaan tästä ajasta ja suhteestamme materiaan. Kulttuurissamme asiat jäävät helposti ylimääräisiksi ja ne sysätään syrjään, mikäli ne eivät tuota välitöntä hyötyä tai taloudellista lisäarvoa”, Kiviniemi toteaa.

”Haluankin antaa rakennukselle ja sen sisällä pölyyntyville tavaroille jonkinlaisen arvon ja merkityksen, mahdollisuuden olla kontaktissa tähän hetkeen oliona sinänsä, vailla hyödyllisyyden, tai historiallisen merkittävyyden pakottavaa tarvetta. Teos kertookin ennen kaikkea siitä mitä kaikkea Keltainen Talo rojuineen on nyt, ei siitä mitä se on ollut tai mitä se voisi olla”, hän kiteyttää.

Teos on osa Oulun Juhlaviikkojen Ekstrat ohjelmistoa. Oulun kaupunki on tukenut teoksen valmistamista.

Keltainen Talo, Pikisaarentie 15, 20.-28.8.2021. Teos on auki ma-pe klo 12-18, la-su 12-16. Vapaa pääsy.