Pikipop viettää 10-vuotisjuhlia lauantaina Pikisaaressa

Pikipopin yhteydessä on esillä myös valokuvanäyttely festivaalin menneistä vuosista. Kuva: Juuso Haarala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juurilleen Pikisaareen palannut Pikipop-festivaali juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Lauantaina Vanhan villatehtaan miljöössä on jälleen tarjolla monipuolinen ohjelmisto. Festivaalin historiaan voi tutustua myös valokuvanäyttelyssä.

Pikisaaresta vuonna 2014 ponnistanut ja alueen inspiroimana nimetty pienfestivaali on vuoden 2020 koronapoikkeusta lukuun ottamatta järjestetty joka kesä. Tapahtuman taustalla on oululainen elävän musiikin yhdistys Rotos ry.

”Välillä käytiin Välivainion Tukikohdalla ja Prunnitorilla, jotka kummatkin osoittautuivat varsin toimiviksi paikoiksi, mutta Pikisaaren kutsua ei voinut vastustaa. Vuonna 2022 palattiin takaisin kotiin”, festivaalijohtaja Juuso Haarala kertoo.

Haaralan mukaan Pikisaaren uniikki ympäristö tarjoaa hyvät ja monipuoliset puitteet tapahtuman järjestämiseen, ja yhteistyökuviot alueen muiden toimijoiden kanssa avaavat uusia mahdollisuuksia. Korttelifestivaalin suuntaan kehittynyt tapahtuma luottaa sisälavan osalta Oulu Urban Culturen luotsaamaan Kulttuurilaboratorioon, ja ulkolavana toimii Mallasaunan uudenkarhea esiintymislava.

”Kahden venuen taktiikka toimii viime vuoden kokemuksen perusteella loistavasti, ja festivaalille on mahdollista rakentaa ohjelmallisesti kiinnostava draaman kaari”, Haarala sanoo.

Monipuolinen kattaus

Pikipopin kantavana teemana on ollut alusta asti tarjoilla sopiva sekoitus indietä, rokkia, elektroa ja poppia, sekä sopivassa suhteessa paikallisia ja muualta ponnistavia yhtyeitä – yllätyksellisyyttä unohtamatta.

”Pidän suurena saavutuksena sitä, että moni meillä uransa ehkä tuntemattomammassa vaiheessa esiintynyt artisti on myöhemmin noussut suuremman yleisön suosioon. Esimerkiksi nostettakoon vaikka vuonna 2017 esiintynyt Kaneli, jonka jälkeen Anna ja Kaisa Karjalainen perustivat Maustetytöt”, Haarala muistelee.

”Toinen hyvä esimerkki on erikokoisten lavojen suosiota nykyään laajasti nauttiva M, joka ihastutti yleisöä meillä jo 2018 julkaistuaan esikoislevynsä edellisenä syksynä. Ylpeinä kerromme, että M on mukana taas tänä vuonna”, Haarala kertoo. M-taiteilijanimen takana on näyttelijänäkin tunnettu Minja Koski.

Pidän suurena saavutuksena sitä, että moni meillä uransa ehkä tuntemattomammassa vaiheessa esiintynyt artisti on myöhemmin noussut suuremman yleisön suosioon.
Juuso Haarala

Muina esiintyjinä nähdään varsinainen oululaismuusikoiden superkokoonpano Mielikäinen, taatun rock-shown tarjoileva Get in, juuri debyyttisoololevynsä julkaissut Leija Lautamaja, suloisilla folkpop-biiseillä hurmaava Haamusoittajat, tumman pehmeää vaihtoehtorockia soittava Lohtu, kitarapoppia tarjoileva The Orphan, pitkän linjan muusikko Väinö Tuonela uuden Österbotnicana Orkesterin kera sekä taatusti tanssijalan alle menevä Rovaniemen rockpumppu Baabelin nulikat. Pikipopin viralliset jatkot pidetään 45 Special -klubilla, jossa tanssitaan vielä Winter Gamesin tahdissa.

”Uskallan sanoa, että kattaus ei jätä ketään kylmäksi, ja että useammastakin näistä esiintyjistä tullaan kuulemaan!” Haarala lupaa.

Juhlanäyttely ja nimikko-olut

10-vuotissynttäreitä festivaalilla juhlitaan niin juhlanäyttelyn kuin Pikipop-brändätyn oluen voimin. Yhteistyö Pikisaaressa toimivan Mallassaunan ja sitä pyörittävän Hailuodon panimon kanssa on tiivistynyt entuudestaan.

”Yhteistyöneuvottelujen herkullisena ajatuksena syntyi idea juhlaetiketistä, jonka taituroi Rotos ry:n oma visuaalinen taikuri Anssi Hautamäki”, Haarala fiilistelee.

Lisäksi kymmenettä festivaalivuotta kunnioitetaan Mallassaunalle avatussa valokuvanäyttelyssä.

”Olen valokuvannut jokaisen Pikipopin, ja matkalle on mahtunut valtava kirjo upeita esityksiä, suuria tunteita ja kauniita hetkiä. Näyttelyyn pusersin kokonaisuuden muisteloita yli 4500 kuvan joukosta”, valokuvaajana työtä tekevä Haarala kertoo.