Pikinen poloku avautuu jälleen lauantaina Pikisaaressa: mukana teoksia 21 taiteilijalta
Taiteilija Lauri Rankka valmistelemassa kolmesta teoksesta koostuvaa työtään. Kuva: Leena Kangas
Ympäristötaidepolku Pikinen Poloku tarjoaa tänä kesänä 17 teosta yhteensä 21 taiteilijalta. Pikisaaren rantoja, metsiköitä ja Vanhan Villatehtaan pihapiiriä kiertävä polku on avoinna syyskuun loppuun saakka.
Alue alkaa Pajakadun kohdalta rantapolulta, kiertää Vanhan Villatehtaan pihapiiriin ja jatkuu Korkeasaarensillalle. Kokonaisuudessaan taidepolku on noin kilometrin pituinen.
Vanhan villatehtaan taiteilijayhteisö järjesti tapahtuman ensimmäisen kerran kesällä 2019. Taustalla oli huoli OSAOlta vapautuvien Villatehtaan tilojen ja koko Pikisaaren tulevaisuudesta.
Tapahtuman tuottajan Henna Raitalan mukaan Pikinen poloku on aiempina vuosina vakiintunut osaksi Oulun kesää, ja ilmainen ja esteetön tapahtuma on ollut erityisesti lasten kanssa liikkuvien suosiossa.
”Yleisö on selvästi iloinnut teosten etsimisestä ja taiteen kohtaamisesta Pikisaaren miljöössä”, Raitala sanoo. Tapahtumaa myös myös Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 mielessä.
Pikisaaressa työskentelee suuri joukko ammattitaiteilijoita ja kulttuurialan työläisiä. Pikinen Poloku on yksi tapahtumista, joka avaa heidän työskentelyään yleisölle. Samalla tapahtuma tuo esille Pikisaarta ja sen potentiaalia kulttuurisaarena, joka tunnetaan sekä Oulussa että valtakunnallisesti.
”Haluamme myös kehittää tapahtumaa aktiivisesti siihen suuntaan, että sen työllistävä – ja talkootyön sijaan oikein palkattu – merkitys taiteilijoille kasvaa,” Raitala kertoo.
Tänä vuonna Pikinen Poloku tekee yhteistyötä muun muassa Pikisaareen palaavan Pikipopin sekä alueen ravintolayrittäjien kanssa.
Luontoa ja ympäristöä kunnioittaen
Pikisen Polun perusidea on, että taidetta ja sen tuomia elämyksiä voi kokea ulkoilmassa, luonnon ja maiseman kanssa vuoropuhelussa. Teokset ovat ammattitaiteilijoiden toteuttamia veistoksia, maalauksia ja installaatioita: yllättäviä teoksia oivaltavissa paikoissa yleisön löydettäväksi. Polun sijainti mahdollistaa taiteen kokemisen sekä suunnitellusti että sattumalta.
Pikisaari on Oulun helmi, jota on syytä hellästi kohdella. Se on ainutlaatuinen ja herkkä ympäristö työskennellä ja toimia.
Keskeisenä periaatteena on ympäristön ja luonnon kunnioitus.
”Pikisaari on Oulun helmi, jota on syytä hellästi kohdella. Se on ainutlaatuinen ja herkkä ympäristö työskennellä ja toimia”, Pikisen Polun taiteilija Päivi Pussila sanoo.
”Pikisaari on ympäristönä mielenkiintoinen, koska saaren rannat ja metsiköt eivät ole vain puhtaasti luontoa vaan rajatilaa luonnon ja ihmisen tekemän välillä. Samoin on polun teosten kanssa. Nekin jakaantuvat tavallaan kahteen osaan: toiset taipuvat enemmän osaksi luontoa, toiset enemmän kohti rakennettua ympäristöä”, Pikisen Polun taiteilija, Vanhalla Villatehtaalla työskentelevä Leena Kangas kuvailee.
Useimmat teoksista ovat paikoillaan kesän ajan syyskuun loppuun asti. Muutamat voivat jäädä pitemmäksi aikaa ja kehittyä alueen maamerkeiksi.
Pikisen Polun www-sivut: vanhavillatehdas.fi/pikinenpoloku2022
Pikinen Poloku -ryhmä Facebookissa: fb.com/groups/pikinenpoloku
Vanha Villatehdas ja Pikinen Poloku Instagramissa: instagram.com/vanhavillatehdas
Pikisen Polun taiteilijat 2022:
- Jari Huhta
- Helena Kaikkonen
- Leena Kangas & Opri Heikkinen
- Helena Kankaansyrjä
- Anu Kolmonen
- Sakari Matinlauri & Ari Järvinen
- Kirsti Muinonen
- Karoliina Niemelä & Pirjo Lempeä
- Jyrki Poussu & Sirja-Erika Virpikari
- Päivi Pussila
- Lauri Rankka
- Kari Södö & Tuomas Korkalo
- Raimo Törhönen
- Raimo Törhönen & Tuomo Kangasmaa
- Veikko Törmänen & Otso Törmänen