Pikinen Poloku 2021 -ympäristötaidenäyttely avautuu Pikisaaressa

"Tonttu vain hymyilee", nauraa Helena Kankaansyrjä ja raottaa teostaan peittäviä pressuja. Kuvat: Juha Näppä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Luontoon levittäytyy kesän ajaksi toistakymmentä taideteosta yli kymmeneltä Pikisaaren Vanhalla Villatehtaalla työskentelevältä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Taidepolkualue alkaa Vanhan Villatehtaan kulmilta ja jatkuu Korkeasaarensillalle asti. Teokset ovat löydettävissä polun varrelta kellon ympäri läpi koko kesän syyskuun lopulle saakka.

Polku sopii kaikenikäisille kaupunkilaisille ja matkailijoille, ja sitä voi kiertää ihan omassa tahdissa juuri silloin kun sopii. Näyttelyn yhteydessä tullaan kesän aikana järjestämään myös joitakin opastettuja kierroksia, joista saa tietoa esimerkiksi seuraamalla Pikisen Polun Facebook-sivuja.

Tonttu syntyi sattumalta

Taiteilija Helena Kankaansyrjän Tonttu-teos sijoittuu Vanhan villatehtaan ja entisen Osao:n päärakennuksen välissä olevien portaiden yläpäähän. Tonttu on ollut monessa mukana ja indigonsinistä spraymaalia kului aluksi kolhujen korjailuun.

Kankaansyrjä kertoo, että Tonttu sai alkunsa työtilan siivouksen yhteydessä.

”Tonttu syntyi ihan sattumalta. Kokeilin sitoa saumausuretaanilla työtilani lattialla olleita irtoroskia yhteen kasaan, ja kun uretaani alkoi sitten muotoutua, lopputulos näytti ihan tontulta”, hän kertoo.

Tonttu alkoikin kasvaa, eikä enää mahtunut ovesta ulos.

”Innostuin tontun teosta niin paljon, että lopulta jouduin leikkelemään sitä sieltä sun täältä, että pääsimme työtilastani ulos ja kapeat portaat alas suureen maailmaan. Sen jälkeen Tonttu onkin nähnyt paljon. Tällä kertaa sillä on tässä hieno paikka kesän ja syksyn ajaksi.”

Kokoontuminen työhuoneen edustalla

Taiteilija Lauri Rankka on sijoittanut Kokoontuminen-teoksensa nurmikolle oman työhuoneensa edustalle ja samalla Pikisaaren rantapolun varteen.

”Se on betonin ja puun yhdistelmä, veistos. Siinä on ihmisfiguureja, orgaanisia muotoja. Jokaiseen teoksen pylvääseen sisältyy ihmisvartalo tai useita vartaloita. Siinä alkavat jalat ja päät ja kädet useasta kohdasta, ja silloin siitä muodostuu tällainen monen henkilön joukko, joka on tuohon kokoontunut. Se on pelkistetty ihmisfiguuri, muutettu toteemimaiseen muotoon”, Lauri Rankka kertoo.

Rankka on hajottanut, muotoillut ja uudelleen koonnut Kokoontumisen eräästä vanhasta työstään, joka on seissyt hänen pihallaan Hailuodossa jo kauan.

”Ajan myötä siihen on ilmestynyt sammalta, eikä sellaista ihan muutamassa vuodessa tapahdu”, Rankka huomauttaa.

Villatehtaan tiiliseinällä viime vuonna olleen toisen työnsä Rankka muuntaa tänä vuonna myös erilaiseksi, mutta sijoittaa sen suunnilleen samaan paikkaan kuin aiemminkin.

”Nyt siitä tulee pikkuisen laajempi ja polveilevampi.”

”Tämä on vähän tekeillä vielä, saatan hiukan muutella näitä kulmia”, Lauri Rankka sanoo teoksensa ääreltä.

Jari Huhdan Kadonnut ajatus

Myös taiteilija Jari Huhta työskentelee Vanhalla Villatehtaalla, mutta on lisäksi klassisen taiteen opetukseen keskittyvän Kuvataidekoulu Hera Helsingin avainhenkilöitä. Siksi on kiinnostavaa kuulla, kuinka hän näkyy ollessaan mukana ensimmäistä kertaa Pikisellä Polulla, ympäristötaidepolulla.

”En koe olevani ollenkaan ympäristötaiteilija ja siksi ajattelin, että nyt, varttuneemmalla iällä, aloittaisin käsitetaiteellisen työskentelyni. Joten itseasiassa työni nimi Kadonnut ajatus kertoo kaiken mitä siinä työssä on. Eli minne se ajatus katoaa, kun sitä ei näy”, Huhta hymyilee ja lähtee asentamaan teoksesta kertovaa kylttiä paikoilleen.

Kuva kertoo kaiken Jari Huhdan käsitetaiteellisesta teoksesta Kadonnut ajatus – A Lost Thought.

Pikisen Polun taiteilijat vuonna 2021 ovat: Jari Huhta, Helena Kaikkonen, Leena Kangas, Helena Kankaansyrjä, Sakari Matinlauri & Ari Järvinen, Kirsti Muinonen, Karoliina Niemelä, Jyrki Poussu, Päivi Pussila, Lauri Rankka, Vesa Ranta, Kari Södö, Päivi Pussila & Raimo Törhönen.

Pikinen Poloku -tapahtumaan on vapaa pääsy. Polun pääreitti on esteetön ja polun pituus on noin 700 metriä. Oulun kaupunki on tukenut tapahtuman järjestämistä.

Lisätietoja: https://vanhavillatehdas.fi/pikinenpoloku2021/

Facebookissa ja Youtubessa