OYT:n uutuusnäytelmä Myrsky-yö menee pelkoja päin

Oulun Ylioppilasteatterin Myrsky-yön ovat ohjanneet Anne Nuojua (vas.), Madi Blumm ja Maria Antola. Kuvat: Julia Virpi
Oulun Ylioppilasteatterin kevään näytelmä Myrsky-yö käy läpi nuoren ihmisen kasvukipuilua sekä pelkojen kohtaamista.
21. maaliskuuta Valveella ensi-iltansa saanut Myrsky-yö kertoo aikuistumisen kynnyksellä olevasta Nupusta, joka varttuu tiukan kurin alla.
Hän tapaa yöllisellä mielikuvitusmatkallaan monia epäilyttäviä hahmoja – muun muassa Kuoleman. Lopulta Nuppu oppii, että pelkojen kohtaaminen voikin johdattaa melkoiseen seikkailuun, eikä kaikki olekaan niin pelottavaa kuin mitä mielikuvitus yrittää väittää.
Näytelmän ovat OYT:lle ohjanneet Madi Blumm, Anne Nuojua ja Maria Antola.
Antola on ollut mukana Ylioppilasteatterin toiminnassa kolmisen vuotta. Ohjaajaksi hän päätyi vuosien teatteriharrastuksen seurauksena – teatteri on vienyt mennessään. Ohjaajantyötä Riveria-kansanopistolla opiskelevalle Anne Nuojualle esitys on OYT:n ohjaajana ensimmäinen. Teatteri on ollut Nuojuan elämässä pitkään ja improvisaatio on hänen ”suuri rakkautensa”. Nuojua päätyi OYT:hen opinnäytetyön toteutuspaikkaa etsiessä.
Lasten kysymykset inspiroivat
Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Madi Blummille näytelmäteksti on hänen ensimmäisensä, kuten myös pesti ohjaajana.
Hän kertoo, että idea näytelmästä lähti viime vuonna Suomen ylioppilasteatterifestivaaleilta.
”Tykkäsin valtavasti eräästä näytelmästä, joka oli saanut ideansa Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -sivulta. Siellä oli yksi aihe, joka liittyi siihen, miksi ihmiset ajattelevat pimeästä lähinnä pelottavia eivätkä iloisia asioita. Aloin sitten ajatella, mitä ihania asioita pimeyteen liittyy. Itselleni pimeys tarkoittaa sitä, että puhelimet hiljenevät ja päivärumba loppuu. Siihen kuuluu sellaista omaa aikaa. Toisaalta aloin miettiä pelkoja – esimerkiksi lapsuusmuistoja ja mielikuvitusjuttuja. Näytelmän hahmot lähtivät kehittymään omien pelkojen pohjalta”, Blumm kertoo.
Näytelmässä käydään läpi vaikeitakin aiheita.
”Moni pelko liittyy tietämättömyyteen. Voisiko ajatella niin, että jokin kuuluva ääni ei välttämättä olekaan mörkö sängyn alla. Se voi olla jotain mukavaakin”, Blumm lisää.
Näytelmään on rakentunut tietynlainen aikuistumistarina. Nuori elää pelkojen kanssa, mutta tietyssä hetkessä päättää, että pelot on pakko kohdata.
Näytelmän päähahmo Nuppu pelkää pimeää. On myrskyinen yö, ja mielikuvitus ottaa vallan nukkumaanmenoaikana. Huoneeseen alkaa ilmestyä mielikuvitusotuksia, jotka ovat aluksi pelottavia, mutta joista paljastuu lopulta sympaattisia hahmoja. Nupun äiti on hieman ylisuojelevainen, ja ajattelee että kaikki ulkomaailmassa on vaarallista, mutta totuus onkin toinen.
”Nuppu myös pohtii, että kuka oikein on. Mikä on itselle tärkeää? Kun joutuu hankalan tilanteen eteen, pitää kuunnella omaa tahtoa ja huolehtia omasta hyvinvoinnista”, Blumm pohtii.
”Luovuus ja mielikuvitus ovat myös rikkauksia. Ja se viesti on kaikenikäisille”, Antola lisää puhuttaessa näytelmän kohdeyleisöstä.
Antolan mukaan on hienoa, että näytelmän teemassa tutkitaan ihmisyyttä ja maailmaa.
”Kaikkihan tapahtuu omassa mielessä. Mikä on lopulta todellisuuden ja mielikuvituksen raja?” Antola pohtii.

Myrsky-yön näyttelijöitä: etualalla pääroolin näyttelijät Jenna Vanha (vas.) ja Sara Kosunen sekä Tossukka, takana vasemmalta Jutta Kotala, Iiris Ollanketo ja Laura Lähdesmäki.
Näytelmä saatiin kasaan noin kahdeksassa viikossa, melko tiukalla aikataululla. Repliikit annettiin viikon aikana opeteltaviksi seitsemälletoista näyttelijälle, ja treenit venyivät pitkiksikin.
Sara Kosunen on Jenna Vanhan kanssa vuoroittain Nupun roolissa. Molemmille rooli on ensimmäinen päärooli.
Laura Lähdesmäki esittää Nupun pehmolelua Tossukkaa. Jutta Kotala on mielikuvitusolento Rölletzin roolissa.
Näytelmän hahmoista löytyy myös Kuolema.
”Kun luin käsikirjoitusta, ajattelin että kuka ihmeessä haluaisi näytellä Kuolemaa? Pidemmälle lukiessani kuitenkin osasin jopa samaistua tiettyihin filosofisiin repliikkeihin ja aloin pohtia itsekin näytelmän teemoja”, Iiris Ollanketo kertoo innostuksestaan rooliaan kohtaan.
Muutkin näyttelijät löytävät samaistumispintaa näytelmän teemoista.
”Itse tykkäsin, että näytelmässä yhdistyvät eri pelot – ukkonen, pimeä, jopa ihmisten pelko. Kapinoinnista taas herää uusia pelkoja ja pelkoihin tulee sitä kautta syvyyttä”, Vanha miettii.
”Nupun pelot ovat kuitenkin jo valmiiksi hänen alitajunnassaan”, Lähdesmäki lisää.
”Myös pahuuden pelko on läsnä – se, mitä ihminen voikaan tehdä toiselle. Kun on ’ahne, itsekeskeinen opportunisti’”, Kotala kertoo siteeraten omaan roolihahmoaan.
”Sitä voi kasvaa aikuiseksi, mutta säilyttää lapsenomaisuuden”, Kosunen pohtii.
”Vaikka kasvaisikin, ei tarvitse luopua mielikuvituksesta”, Vanha lisää.
Oulun Ylioppilasteatterin Myrsky-yö Kulttuuritalo Valveen Valvenäyttämöllä, esityksiä 9. huhtikuuta saakka.